Francúzsko láka dlhými zjazdovkami

Zjazdovky vo Francúzsku si lyžiari obľúbili pre tri základné veci. Dĺžku, veľké prevýšenie a výnimočnú kvalitu.

16.12.2005 14:41
debata

Upravujú ich tak, aby sa na nich dalo lyžovať aj vtedy, keď veľa nenasneží. Vysoká nadmorská výška a kvalitné systémy umelého zasnežovania v Savojských Alpách sú však väčšinou zárukou, že počas celej sezóny je na tamojších svahoch snehu dostatok.
Výhodou lyžiarskych stredísk vo francúzskych Alpách je zase ich malá vzdialenosť od zjazdoviek. Lyžiari preto zbytočne nestrácajú čas a peniaze zdĺhavými presunmi.

Les 3 Vallées

Patrí medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie lyžiarske oblasti. Lyžiarov fascinuje šesťstokilometrovou dĺžkou vzájomne prepojených a upravovaných zjazdových tratí a premysleným systémom umelého zasnežovania. Na lyžiach sa tam dostanú až do výšky 3 230 m n. m.
V stredisku Les Menuires je k dispozícii 160 kilometrov prepojených zjazdových tratí a 28 kilometrov upravených a bezplatných bežeckých tratí.
V najvyššie položenom európskom stredisku Val Thorens patrí k najvychytenejším atrakciám visutá kabínová lanovka pre 180 osôb, ktorá lyžiarov vyvezie do výšky 3 195 m n. m.

Ceny lístkov

celodenný na 6 dní
28,50*/21,50** 142*/107**
Pozn.: * – dospelý, ** – dieťa (5–13 rokov), ceny sú v eurách.

Paradiski

V rámci lyžiarskeho strediska La Plagne možno využiť 225 kilometrov zjazdových tratí, šesť slalomových štadiónov a tri snowparky. Fajnšmekri si prídu na svoje na ľadovci Bellecôte. V blízkosti časti Aime La Plagne nájdu návštevníci klzisko, v Plagne Bellecôte je zase otvorený bazén s vyhrievanou vodou. Zaujímavosťou je bobová a sánkarská dráha z olympijských hier z roku 1992. Permanentka platí v celej oblasti L¨Espace Plagne.

Ceny lístkov

celodenný na 6 dní
39*/29,30** 186*/140**

L'Espace Killy

Tristo kilometrov prepojených tratí zahŕňa aj deväť slalomových tratí, dva snowparky a dva ľadovce. K jedným z najočarujúcejších svetových lyžiarskych stredísk patrí Val d'Isere. Horská dedina ponúka lyžiarom výnimočné podmienky, kvalitné ubytovanie a spoločenské večery v baroch a reštauráciách. Obľúbená je napríklad olympijská zjazdovka Eace. Okrem lyžovania sa tam možno venovať psím záprahom či paraglajdingu, oddych ponúka športové centrum, bazén a klzisko. Stredisko Tignes predstavuje novšiu časť L'Espace Killy. Vďaka ľadovcu Grande Motte sa dá v oblasti lyžovať po celý rok. Počítať treba s plateným parkovaním.

Ceny lístkov

celodenný na 6 dní
40*/30** 192,50*/144,50**

Le Grand Serre Chevalier

Oblasť ponúka 250 kilometrov tratí vrátane areálu pre snoubordistov. V horskom stredisku Brianµon nájdete moderný akvapark, lyžiarska permanentka platí aj pre vybrané okolité strediská vrátane Sestriere.

Ceny lístkov

dvojdňový na 6 dní
35*/25,50** 170*/124**

Alpe d'Huez

Leží v pohorí Grandes Rousses, v oblasti sa nachádza najdlhšia čierna zjazdovka v Európe, La Sarenne, dlhá šestnásť kilometrov, s takmer dvojkilometrovým prevýšením. Lyžiari ocenia 236 kilometrov upravených zjazdových tratí a 54 kilometrov bežeckých tratí.

Ceny lístkov

celodenný na 6 dní
35*/26** 176*/127**
Pozn.: * – dospelý, ** – dieťa (5–13 rokov), ceny sú v eurách.

 
debata chyba