Spoznajte krajinu Apenínskeho polostrova

Taliansko je krajina na Apeninskom polostrove, ktorá patrí k turisticky najnavštevovanejším miestam starého kontinentu. Ponúka nádherné pláže, vynikajúce možnosti potápania sa v mori, jachtingu a najmä rôzne kultúrno-historické pamiatky.

06.05.2005 09:24 , aktualizované: 23.06.2005 11:17
debata

Nielen to, ale aj rozmanitú i horskú-alpskú prírodu. Rozprestiera sa na juhozápade Európy, pričom jeho celé pobrežie obmývajú vody Stredozemného mora (najmä Jadranského a Tyrrhenského mora). V širšom geografickom rámci sa rozprestiera nielen na Apeninskom polostrove, ale jeho súčasťou sú i väčšie ostrovy – Sicília a Sardínia.Taliansko je rovnako ako Slovenská republika súčasťou Európskej únie, preto pri jeho návšteve nepotrebujete na turistiky pobyt žiadne povolenia.

Podnebie a pobyt

Najvhodnejším obdobím pre návštevu samotného pevninského Talianska a jeho ostrovov sú mesiace jún až september, na juhu prípadne aj október. Ide o obdobie, kedy sa dá pri mori stráviť príjemná dovolenka. Ostatné mesiace sú vhodné najmä na spoznávanie pamätihodností a prírodných krás. Mimo hlavnej turistickej letnej sezóny ponúka Taliansko aj výborné podmienky na zimnú dovolenku.  Alpské svahy vyhľadávajú lyžiari ako aj milovníci snowbordingu. Na východnom a južnom pobreží prevláda subtropické až mierne stredomorské podnebie, ktoré v severnom alpskom a podalpskom priestore má horský ráz. Letné večery sú príjemne chladné a osviežujúce. Zima je pri pobreží mierna, znepríjemňujú ju len sychravé vetry od mora.

Obchodné možnosti

V krajine platí mena Európskej únie Euro. Vo viacerých zmenárňach, bankách a poštách sa dajú bez problémov zameniť  slovenské koruny a doláre za eurá. V celom Taliansku sa stretnete s množstvom obchodov so suvenírmi a propagačnými knihami. Ceny potravín sa pohybujú oproti Slovensku vo vyšších  reláciách. Taliansko patrí medzi drahšie krajiny Stredomoria, pričom vo výške cenových relácii ho možno predbieha iba Chorvátsko, Francúzsko a Cyprus. Pre turistov je výhodné najmä svojou komplexnosťou služieb a ich vysokým štandardom.

Zdravotná starostlivosť

Do Talianska netreba žiadne špeciálne očkovanie. Vyskytujú sa tam podobné ochorenia ako u nás, preto v mnohých prípadoch zaberú aj lieky zo Slovenska. Pri opaľovaní treba používať krémy so silnejšími faktormi, pričom sa odporúča vyhľadávať tienisté miesta. Pri ceste do Talianska sa treba vždy zdravotne pripoistiť, ak sa chcete vyhnúť zbytočným komplikáciám.

Centrá turizmu

Najvýznamnejšími cieľmi Slovákov sú riviéra v priestore Rimini a San Marína na pobreží Jadranského mora, ďalej Sicília, Sardínia, pláže v blízkosti Neapolu a inde.

Všetky lokality aj s nádhernými plážami poskytujú príjemné miesta na všestrannú dovolenku. Všade je množstvo hotelov, apartmánových objektov a kempov. Oddychovanie môžete dopĺňať rôznymi športovými aktivitami – plávanie, jachting, potápanie, tenis, plážový volejbal, stolný tenis aťd.

Hlavným mestom Talianska je Rím, ktorý je centrom spoločenského, cirkevného, kultúrneho, náboženského a športového diania. Za vašu pozornosť stojí  Florencia, Miláno,  Benátky, Padova, Neapol, Verona, Bologna. Súčasťou Ríma je najmenší štát na svet – rímsko-katolícky Vatikán, ktorý je sídlom pápeža. Možnosti pre lyžovanie, horolezectvo a horskú turistiku sú najmä v Alpách.

debata chyba