Makarska riviéra v strednej Dalmácii

Makarska riviéra sa rozprestiera na pobreží Strednej Dalmácie priamo pod svahmi pohoria Biokovo popri jedného z najčistejších a najpriezračnejších morí Stredomoria. Dominujú jej viaceré známe letoviská - centrálne mesto Makarska, ďalej Tučepi, Podgora a Baška Voda - 50 km severne od nej sa rozprestiera významné chorvátske mesto Split.

03.04.2005 11:36 , aktualizované: 23.06.2005 08:36
debata

Takmer vždy tu môžete očakávať pohostinnosť domorodcov a vľúdnosť personálu v moderne vybavených reštauráciách vykonávajúcich služby na nadštandardnej úrovni. Makarska riviéra je miestom zábavy, oddychu, ale i kultúrno-spoločenského a športového vyžitia. Nájdete tu letné slnko, pobrežie s množstvom zálivov a s plážami, ktoré sú ideálne na spriatelenie sa s morom.

Je to miesto vhodné najmä pre romantické duše mladomanželov prežívajúcich sladké chvíle na svadobnej ceste. Môžete sa tu cítiť ako doma, lebo na každom kroku stretnete, či už Slovákov alebo Čechov. Nepríjemne môže pôsobiť, niekedy priveľké množstvo turistov, najmä v čase vrcholiacej dovolenkovej sezóny v júli až v septembri. V októbri je predsa už len chladnejšie počasie, ktoré neumožní naplno využiť „letné služby“ mora.

Centrum riviéry

Riviére dominuje Mesto Makarska (15 000 obyva­teľov), ležiace na úpätí honosného pohoria Biokovo. Makarska je považovaná aj za srdce Dalmácie, pričom je jedným z turisticky najpríťažlivejších miest v Chorvátsku. Makarska riviéra znamená odpočinok pre unavených, chutnú kuchyňau pre labužníkov, športové možnosti pre zdatných, tajomné miesta pre poznania dobrodruhov. Preto tu takmer vždy  po príchode pocítite príjemné zachvenie, veď ste v oblasti plnej romanticky s mestom Makarska vo svojom srdci. Makarska riviéra aj preto patrí, medzi najznámejšie letoviská starého kontinentu vôbec.

Chorvátske pobrežie Makarskej riviéry  je atraktívne vďaka svojím ako prírodným, tak aj klimatickým podmienkam. Mesto Makarska  je všeobecne známe kamienkovou a okruhliakovou plážou, ktorá je dlhá asi 2 km. Promenáda tiahnuca sa stredom mesta, je lemovaná množstvom reštaurácií, kaviarní a obchodíkov najmä so suvenírmi a oblečením. Priamo v meste sa nachádza už aj na Slovensku mnohým známa diskotéka „Opera“, v ktorej najmä mladá generácia pocíti nespútanú, exotickú veselosť slovanského Jadranu. Mestu dominuje centrálne námestie s trhoviskom, pričom práve aj tu aspoň na moment môžete spoznať nefalšovanú mentalitu a spôsob života miestneho obyvateľstva. Je tu katedrála Svätého Marka, ale predovšetkým Františkánsky kláštor s bohatými zbierkami. Z mesta Makarska premáva denne trajekt na ostrov Brač, ktorý je známym letoviskom Chorvátska.

Živé letovisko

Mesto Tučepi je ďalšou atraktívnu turistickou  destináciou na Makarskej riviére. Pýši sa najkrajšou a najdlhšou plážou, borovicovými lesmi, olivovými sadmi, luxusnými hotelmi, peknou architektúrou a športovými ihriskami vrátane kvalitných tenisových kurtov. Tučepi na východe hraničí s pohorím Biokovo a na severozápade je asi 4 km vzdialené mesto Makarska. Sú tu rozľahlé kamienkové pláže, ktoré miestami prechádzajú na jemnejší, skoro až piesočnatý štrk. Samotné mesto má približne 1770 obyvateľov, no v lete je to príťažlivé, životom kypiace letovisko s návštevníkmi z celej Európy. V prístave je obľúbený jachtársky klub chránený od vetra a mora vonkajším vlnolamom. Podľa miestnej tradície tu pochovali benátskeho dóžu Pietra Candiana.

Pokoj nadovšetko

Nie každý človek si chce počas oddychovania pri mori užiť iba nespútanej zábavy. Vhodným miestom pre pokojný a ničím nerušený pobyt na Makarskej riviére je  letovisko Podgora. Patrí medzi najjužnejšie letoviská Makarskej riviéry. Ide o tiché útulné mestečko zabezpečujúce všetky štandardné služby pre návštevníka. Niektorí miestni obyvatelia žijú na svahoch pohoria Biokovo (aj keď značná časť obyvateľstva žijúceho na svahoch – v tzv. Hornej Podgore svoje obydlia po zemetrasení v roku 1962 opustila), pričom sú vám vždy ochotní pomáhať pri spoznávaní krás kraja a vždy vás navigujú správnym smerom.

Od mestečka nie sú vzdialené ani iné letoviská Makarskej riviéry. Ak chcete spoznať rušnejší život, môžete sa vybrať na sever – do 7 km vzdialenej Makarskej alebo 3 km vzdialeného letoviska Tučepi. Všade vás dopraví drahší taxík alebo cenovo prijateľné miestne autobusové spoje.

debata chyba