Omišská riviéra

Jedným z najkrajších kútov Chorvátska je Omišská riviéra. Nevšedný charakter riviéry vytvárajú impozantné skaly pohoria Biokovo, ktoré akoby vyrastali priamo z mora. Na jeho brehoch nachádzame množstvo malých pláží ponúkajúcich intímne prostredie.

03.04.2005 11:47 , aktualizované: 24.06.2005 15:47
debata

Nefalšované centrum

Na chorvátske pomery sú raritou a  zaujímavosťou priestranné pieskové pláže v okolí Omišu. Mesto a prístav Omiš v ústí rieky Cetina  sa rozprestiera 25 km juhovýchodne od Splitu. Piesočnaté pláže vznikli vyplavovaním jemného riečneho piesku z Cetiny a patria medzi najväčšie ozdoby mesta a jeho okolia. Malebnosť pieskových pláží je v kontraste s impozantným kaňonom rieky Cetiny. Omiš je nefalšovaným centrom celého miestneho prímorského kraja. V meste nájdete množstvo kaviarničiek, reštaurácii, pizzerií. Nechýba ani bohato zásobená tržnica, banky, obchodný dom a čerpacie stanice pohonných hmôt.

Omiš leží v strednej Dalmácii, medzi Makarskou riviérou a Splitom. Obklopený je príťažlivými tamarindovými a borovicovými lesmi siahujúcimi až k morskému brehu. Nájdete tu odkaz minulosti prezentovaný vyzdobený  rímskymi sochami a  hradbami, ktoré svedčia o tom, že kedysi bol starodávnou pirátskou pevnosťou. Mestečko založili v 11. stor., pričom v 13. stor. bolo sídlom najobávanejších pirátov v Jadranskom mori. Za pozornosť stojí predrománsky kostol z 10. stor. , ktorý súvisí s dávnymi dejinami slovanskej Dalmácie. V meste sa zachovali zvyšky hradieb, veže Mirabela a Starigrad, brána a štvorhranná veža Fošal.

Omiš a jeho najbližšie okolie je typické miernou stredozemskou klímou a počas prechádzok vás upúta podmanivou flórou – viničmi, ako i majestátnymi figovými a olivovými hájmi. Omiš a jeho okolie ponúka viaceré možnosti na aktívne využitie dovolenkového času. Popri vcelku vyhovujúcich plážach návštevníci radi využívajú možnosť  výletov (loďou, autom či po svojich) do širšieho alebo bližšieho okolia. Pobyt tu však znepríjemňuje počas suchšieho obdobia chátrajúca miestna cementáreň, ktorá najmä v minulosti bývala príčinou prašného prostredia.

Rieka Vinnetua

Práve Cetina zvyšuje príťažlivosť Omišu, ktorá priamo v centre mesta ústi do mora. Rieka Cetina upútala na seba pozornosť známym nemeckým filmom s indiánskou tematikou zo 60. rokov 20. stor. natočenom podľa predlôh románov Karola Maya. Práve aj v jej okolí nakrúcali prírodné scenérie Vinnetuovských filmov, aj keď samozrejme počas realizácie filmu dominovalo vzdialenejšie územie Plitvického národného parku. Samotná rieka Cetina ponúka možnosti raftingu (úsek v dĺžke 9 km; 3–4 hodinový rafting) a v jej kaňone si prídu na svoje skalolezci – čaká ich tu 30 pripravených, zaujímavých trás. Vďaka Cetine aj na jadranskom pobreží Chorvátska spoznáte čaro riek divokého západu ospevované v kultových knihách Karla Maya.

debata chyba