Pohodová Ibiza je Karibik v Stredomorí

Španielska, respektíve katalánska Ibiza a jej menší brat, ostrov Formentera sú symbolicky považované za malý Karibik v Stredomorí.Oba kúsky súše sú súčasťou Pityusynských ostrovov v západnom Stredomorí, ktoré patria do Baleárskeho súostrovia.

07.04.2005 19:24 , aktualizované: 04.07.2005 07:07
debata

Minulosť a pláže

Ibiza, tento malý fliačik zeme vo veľkosti  Prahy, bol odpradávna priesečníkom námorníkov a obchodníkov v Stredozemnom mori. Na ostrove sídlili Feničania, Kartáginci, Rimania, Arabi, Katalánci a v novodobom období spolu s nimi prívrženci hnutia kvetinových detí – Hipies.

Ibiza je rajom dovolenkárov z celého sveta. Má nádhernú prírodnú scenériu s členitým pobrežím a zalesnenými kopcami, na temene ktorých sa častokrát týčia protipirátske veže. Pláže prekypujú príjemným pieskom a priezračné more s mušľami je slastne osviežujúce najmä v mesiacoch máj až október. Pobrežie má obvodovú dĺžku ostrova 210 km, pričom sa na ňom nachádzajú desiatky pláží, medzi ktorými nájdete, či už miesta plné života alebo i romantiky a oddychu. Najdlhšou plážou na ostrove je Platja D´en  Bossa, ktorá dosahuje dĺžku necelé 3 km.

Ostrov plný zábavy

Ibiza je ostrovom diskoték, ale aj uvoľnenej zábavy so sexuálnym podtextom. Cetrom odviazanej zábavy je najmä druhé najväčšie mesto na ostrove – Sant Antonio. Práve v jeho prístave môžete obdivovať jedno z najkrajších zapadaní Slnka v Stredomorí. 

Na Ibize sa nemôžete čudovať, že tu stretnete ľudí oblečených vo veľmi sporých plavkách alebo v extravagantných odevoch. Uvoľnenosť sem zaviedli najmä „hipisáci“, ktorí sa začali usadzovať na ostrove v priebehu 60-tych a 70-tych rokov 20. stor. Doteraz tu žijú so svojimi potomkami, pričom demograficky výrazne ovplyvnili miestne obyvateľstvo katalánskeho pôvodu. „Hipisákov“ nájdete na každom kroku, pričom na ostrove pravidelne organizujú trhy so svojimi výrobkami, ktoré sú  vyhľadávanými suvenírmi. Návštevníkov tužiacich po zábave najmä v priebehu leta vystriedajú počas chladnejších mesiacov seniori s respiračnými problémami.

Hlavným mestom ostrova je Eivissa (aj miestny názov ostrova), kde môžete vidieť starú, ale romantickú štvrť chudobných, katedrálu a hrad (zaradené do svetového dedičstva UNESCO) v starej opevnenej štvrti Dalt Vila , kde sú rôzne múzeá a pamiatky. V meste je veľa diskoték podobne, ako na celom ostrove, ktoré sú známe a vyhľadávané. Na Ibize sa nachádza viacero archeologických a historických pamiatok, ale i inšpiratívnych prírodných scnérii a jaskýň – napríklad v Puerto San Miguel.

Pozrite si výrazne doplnenú fotogalériu: „Španielske ostrovy pohody“ a články „Aká bola dávna metropola Ibizy“ a článok o dejinách ostrova „Ibiza bola prístavom Feničanov“.

debata chyba