Žiadne Turecko. Najlacnejšia dovolenka bude toto leto na gréckom ostrove, oplatí sa aj Španielsko

Nádherný grécky ostrov sa stal cenovo najdostupnejšou dovolenkovou destináciou v Európe, a tak upútal pozornosť cestovateľov, ktorí dbajú na rozpočet. Tento skrytý klenot, známy svojimi azúrovými vodami, slnkom zaliatymi plážami a bohatým kultúrnym dedičstvom, ponúka jedinečný zážitok za zlomok ceny v porovnaní s inými gréckymi destináciami aj ďalšími európskymi miestami.

16.05.2024 06:00
Kalymnos, Grécko, dovolenka, cestovanie, more, Foto:
Kalymnos
debata

Odhaľte tajomstvá tohto veľkolepého ostrovného raja, ponorte sa do jeho neodolateľného kúzla, pulzujúcej atmosféry a atrakcií, ktoré z neho robia skvelú destináciu pre toto leto.

Ak túžite po lacnej letnej dovolenke, viacej nehľadajte a zamierte na grécky ostrov Kalymnos.

Nový výskum spoločnosti Which? označil tento prímorský raj za najlacnejšiu destináciu, ktorú si turisti môžu tento rok užiť. Priemerná cena týždňovej dovolenky vrátane dopravy je približne 900 eur na osobu.

rebríčku lacných šampiónov obsadilo Grécko celkovo prvé tri miesta. Nasledovala Costa Brava v Španielsku a Benátska riviéra v Taliansku.

Grécko - Atény, Santorini, Meteora, Kréta
Video
Zdroj: Pixabay

Prekvapivé však je, že napriek povesti lacnej dovolenkovej destinácie sa do zoznamu nedostali žiadne letoviská v Turecku alebo Portugalsku.

V top 10 chýbali aj obľúbené lokality na Malorke alebo na pobreží Costa Del Sol.

Aj keď štúdia nezohľadnila všetky cestovné kancelárie alebo rozdielne štandardy ubytovania, jej zistenia naznačujú, že najlepšie ponuky sa ukrývajú za hranicami najpopulárnejších turistických ťahákov.

Najlacnejšie dovolenkové destinácie v Európe

  1. Kalymnos, Grécko
  2. Thassos, Grécko
  3. Lefkada, Grécko
  4. Costa Brava, Španielsko
  5. Benátska riviéra, Taliansko
  6. Pobrežie Amalfi, Taliansko
  7. Skopelos, Grécko
  8. Costa de la Luz, Španielsko
  9. Kampánia, Taliansko
  10. Malta: 1 006

Kalymnos

Omývaný vodami Egejského mora sa Kalymnos javí ako podmanivý klenot medzi gréckymi ostrovmi.

Kalymnos, ktorý je súčasťou skupiny Dodekanisa, spolu s Rhodosom a Kosom, je známy svojimi vápencovými útesmi a slnečným – no nie nepríjemne horúcim – počasím.

Vedľa známejších ostrovov Kos a Leros zostáva relatívne nedotknutý masovým turizmom, pričom si zachováva svoje autentické čaro a pokojnú krásu.

Tento ostrov je celosvetovo známy ako „Ostrov potápačov za morskými hubami“. Môže sa pochváliť bohatým námorným dedičstvom s tradíciami potápania za hubami, ktoré siahajú po stáročia.

Ale na Kalymnose je viac ako len jeho námornícke dedičstvo. Milovníci dobrodružstva sa hrnú do jeho drsného terénu, ktorý ponúka prvotriedne príležitosti na lezenie po skalách uprostred dramatických vápencových útesov.

Malebné dedinky ostrova s obielenými domami a úzkymi dláždenými uličkami ponúkajú pohľad do tradičného gréckeho ostrovného života.

Môžete tiež navštíviť Folklórne múzeum a Múzeum Kalymnianskeho domu v meste Pothia alebo Múzeum morského sveta (známe aj ako St Valsamidis) v malebnej dedine Vlychadia.

Kláštor Agios Savvas a stredoveký hrad Chryssoheria tiež stoja za výlet.

Pre nadšencov prírody je Kalymnos rajom, ktorý čaká na preskúmanie. Nedotknuté pláže, skryté zátoky a krištáľovo čisté vody pozývajú návštevníkov, aby si oddýchli a ponorili sa do prírodnej nádhery ostrova.

Pláže Myrties, Kantouni a Massouri sú najobľúbenejšie, ale môžete preskúmať aj odľahlejšie prímorské miesta, ako je pláž Vlychadia (ktorá je skvelá na potápanie) alebo pláž Ton Toicho.

Turisti sa tiež môžu prechádzať malebnými chodníkmi, objavovať jaskyne, rokliny a panoramatické výhľady ostrova.

Jednou z nevyhnutností je výlet na susedný ostrovček Telendos, ktorý je úplne bez áut a ponúka nudistické pláže, odľahlé zátoky a tradičné osady. Ľahko sa k nemu dostanete 10-minútovým vodným taxíkom a zažijete jedinečný deň.

Jedinečná zmes kultúry, dobrodružstva a prírodných krás Kalymnosu z neho robí lákavú destináciu pre cestovateľov, ktorí hľadajú autentický zážitok z gréckeho ostrova mimo vychodených ciest.

Či už sa ponoríte do jeho bohatej námornej histórie, zdoláte majestátne útesy alebo sa jednoducho budete vyhrievať v pokojnej atmosfére pláží, Kalymnos sľubuje nezabudnuteľnú cestu do srdca Egejského mora.

Mykonos, Grécko, lode, člny Čítajte viac Idyla gréckych ostrovov? Ak sa vám počas dovolenky niečo prihodí, možno tam aj umriete NEPOUZ, Pláž Navagio, Zakynthos, Grécko Čítajte viac Najslávnejšia pláž Európy onedlho príde o svetoznámu atrakciu. Stihnú ju úrady zachrániť?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #dovolenka #cestovanie #Španielsko #letná dovolenka #lacné #ostrovy