Privatizujú ďažďový prales

Amazónsky dažďový prales v Brazílii sa bude privatizovať.

06.03.2006 16:13
debata

Prezident Luiz Inacio Lula da Silva podpísal v závere týždňa v Brazílii sporný zákon, na základe ktorého sa má v prvom rade regulovať ťažba dreva v tzv. najväčších zelených pľúcach sveta a podporovať trvalý rozvoj regiónu pralesa.

Podľa zákona sa má vypísať verejná súťaž v zásade na okolo 5 miliónov štvorcových kilometrov amazonského pralesa. Ministerstvo životného prostredia oznámilo, že v nasledujúcich 10 rokoch by chcelo na asi 3 % tejto celkovej plochy udeľovať licencie. Ľavicovo orientovaná vláda ubezpečuje, že tým sa zakáže ilegálne privlastňovanie pôdy a zastaví sa ťažba dreva. Kritici zákona si naproti tomu myslia, že vláda nemôže kontrolovať obchod v tejto obrovskej krajine.

V rámci „zákona o správe verejných lesov“ sa majú udeľovať licencie na ťažbu s 5– až 40-ročnou platnosťou. Podľa prísľubu z Brazílie majú byť povolené iba také aktivity, ktoré nebudú viesť k trvalému zničeniu dažďového pralesa. Drevárske firmy a ďalšie spoločnosti by sa mali zaviazať, že príslušné územie budú spravovať s ohľadom na ochranu životného prostredia. Každých 5 rokov by sa mala uskutočniť v tomto smere nezávislá kontrola. Na to má byť založená „Brazílska lesná služba“.

debata chyba