Začal sa lov tuleňov

Na roztápajúcich sa ľadových kryhách Atlantického oceánu na severovýchodnom pobreží Kanady sa začal kontroverzný a aktivistami odmietaný najväčší lov tuleňov na svete.

27.03.2006 09:24
debata

Kanadská vláda povolila v tejto sezóne zabitie 325.000 tuleňov grónskych a 10.000 tuleňov mechúrnatých. Podľa nej populácia tuleňov žijúcich na arktickom severe a v prímorských provinciách je bohatá a zdravá, pričom predstavuje šesť miliónov kusov.

Predstavitelia Medzinárodného fondu na ochranu zvierat (IFAW) sa napriek tomu obávajú, že Kanada vysokými kvótami lovu riskuje ich vyhubenie na svojom území. IFAW opakovane upozorňovala kanadskú vládu, že stavy tuleňov ohrozuje aj súčasná teplá zima, pretože zvieratá nemajú dostatok stabilného ľadu, na ktorom by porodili svoje mláďatá.  

Zabíjanie tuleňov nepomohli zastaviť ani protesty ochrancov prírody a prominentov, medzi ktorých sa tento rok zaradil spevák Paul McCartney s manželkou Heather Millsovou. 
 

Veľa obyvateľov kanadských provincií Quebec a Newfoundland žije z predaja tuleních kožušín, ktorých cena stúpla v ostatných desiatich rokoch desaťnásobne. Kožušiny sa vyvážajú prevažne do Nórska, Číny a Ruska, a používajú sa v módnom priemysle. Vlani stála jedna kožušina 70–100 dolárov. Ďalším zdrojom obživy je tulení tuk.

debata chyba