Vo Vyhniach vyrastá vodný park

Staré termálne kúpalisko vo Vyhniach v okrese Žiar nad Hronom sa zmení na veľký vodný park.

23.05.2006 12:47
debata

Ním chce obec prilákať viac domácich aj zahraničných turistov, ale aj nadviazať na dávnu slávu miestnych kúpeľov z čias Rakúsko-Uhorska. Na výstavbu vodného raja dostali 140 miliónov korún z eurofondov.

„Našu budúcnosť vidíme v cestovnom ruchu. Niekomu sa môže zdať, že vodný park takýchto rozmerov je pre našu obec, ktorá má niečo cez 1 300 obyvateľov, príliš veľký kúsok. Nie je to však celkom tak. Zvýšenie návštevnosti prinesie rozvoj služieb a zvýšenie zamestnanosti. Už teraz sa to začína pomaly ukazovať, a to sme s výstavbou iba začali. Rekreačné chaty a hotely pracujú na rozšírení kapacít, ľudia sa púšťajú aj do penziónov,“ hovorí vyhniansky starosta Milan Filip. Celkový rozpočet na výstavbu je 187 miliónov korún. K peniazom z eurofondov obec musí pridať viac ako sedem miliónov korún. „Presvedčili sme sa, že naša legislatíva ešte nie je dostatočne pripravená na príjem peňazí z eurofondov.

Podľa zákona dlh obce nesmie prekročiť šesťdesiat percent jej rozpočtu. My sme to prekračovali o dva milióny korún. Len vďaka ústretovosti jednej banky sa nám podarilo získať potrebný úver a súčasne dodržať literu zákona, inak by celé naše snaženie vyšlo nazmar,“ dodáva starosta. Na celý projekt aj teraz chýba takmer štyridsať miliónov korún. Podľa starostu je najpravdepodob­nejším riešením spoluúčasť súkromných investorov. Vyhniansky vodný park by mal byť dokončený v apríli budúceho roka. Prácu tu nájde približne 30 ľudí.

 
debata chyba