Vyhnite sa žraločiemu nebezpečenstvu

Ponúkame vám jedenásť rád, ako sa vyhnúť potenciálnemu, životu ohrozujúcemu stretnutiu so žralokom.

12.07.2005 10:55
debata

1. Buďte opatrní na plážach, kde máte relevantné informácie, že v miestnom mori alebo oceáne sa vyskytujú ľudožravé žraloky.

2 Vyhýbajte sa pobrežiu, kde v nedávnej dobe (niekoľko dní až mesiac) došlo k akýmkoľvek útokom na človeka, respektíve kde bol v blízkosti pobrežia zhliadnutí nebezpečný druh.

3. Nepotápajte sa a nesurfujte na miestach, kde sa vyskytujú tulene a iné podobné morské cicavce, veľké stáda rýb – najmä tuniakov, čiže vhodná potrava pre žralokov.

4. V nebezpečných oblastiach sa snažte ísť do mora v skupine. Osamotenému vám hrozí oveľa väčšie nebezpečenstvo aj pri potápaní. Neplávajte ďaleko od pobrežia-pláže. Na otvorenom mori sa potápajte  vždy v blízkosti plavidla a  so skúsenými potápačmi, ktorí majú znalosti o žralokoch. Pokiaľ máte sklon k panike, tak sa vôbec nepotápajte v oblastiach, kde sa vyskytujú žraloky. Pri potápaní so žralokmi treba zachovať vždy absolútny pokoj. Menej skúsení by sa mali takmer vždy nachádzať v ochrannej klietke. Žraloky zbytočne nedráždite krvavými návnadami.

5. Nevstupujte do vody s krvácajúcim zranením alebo pri menštruácii. Nielenže to láka žralokov, ale je to aj nehygienické.

6. Nevykonávajte do vody veľkú, ani malú potrebu.

7. Nezdržujte sa vo vode podvečer, večer a najmä v noci. V týchto hodinách sú žraločí dravci najaktívnejší.
 
8. Nenoste do vody lesklé predmety.

9. Ak lovíte harpúnou, nemajte u seba krvácajúcu rybu.

10. Ak na vás žralok zaútočí, snažte sa ho zasiahnuť do oka, do oblasti medzi zrakovými orgánmi nad čeľusťami alebo do žiabrových oblúkov.

11. Žraloky z dôvodu ich existenčného ohrozenia by sa nemali vôbec loviť. No ak predsa a vy nie ste skúsený rybár, alebo taký nie je pri vás, nesnažte sa uloviť väčšie kusy žralokov. Môžu vás stiahnuť do mora a potom ste jeho potenciálna korisť. K ulovenému dravcovi sa priblížte až vtedy, keď je usmrtený.

debata chyba