Hron môžete splavovať na plti

Na Hron v okolí Zvolena sa dnes po viac ako polstoročí opäť vrátili plte. Premiérovú plavbu absolvovali zo Sliača do mesta pod Pustým hradom. K dispozícii vám budú celé leto.

15.07.2005 17:15
debata

„Vodná cesta Tancujúce plte na Hrone by mala priniesť do Zvolena, Sliača a okolia zaujímavú rekreačno-poznávaciu atrakciu pre domácich i hostí,“ povedal zástupca Prvého pltníckeho združenia na Hrone Vladimír Ivanko, autor celého projektu. „Nevymýšľame nič nové, plte odjakživa patrili k Slovensku a jeho riekam, len oživujeme minulosť a objavujeme ju pre súčasníkov. Okolie Zvolena je pre takúto turistickú atrakciu ako stvorené. Vodná cesta s nádychom dobrodružstva a návratu ku koreňom predkov vedie historickým územím i prírodnými zaujímavosťami v okolí tretieho najstaršieho mesta na Slovensku,“ zdôraznil Ivanko.

Novú atrakciu prevádzkuje Prvé pltnícke združenie na Hrone. Originálne drevené plte skonštruovali špeciálne na turistické plavby pre verejnosť. O bezpečnosť sa starajú skúsení pltníci s odbornými skúškami. Kapacita jednej vyše päť metrov dlhej plte je 12 cestujúcich. Pltníci okrem odborného vedenia plavidla približujú počas hodinovej plavby cestujúcim zaujímavosti miest, popri ktorých sa práve plavia. 

Prevádzkovatelia plavby ponúkajú ako doplnkové programy posedenie v Matúšovom dvore s pltníckym menu či prehliadku arboréta Borová hora, Pustého hradu, Zvolenského zámku a historického Námestia SNP vo Zvolene alebo občerstvenie v tieni mohutných stromov na brehu Hrona v budovanom Vodáckom tábore v Budči.

Plavebná sezóna: potrvá do 31. októbra. Plte sa plavia každý deň od 10. do 16. hodiny s výnimkou nepriaznivých poveternostných a plavebných podmienok.

debata chyba