Kam na výlet: Skalica a pohostinné Záhorie

Užiť si pekné leto nemusíte len pri mori. Aj slovenská krajina poskytuje kopec možností a niektoré máte takpovediac "rovno za dverami". Jedným z miest, ktoré vás určite má čím očariť, je aj Skalica a okolité Záhorie.

04.08.2006 12:24
debata

Prečo: Skalický rubín a koláče trdelníky charakterizujú Záhorie ako najzápadnejší kút Slovenska príslovečnou pohostinnosťou, ktorú sa vyplatí zažiť.

Zaujímavosti: Starobylá Skalica, bývalé slovanské sídlo z 9. st., od 14. st. kráľovské mesto, dodnes ponúka množstvo pamiatok. Románsku rotundu sv. Juraja z 12. st., gotický kostol a hradby aj Záhorské múzeum v jedinečnej secesnej budove. Za mestom je rekreačné stredisko Zlatnícka dolina s možnosťou kúpania a turistiky.

Okolie: Zo Skalice možno navštíviť 15 km severne vzdialenú Strážnicu, bohatú na ľudovú architektúru, či 13 km západne ležiaci Hodonín s galériou a zoologickou záhradou. Len 4 km južne v Holíčskom kaštieli bývalo letné sídlo Habsburgovcov, o 3 km ďalej v Kopčanoch jediná zachovaná sakrálna pamiatka z čias Veľkej Moravy, Kostolík sv. Margity, 15 km južnejšie pútnické miesto Šaštín s barokovou bazilikou a možnosťami kúpania v okolitých jazerách s piesčitými brehmi, vo Veľkých Levároch zachovaná ľudová architektúra Habánsky dvor. 15 km východne od Skalice v kúpeľoch Smrdáky sa špecializujú na kožné choroby, neďaleko trónia ruiny hradu Branč, na ktorom boli pred takmer štyrmi storočiami väznení protestanti z okolia.

Ako sa dostať do Skalice: Autom z Bratislavy po diaľnici D2, v Kútoch odbočiť doprava a pokračovať po ceste 1. tr. č. 2, 33 km na sever cez Holíč. Od Trnavy po ceste 1. tr. č. 51 je to západným smerom 66 km. Vlakom z Trnavy cez Senicu a s prestúpením v Kútoch, rovnako z Bratislavy s prestúpením v Kútoch. Autobusy z Bratislavy a Trnavy priamo do Skalice.

Kontakt: MÚ Skalica 034/690 3209, múzeum 034/664 4230, kúpele Smrdáky 034/657 5101–5.

debata chyba