Kam na výlet: Spiš - pokladnica histórie

Jednou z najkrajších architektonických pamiatok na Slovensku je určite monumentálny Spišský hrad. Nielen on však má čo turistom v tomto kraji ponúknuť. Nenechajte si ujsť Spiš - pokladnicu histórie aj krásnej prírody.

11.08.2006 15:10
debata

Prečo: V stre­doveku centrum obchodu a remesiel si zachovalo zo svojho bohatstva množstvo pamiatok, mestečká v lone prírodných atrakcií ponúkajú množstvo zážitkov, najväčší stredoveký hrad v strednej Európe, krásne prírodné scenérie.

Zaujímavosti: Spišská Nová Ves je známa svojím veľkým šošovkovitým námestím s najvyššou kostolnou vežou na Slovensku s výškou 86 m, v barokovom dnešnom sídle Galérie Spiša sídlila v minulosti správa Provincie 16 spišských miest, za návštevu stojí aj kaštieľ a letohrádok Dardanely s expozíciou hudobných nástrojov v susedných Markušovciach.

Okolie: Železná cesta pripomína spracovanie železa vo viacerých hámroch, banícku tradíciu majú aj Krompachy, Smolník, Gelnica s baníckym múzeom, Rudňany, Gotická cesta pripomína slávu Spiša meštiackymi domami v Spišských Vlachoch, Spišskom Štvrtku je jeden z najkrajších gotických kostolov u nás, príťažlivá je aj mestská pamiatková rezervácia Spišská Kapitula a susedný Spišský hrad zapísaný do kultúrneho dedičstva UNESCO, turistické strediská Čingov a Kláštorisko sú severnými bránami do roklín a tiesňav Slovenského raja, za výlet stojí aj prírodná pamiatka travertínový vrch Dreveník.

Ako sa dostať do Spišskej Novej Vsi: Rýchlikom na trati Žilina Košice, diaľkovými spojmi SAD, autom po ceste E 50 z Popradu, v Spišskom Štvrtku odbočiť doprava (12 km do SNV, od Prešova odbočiť v Levoči doľava (8 km).)

Kontakt: Spišský hrad tel.: 053/454 1336, turistické informačné centrum Spišská Nová Ves 053/442 8292

debata chyba