Užite si dovolenku na dvoch kolesách

Vďaka rozmanitosti povrchu sme ideálnou krajinou na cykloturistiku s veľkým množstvom dobre označených trás či už pre cestné alebo horské bicykle. Zo sedadla bicykla môžete obdivovať rozľahlé polia, malebné zátišia riek, horské dedinky alebo dokonca hrebene našich hôr.

14.08.2006 14:53
debata
  1. Slanské vrchy. V oblasti  Slanských vrchov, Čergova a Šarišskej vrchoviny možno absolvovať okolo 20 cyklotrás. Sú vhodné hlavne pre malé terénne bicykle, niektoré sa dajú absolvovať aj na trekingových bicykloch. Vedú lesnými cestami a chodníkmi v nadmorských výškach od 250 do 1 150 m s peknými výhľadmi na okolie. Trek horným Šarišom sa začína v Prešove na parkovisku  železnice a prechádza trasou:  Prešov-Za Kalváriou – sídlisko II. -Šidlovec – Veľký Šariš – Šarišské Michaľany – Sabinov – Pečovská Nová Ves – Lipany-Kamenica – Lipany-Ľubotín – Plaveč – Orlov – Čirč-colnica – Ruská Voľa – Obručné – Lenártov – Maľcov – Gerlachov – Tarnov – Rokytov – Mokroluh – Bardejov – Bardejovská Zábava – Kľušovská Zábava – Kľušov – Kobyly – Raslavice – Demjata – Tulčík – Kapušany – Hajtol – Prešov-parkovisko ŽSR. Povrch trate: asfalt, horský terén, vzdialenosť je 130 km, čas 7–8 hodín, prevýšenie 360 m n. m.,  celkom nastúpaných 640 m, obťažnosť: veľká, stúpanie na trase 56 %.
  2. Liptov. V okolí Ružomberka, Liptovského Mikuláša a Liptovskej Mary nájdeme viac ako 40 trás rôznej obťažnosti. Vybrali sme atraktívnu trasu Liptovom, ktorá sa začína v Ružomberku a pokračuje po trati:  Bešeňová (512 m n. m.) – Bobrovník (568) – Lipt. Trnovec (570) – Liptovský Mikuláš (577) – Liptovský Hrádok (637) – Hybe (690) – Východná (755) – Važec (810) – Tatranská Štrba (900) – Svit (763) – Poprad (672), späť: Svit – Východná – Hybe – Liptovský Hrádok – Liptovský Mikuláš – Palúdzka – Partizánska Ľupča – Bešeňová – Lisková – Ružomberok. Povrch trate:  asfalt,   vzdialenosť je  188 km, čas: cca 8 hodín, prevýšenie: okolo 406 m, obťažnosť: veľká. 
  3. **Záhorie. ** Je vzhľadom na pomerne rovinatý ráz krajiny ideálne na cykloturistiku. V roku 2000 bola vyznačená sieť cyklotrás vedúcich po existujúcich štátnych cestách nižších tried a účelových komunikáciách zväčša so spevneným povrchom. Základom siete cyklotrás sú štyri cyklomagistrály. Záhorská cyklomagistrála vedie od Devína cez Zohor, Malacky, Šaštín-Stráže, Holíč a Skalicu do Senice. Druhá cyklomagistrála je plánovaná pre tých, ktorí dávajú prednosť jazde mimo cestnej premávky. Vedie popri rieke Morave od Holíča po Moravský Sv. Ján, kde sa napája na už vyznačenú Moravskú cyklocestu. Tretia cyklomagistrála, s názvom Kopaničiarska, v Senici nadväzuje na Záhorskú cyklomagistrálu a je spojnicou medzi Záhorím a Považím. Štvrtou magistrálou je tzv. Malokarpatská, ktorá sa vinie úpätím Malých Karpát z Vysokej pri Morave cez Lozorno do Plaveckého Petra a cez Bukovú do Trstína. 
  4. Rimavská Sobota. Z okolia Rimavskej Soboty vyberáme trasu, ktorá vychádza z Hajnáčky, odkiaľ sa presúva po ceste do Novej Bašty. Ďalej pokračuje po poľnej ceste cez Dunivú horu do Šiatorskej Bukovinky. Odtiaľto opäť trasa vedie po ceste cez Fiľakovo a Čamovce až do Šuríc. Posledný úsek do Hajnáčky vedie znova po poľnej ceste. Vedie nádherným prostredím chránenej krajinnej oblasti Cerová vrchovina. V tejto oblasti môžete nájsť niekoľko maloplošných prírodných rezervácií, chránených nálezísk a prírodných výtvorov. V Hajnáčke odporúčame výlet na hradný vrch – výrazný kopec z nerovnomerne uloženého sopečného materiálu so zvyškami stredovekého hradu. V katastri obce Šiatorská Bukovinka je národná prírodná rezervácia Šomoška. Nájdete tu pozoruhodný kamenný vodopád, kamenné more a starý bukový porast. Na spiatočnej ceste do Hajnáčky určite neprehliadnete chránený prírodný výtvor Soví hrad. Toto monumentálne bralo nájdete v obci Šurice.
  5. Územím Bratislavy prechádzajú medzinárodné cyklotrasy, z ktorých najvýznamnejšia je Dunajská cesta z Passau do Budapešti. Na Slovensku vedie od hraničného priechodu Berg po dunajskej hrádzi až do Čunova. Medzinárodná trasa Moravsko-dunajská cesta sa začína na ľavej strane Dunaja – pod bratislavským Novým mostom. Ďalej pokračuje okolo Karlovoveskej zátoky do Devína. Odtiaľ cyklisti popri rieke Morave prídu na Záhorie a postupne až na južnú Moravu. Vajnorská cesta – začína sa pod Novým mostom a ide cez centrum mesta do Vajnôr a ďalej do Malých Karpát. Karpatská cesta prepája obe medzinárodné dunajské cyklotrasy a cyklistov dovedie až do Malých Karpát. Vedie cez most Lafranconi a Mlynskú dolinu na Železnú studničku. V Bratislave v katastri od Dúbravky až po Malý Dunaj je ešte sedem hlavných mestských trás – Dúbravská, Lamačská, Račianska – od Vajnorskej cesty smerom na Krasňany a Raču, Ružinovská, Malý Dunaj, Tomášikova a Slovnaftárska – od Račianskej po Malý Dunaj, Starohájska, ktorá sa pri Chorvátskom ramene napája na Medzinárodnú dunajskú cestu.
debata chyba