Prejdite Slovensko po turistických značkách

Ak povieme, že Slovensko je raj pre turistov, jedným dychom musíme pridať, že ťažko je vybrať iba zopár tipov turistických trás tak, aby nám nebolo ľúto za celou plejádou ostatných krásnych kútov našej krajiny. Predsa sme sa o to pokúsili.

21.08.2006 11:04
debata

1. Slovenský raj
Rajom pre turistov sú vodopády, nádherné krasové útvary, jaskyne a vyhliadkové miesta. Treba sa pripraviť aj na náročné výstupy rebríkmi. Východiskovým miestom veľkej časti výletov je turistické stredisko Čingov. Po trase Čingov – Smižany – Spišský Štvrtok – Hrabušice – Podlesok sa dostanete na malebnú cestu dolinou Veľkej Bielej vody. Cesta ustavične mierne stúpa, od Štvrtockej píly sa vstupuje do lesa a po niekoľkých kilometroch sa začnú veľmi divoké serpentíny. Zákruty sú tu skutočne veľmi ostré, niektoré aj 180°. V závere túry sa dostaneme do sedla Kopanec, odkiaľ je nádherný výhľad. Cesta ďalej vedie už menej náročným úsekom do Stratenskej doliny známej peknou vodnou nádržou. Kto má viac času, môže sa vydať ďalej do Dobšinskej ľadovej jaskyne, odviezť ešte zopár kilometrov smerom na Telgárt a pozrieť sa na krásny železničný most neďaleko prameňa rieky Hron.

2. Rašeliniská pri Plaveckom Petri
Na západnej strane Malých Karpát pri obci Plavecký Peter sú jazerá a močiare na mieste niekdajšieho ťažiska rašeliny. Cesta k tomuto prírodnému unikátu sa začína v obci Plavecký Mikuláš. Po modrej značke sa dostanete na lesnú spevnenú cestu vedúcu popod južné svahy Kršlenice – prekrásneho krasového masívu. Pri kaplnke prejdete okolo veľmi výdatnej vyvieračky. Po štyroch kilometroch sa dostanete až k miestu, kde sa v protiľahlých svahoch nachádzajú hneď dve jaskyne – Deravá skala na pravej strane a Tmavá skala na ľavej strane údolia. Zelená značka vás dovedie až k bývalej horárni Mon Repos. Tu sa musíte napojiť na červenú a vracať sa po nej naspäť. Po asi troch kilometroch sa dostanete na križovatku s asfaltovou cestou, zabočíte vpravo smerom k Ostrému kameňu. Teraz sú to už len ruiny, no kedysi to bol pohraničný hrad strážiaci takzvanú „českú cestu“. Dostanete sa k vodnej nádrži Buková a odtiaľ žltou značkou k obci Plavecký Peter, na konci ktorej zabočíte vpravo smerom k vojenským lesom. Na okraji lesa prejdete cez most a zabočíte vpravo. Po asi 500 metroch ste pri cieli. V trstine sa skrýva niekoľko navzájom prepojených jazierok, ktoré tu vznikli pravdepodobne na mieste bývalého ložiska rašeliny. V strede jedného z nich sa nachádza malý trstinový ostrovček. Pomedzi jazierka vedie mnoho chodníčkov po podmáčanej pôde. Posledná etapa výletu vedie popri vojenskom lese od mosta smerom na juhozápad a neskôr na juh k horárňam Stará a Nová Haluška. Tu sa pripojíte na cestu vedúcu k stanici v Plaveckom Mikuláši.

3. Okolo Rakytia
Krátky, ale pekný výlet do sedla Rakytia sa začína v obci Strečno. Počas leta si ho možno spestriť prehliadkou zrekonštruovaného Smrečianskeho hradu a potom sa vydať smerom na juh po hrebeni Veľkej Fatry po červenej značke. Po ceste okolo vrcholu Rakytie sa dostanete do sedla Rakytie, odkiaľ sa naskytá prekrásny výhľad na západnú časť hrebeňa Malej Fatry. V sedle je lesnícka lanovka, obdivuhodné technické zariadenie. Po ceste späť, ak máte dosť času, sa môžete vydať k Nezbudskej Lúčke.

4. Prechádzka Malými Karpatmi
Výlet začnete na úbočí Malých Karpát v Sološnici, ktorej história siaha až do roku 1367. Po zelenej značke prídete k rekonštruovaným domom, pred ktorými značka vedie do lesa. Žltou sa vydáte na Plavecké Podhradie. Po piatich minútach prídete pod ,,podozrivý" násyp, nad ktorým sa nachádza jaskyňa Haviareň, verejnosti je neprístupná. Vrátite sa späť na žltú značku a o chvíľu sa ocitnete na vrchole Vápennej (748¤m¤n.¤m.), medzi miestnymi nazývaná aj Raštún alebo Roštún. Odtiaľ pochádza aj názov rezervácie. Tento vápencový masív je nezameniteľný. Pri pohľade z Borskej nížiny ho vidno z obrovskej diaľky ako oblý a tiahly zalesnený masív. Pri pohľade z opačnej strany, naopak, do diaľky svietia jeho biele vápencové bralá. Vrchol spoznáte podľa vysokého betónového stĺpu. Cestou z vrcholu sa dá vystúpiť na osamelé bralá, ktoré vám však už neposkytnú taký výhľad ako Vápenná. Pri zostupe prechádzate cez kamenný val dlhý niekoľko desiatok metrov, široký asi trištvrte metra a vysoký približne pol metra. Značne nepríjemným členitým chodníkom prichádzate na vrchol lúky s výhľadom na Borskú nížinu.

5. Súľovské skaly
Výlet začnete z obce Predmier a cez Jablonové sa dostávate do kamenného raja Súľovských skál. Po zelenej značke prejdete okolo vodného zdroja do tichého lesa. Počas výstupu úzkym chodníkom, ktorý si vyžaduje vysokú dávku opatrnosti, sa dostanete na niekoľko vyhliadkových plošín, odkiaľ v prípade pekného počasia vidieť až na druhú stranu Považského podolia. Pri nepriaznivom počasí je však problém vidieť aspoň do doliny. Na Lúke pod Hradom sa chodník stáča vpravo a začína nepatrne stúpať k zrúcanine Súľovského hradu. K hradu vedie chodník s dreveným zábradlím a dokonca i akési dreveno-hlinené schody, za ktorými sa ocitnete na „nádvorí". „Dobre utajená“ diera v skale je vlastne priechodom na vyhliadkovú plošinu hradu, odkiaľ možno pozorovať scenériu tohto pekného kúta Slovenska.

debata chyba