Z Dediniek do Slovenského raja

Krásne prostredie Slovenského raja a jeho okolia láka turistov už roky. Pokiaľ ho ešte nepoznáte, rozhodne by ste ho mali zaradiť do albumu "turistických spomienok". Bude patriť k tým najkrajším pamiatkam.

26.08.2006 09:29
debata

Prečo: Jedna z najstarších nádrží v malebnom prostredí južnej časti Slovenského raja je bránou do jeho kaňonov, výstupu na Kráľovu hoľu, východiskom objavovania histórie železných hámrov v okolí či na návštevu ľadovej jaskyne.

Zaujímavosti: Výstup na Geravy odtiaľ do dolín a tiesňav Slovenského raja, vodné športy a kúpanie v nádrži Palcmanská Maša, peší výlet do Dobšinskej ľadovej jaskyne, prvej v Európe s elektrickým osvetlením, ktorá je známa aj speleoterapeu­tickými pobytmi, sprístupnená už roku 1871.

Okolie: Kaštieľ v Beltiari s expozíciou nábytku a loveckými trofejami za Dobšinou pred Rožňavou, Ochtinská aragonitová jaskyňa za Dobšinou, ruiny malebného Muránskeho hradu za Červenou skalou doľava, akvapark v Poprade cez Vernár, výstup na Stolicu južne od Dediniek najlepšie zo sedla Javorinka za Červenou skalou, na Kráľovu hoľu od Šumiaca alebo z Vernárskeho sedla, Gotická cesta plná historických pamiatok Spiša.

Ako sa dostať do Dediniek: Vlakom na trati Banská Bystrica Košice, v Dedinkách stoja aj rýchliky, autom do Brezna cez Stratenú, od Spišskej Novej Vsi cez Mlynky, od Rožňavy cez Dobšinú, autobus zo Spišskej Novej Vsi a Rožňavy.

Kontakt: Kaštieľ Betliar tel.: 058/798 3197, Dobšinská ľadová jaskyňa 058/7881 470.

debata chyba