Je čas vyskúšať poznávací zájazd

Na konci prázdnin síce cestovné kancelárie prichádzajú s množstvom výhodných last minute zájazdov k moru, ústup letných horúčav však dáva priestor aj na poznávacie zájazdy. Takže ak ste návštevu niektorého európskeho mesta odkladali len pre počasie, je najvyšší čas prelistovať ponuky cestovných kancelárií.

29.08.2006 21:13
debata

Alternatívou poznávacích sú víkendové pobyty v európskych mestách, kde si klient zabezpečí cez cestovku len letenku a ubytovanie a program si organizuje sám. 

  • Prečo poznávacie pobyty

    Predstavujú vhodnú alternatívu ku klasickej dovolenke, ide o aktívny spôsob odpočinku. Vhodné sú pre všetky vekové kategórie, azda s výnimkou malých detí, a pre ľudí v akejkoľvek kondícii. Dávajú možnosť skutočne spoznať danú krajinu a jej obyvateľov, organizačnú formu zabezpečuje cestovná kancelária a sprievodcovia počas pobytu. Určené sú jednak pre rodiny, partiu kamarátov, ale aj jednotlivcov. Cenovo sú pomerne výhodné a objednávajú sa rovnakým spôsobom ako hocijaké iné dovolenky, klient má takisto rovnaké práva a povinnosti ako pri akomkoľvek inom type dovolenky. 

  • Poznávací zájazd alebo predĺžený víkend?

    Rozhodnutie závisí v prvom rade od toho, čo chce klient v danej krajine spoznať, od času, ktorý tam chce stráviť, ako aj  finančných možností. V oboch prípadoch  však cestovná kancelária zabezpečí ubytovanie, cestu, poistenie, stravovanie, ak má klient záujem. Víkendové pobyty sú kratšie (zvyčajne od štvrtka do nedele), poznávacie zájazdy majú sedem až desať dní, predávajú sa však aj kratšie. Víkendové pobyty sa dajú kúpiť už v cene okolo 5-tisíc korún. Podľa toho, čo v danom mieste navštívite, sa však cena zvyšuje o cenu jedla, vstupeniek do múzeí, galérií a predĺžený víkend v Paríži vás môže vyjsť na osobu aj na  12– až 15-tisíc korún. Cena poznávacích zájazdov po európskych metropolách sa začína pri sume 6-tisíc korún za 5 dní pri doprave autobusom.

  • Viac informácií: www.dovolenka.sk, www.travel.sk, www.zoznam.sk, www.cestovna-kancelaria.sk, www.zajazdy.sk 

Kam sa vybrať:

Najzaujímavejšie zámky na Loire: 6-dňový autobusový zájazd v cene 7 800 Sk pre osobu, možnosť doplatenia večerí. Program: prehliadka Paríža (Louvre, Eiffelova veža, Notre Dame, Champs Elysées, Víťazný oblúk a iné pamiatky, návšteva zámkov vo Villandry, Usse, Blois, návšteva parku Mini Chateaux, kde možno vidieť všetky zámky na Loire v miniatúrach, prehliadka zámkov Chaverny, Chambord, Orleáns. (viac na www.dovolenka.sk)

Národné parky Chorvátska: 6-dňový autobusový zájazd s ubytovaním v hoteli s polpenziou v cene 5 990 Sk. Program: prehliadka Plitvických jazier (sústava 16 jazier s čírou vodou navzájom pospájaných vodopádmi (pamiatka UNESCO), ktoré sú známe z filmov o Vinetouovi), výlet do Národného parku Krka s jedinečným prírodným dielom – vodopádmi na rieke Krka (možnosť plavby od kaskády Skradinski buk k Visovackému jazeru s františkánskym kláštorom a k vodopádom Roški slap), prehliadka  Šibenika, výlet do Národného parku Paklenica, kde sa dva hlboké kaňony – Veľká a Malá Paklenica – vrývajú do horského masívu Velebit. (viac na www.dovolenka.sk)

Veľký okruh Talianskom: 9-dňový autobusový zájazd s ubytovaním v hoteli v cene 10 440 Sk. Program: prehliadka  Florencie (Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, kostol San Lorenzo a Museo Nazionale, prehliadka Ríma (Benátske námestie, vrch Kapitol, Koloseum, Španielske námestie…), návšteva Vatikánu, výlet do Pompejí, mesta zasypaného lávou ešte stále činnej sopky Vezuv. Popoludní prehliadka historického centra mesta Neapola, sústredeného okolo Piazza Municipio, Castel Nuovo – niekdajšej rezidencie neapolských kráľov, návšteva Capri, Rimini, Benátok (Prehliadka Námestia sv. Marca s bazilikou a Dóžovým palácom). (viac na www. tiptravel.sk)

Návšteva Kodane: 3-dňový letecký zájazd s ubytovaním v hoteli v cene 11 890 Sk. Program:  prevezenie  lodičkou po mestských kanáloch, prechádzka  najdlhšou pešou zónou sveta Stroget, ktorá je navyše známa množstvom obchodov, kaviarní a zábavných podnikov, prechádzka komplexom pevnosti Kastellet k symbolu mesta – Malej morskej víle, návšteva kráľovských palácov Amaliensborg a Christiansborg, Kráľovskej knižnice, zámku Rosenborg a  Botanickej záhrady, návšteva  Malmö vo Švédsku, kam sa dostanete cez more po 12 km dlhom Őresundskom moste. Trasa tohto fakultatívneho výletu pokračuje do Helsingborgu, potom trajektom do Helsingoru, kde stojí Hamletov zámok; návrat do Kodane. (viac na www.firotour.sk

debata chyba