Chaty v horách ponúkajú aj nocľah

Počasie je koncom leta vrtkavé, ale priaznivci vysokohorskej turistiky sú na to určite zvyknutí. Ak sa - a nielen v týchto dňoch - nachádzate na horách, určite vám padne vhod päť tipov, kde sa dá vo vysokej nadmorskej výške prenocovať.

30.08.2006 22:31 , aktualizované: 31.08.2006 06:26
debata

1. Chata pri Zelenom plese

Vo Vysokých Tatrách v Doline Zeleného plesa na východnom brehu rovnomenného jazera, ktorú turisti, cyklisti, horolezci i lyžiari vyhľadávajú pre mimoriadne dobré terénne podmienky na spomínané športy. Roku 1897 postavili na severnom brehu Fridrichovu chatu, z ktorej prístavbami (r. 1924) a povojnovými prestavbami vznikol dnešný objekt. Chata po roku 1950 niesla meno Alberta Brnčala (1919 – 1950), profesora telesnej výchovy, odchovanca spolku tatranských horolezcov JAMES, ktorý 1. 8. 1950 ako horolezecký inštruktor zahynul pod Jastrabím sedlom v Malej Zmrzlej doline. V súčasnosti sa chata nazýva Chata pri Zelenom plese.

Prístup: peši z Tatranských Matliarov, turistické chodníky sú otvorené do 1. novembra

Kontakt: 0903 467 420, e-mail: jgantner@stonline.sk, www.zelenepleso.sk.
Cena ubytovania: do 25. 9. 380 Sk/ noc + 15 Sk miestny poplatok, mimo sezóny 330 Sk/noc + 15 Sk

2. Téryho chata

Najvyššie položená (2 015 m n. m.) je celoročne otvorená chata vo Vysokých Tatrách v horskej časti Malej Studenej doliny pri piatich Spišských plesách. Postavili ju roku 1899 podľa projektu spišsko-sobotského architekta Gedeona Majunkeho. Prešla viacerými stavebnými úpravami, naposledy roku 1983. Od začiatku nesie meno bansko-štiavnického „lekára chudobných“ Edmunda Téryho (1856 –1917), ktorý sa zaslúžil o rozvoj tatranskej turistiky a z okolitých štítov prvý vystúpil r. 1876 na Prostredný hrot a r. 1877 na Pyšný štít. Roku 1944 spravovali chatu slovenskí vysokoškoláci – horolezci, ktorí tu ukrývali poľských odbojárov i ruských utečencov zo zajateckých táborov. Viaže sa k nej meno tatranského beletristu – chatára Bela Kapolku.

Prístup: peši zo strediska Hrebienok

Kontakt: 052/ 442 5245, e-mail: teryhochata@szm.sk.
Cena ubytovania: 360 Sk s raňajkami, 500 Sk s polpenziou, núdzové ubytovanie v spacáku v jedálni 260 Sk

3. Chata gen. M. R. Štefánika

Križovatka na hrebeni Nízkych Tatier. Táto vysokohorská chata (1 740 m n. m.) je otvorená celoročne, je jednou z hlavných križovatiek značkovaných chodníkov na hrebeni Nízkych Tatier. Dá sa k nej dostať z viacerých strán, prístup je však možný len pešo. Možno z nej absolvovať návštevu Jaskyne mŕtvych netopierov, s jaskyniarskym výstrojom. Počas vojny bola chata poškodená, po vojne premenovaná na Chatu hrdinov SNP na Ďumbieri. V súčasnosti má pôvodné pomenovanie Chata generála Milana Rastislava Štefánika. Pri prechode hlavného hrebeňa Nízkych Tatier v nej prespáva mnoho turistov, je na hrebeni najlepším ubytovaním s celoročnou prevádzkou.

Prístup: Kosodrevina (1,5 h po modrej značke), z Trangošky (2 h po zelenej značke), z Čertovice (2,5 h po červenej značke), z Chopku po červenej 2 h, z Vyšnej Boce (aj z Mýta pod Ďumbierom) 2,5 h po žltej značke, z Liptovského Jána 3,5 h po žltej

Kontakt: 048/619 5120, 0904 978 439, e-mail: fabricius@chatamrs.sk
Cena ubytovania: 270 Sk/noc s raňajkami -prikrývky v cene bez obliečok, aj so spacákmi

4. Kamenná chata pod Chopkom

Tretia najvyššie položená (2 000 m n. m.). Nachádza sa v centrálnej časti Nízkych Tatier na južnej strane Chopku. Má vynikajúcu polohu na vysokohorskú turistiku, predovšetkým na zimné a letné prechody hrebeňom Nízkych Tatier. Návštevníci tu majú možnosť prespať a doplniť si zásoby na ďalšiu cestu. Nie je tu prameň, no dajú sa kúpiť rôzne nápoje, jedlo a suveníry. Vodu si radšej pribaľte do batoha, pretože 7-decilitrová fľaša pitnej vody tu stojí 40 Sk. Momentálne sa stavia podkrovie, ale je v celoročnej prevádzke.

Prístup: z južnej strany z Bystrej doliny na konečnej autobusu sa zo Srdiečka vyveziete lanovkou na Kosodrevinu a odtiaľ nasleduje prudké strmé stúpanie hodinu až hodinu a pol, zo severnej strany z Jasnej ide lanovka na Lukovú alebo zo Záhradiek na Konský Grúň, odtiaľ nasleduje 1/2 hod. mierne stúpanie

Kontakt: 048/617 0039, e-mail: kamchata@stonline.sk
Cena ubytovania: 180 Sk/osoba/noc (prikrývky sú v cene), núdzové ubytovanie v jedálni 180 Sk s vlastným spacákom

5. Chata na Kľačianskej Magure

Pod hrebeňom Krivánskej Malej Fatry, je prístupná z Turca, najjednoduchšie po zelenej značke z obce Turčianske Kľačany. Chodník sa začína na konečnej autobusu mestskej dopravy č. 27 z Martina, Vrútok. Na chodníku je dôležité neminúť hneď za obcou odbočku doľava cez potok. Cesta trvá podľa tempa chôdze asi hodinu až dve. Iná možnosť je použiť žltú značku z obce Lipovec cez Panošinú, trasa je dlhšia, vidno z nej miestami do žilinskej kotliny. Z chaty je krásny výhľad na Turiec, Martinské hole, Veľkú Fatru, v prípade dobrého počasia aj na Vysoké a Nízke Tatry. Z chaty možno uskutočniť prechod hrebeňom Malej Fatry, zostúpiť na chatu pod Suchým až do Strečna, do Vrátnej, k Šútovskému vodopádu.

Ubytovanie je turistické – izby dvojposteľové a jedna 10-posteľová, poschodové postele, na poschodí je jedáleň, na prízemí bar.

Kontakt: 0907/338 871, celoročná prevádzka
Cena ubytovania: 200 Sk/noc/osoba, 150 Sk s vlastným spacákom, treba sa dohodnúť vopred.

debata chyba