Vydajte sa z Levoče na prielom Hornádu

Spoznávanie svetoznámych pamiatok Levoče či iných okolitých mestečiek sústredených na Gotickej ceste možno kombinovať s výstupmi do roklín Slovenského raja a na jeho atrakcie, v okolí je množstvo technických pamiatok na Železnej ceste.

04.09.2006 02:03 , aktualizované: 06:53
debata

Zaujímavosti: Mestská pamiatková rezervácia Levoča so stredovekými meštianskymi domami, opevnením s baštami a vežami, gotické kostoly  radnica s renesančnou atikou, Thurzov dom, kláštor minoritov s krížovou chodbou a maľbami, ktoré sú s najväčším dreveným oltárom v Európe v Kostole sv. Jakuba od Majstra Pavla národnými kultúrnymi pamiatkami, dom Majstra Pavla, Levoča čaká na zápis do kultúrneho dedičstva UNESCO.

Okolie: Gotická cesta po slávnych spišských mestách, v Spišskom Štvrtku románsko-gotický kostol z 13. st. s kaplnkou Zápoľských – vrcholom gotiky u nás, Spišský hrad, pamiatková rezervácia Spišská Sobota, časť Popradu, Kežmarok s mestským hradom a kaštieľ s múzeom v Strážkach, strediská Čingov a Kláštorisko sú bránami do roklín Slovenského raja, za výlet stojí Tomášovský výhľad za Čingovom a prírodná pamiatka travertínový vrch Dreveník, termálne kúpalisko Vrbov.

Ako sa dostať do Levoče: Na hlavnej ceste Poprad Prešov, 28 km východne od Popradu, z juhu cez Spišskú Novú Ves (8 km) kde stoja aj rýchliky, autobusmi zo Spišskej Novej Vsi, z Popradu.

Kontakt:
Spišské múzeum v Levoči tel. 053/451 2786
Spišský hrad 053/454 1336

 
debata chyba