V SR ročne prespí 3,5 milióna turistov

Na Slovensko prichádza ročne približne 1,5 milióna zahraničných turistov, ktorí strávia aspoň jednu noc v niektorom ubytovacom zariadení. Domácich klientov sú necelé dva milióny. Turisti majú k dispozícii asi 2800 ubytovacích zariadení, priemerné využitie lôžkovej kapacity neprekračuje 40 percent. ČTK to povedala Beáta Lukáčová zo Slovenskej agentúry cestovného ruchu.

26.09.2006 15:03
debata

Slovensko má vraj dostatok hotelov nižších kategórií, ubytovní či penziónov, chýbajú však luxusné hotely, ktoré by umožnili rozvoj kongresovej turistiky. „V posledných rokoch sa na Slovensku vybudovali alebo zrekonštruovali mnohé hotely, penzióny alebo zariadenia rodinného typu. Ešte stále nám však chýbajú päťhviezdičkové hotely, hlavne tam, kde sa sústreďuje obchod. Je to predovšetkým Bratislava a niekoľko ďalších slovenských priemyselných centier so zahraničnými investormi. Mohol by sa tak viac rozvíjať kongresový cestovný ruch,“ dodala Lukáčová.

Zo zahraničných turistov tvoria 70 až 80 percent návštevníci z okolitých a neďalekých krajín ako je Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Ukrajina alebo Nemecko. V posledných rokoch začali na Slovensko prichádzať aj turisti z Holandska, Ruska, Talianska, Francúzska či Británie.

„Slovensko nemá jeden produkt, na ktorý môže lákať turistov tak, ako má napríklad Česko Prahu. Máme silný kúpeľný cestovný ruch, na ktorom môžeme stavať. Máme možnosti na letnú i zimnú dovolenku a aj kultúrny, mestský a vidiecky cestovný ruch. Musíme využiť viaceré možnosti, ktoré sa nám núkajú,“ upozornila Lukáčová.

Podľa nej je potrebné využiť napríklad fakt, že Slovensko leží v strede Európy a vzdialenosti z jednotlivých európskych krajín nie sú veľké. Pozoruhodná je vraj tiež rozmanitá výška slovenských hôr, z ktorých časť je vhodná na turistiku pre rodiny s deťmi či seniorov a časť pre mladých ľudí vyznávajúcich adrenalínové športy.

Zahraničných turistov zatiaľ láka predovšetkým Bratislava s okolím a Vysoké Tatry. Postupne sa však údajne do popredia dostávajú i ďalšie slovenské regióny. Napríklad Žilinský kraj z celkového počtu 1,5 milióna návštevníkov z cudziny údajne navštívi asi jedna pätina.

debata chyba