Kontroly turistov pripravujú USA o miliardy

Nepredvídateľní prisťahovaleckí úradníci stoja Spojené štáty nielen ujmu na povesti, ale aj miliardy dolárov ročne. Podľa britského denníka The Daily Telegraph to uviedlo združenie cestovných kancelárií Discover America Partnership, ktoré predávajú prevažne zájazdy zo zahraničia do USA. Turisti z obáv z úradníkov cestujú do USA menej a americká ekonomika tak prichádza o peniaze.

22.11.2006 16:41
Socha slobody Foto:
Slocha slobody
debata

V prieskume povedali dve tretiny z 2011 oslovených zahraničných návštevníkov USA, že je to „najhoršia krajina na svete“, keby mali popísať, ako sa s nimi zaobchádzalo. Veľký podiel na tom majú úradníci, ktorí po príchode do USA kontrolujú dokumenty návštevníkov, odoberajú pri tom odtlačky prstov a fotia ich. Polovica opýtaných uviedla, že títo úradníci sú hrozní a dve tretiny opýtaných sa boja, že ich zadržia pre nejakú chybu v dokumentoch.

Pokiaľ ide o celkovú procedúru okolo víz, USA považujú za najhoršiu krajinu 39 percent opýtaných zo 16 krajín. To je dvakrát viac ako krajiny Blízkeho východu, ktoré sú na druhom mieste.

Tieto pocity zahraničných návštevníkov majú pre USA konkrétne dopady, pretože počet turistov do USA z iných krajín ako susednej Kanady a Mexika od roku 2000 poklesol o sedemnásť percent. „Problém je, že od teroristických útokov 11. septembra 2001 táto krajina berie návštevníkov viac ako ohrozenie, než ako príležitosť,“ povedal riaditeľ DASP Geoff Freeman. Ľudia sa podľa neho viac boja inigračných úradníkov ako terorizmu.

S niekedy nepochopiteľným prístupom amerických úradníkov sa stretli aj slávni Briti, i keď kráľovstvo má s USA bezvízový styk. Spevák Cat Steens, ktorý pred rokmi prestúpil na islam, nemohol v USA vystúpiť z lietadla a poslali ho naspäť. Spisovateľa Iana McEwana nepustili do USA z Kanady a keď ho úrady nakoniec predsa len pustili, poďakoval oficiálne a ironicky americkému ministerstvu vnútornej bezpečnosti, že „chráni americkú verejnosť pred britskými spisovateľmi“.

debata chyba