Vedci objavili pozostatky apoštola Pavla

Sarkofág obsahujúci údajne pozostatky apoštola Pavla odhalili archeológovia v krypte Baziliky svätého Pavla za hradbami v Ríme. Odborníci boli už dlhšiu dobu presvedčení, že v krypte baziliky sa nachádza hrob svätého Pavla. Miesto apoštolovho odpočinku však doteraz zakrýval oltár.

08.12.2006 11:14
Bazilika svätého Pavla Foto:
Bazilika svätého Pavla
debata

Vykopávky, ktoré na mieste realizovali archeológovia v službách Vatikánu, začali v roku 2002 a skončili minulý mesiac. Počas prác boli odstránené dve masívne mramorové dosky spod oltáru, ktorý ukrýval hrob z obdobia približne 390 rokov pred našim letopočtom.

Na sarkofágu je pôvodný latinský text Paolo Apostolo Martyr – apoštol Pavol, mučeník. Taktiež je vraj možné vidieť otvory, ktorými dávni pútnici prestrkávali kúsky látky, aby sa dotkli relikvie.

Apoštol Pavol sa narodil v roku 5 nášho letopočtu v Tarsose. Neskôr ako apoštol šíril Kristovo učenie, zakladal prvé kresťanské obce a zúčastnil sa misijných ciest do Grécka a Ríma. Podľa kresťanov zomrel v Ríme pravdepodobne v roku 64 alebo 67 mučeníckou smrťou. Údajne ho dal popraviť rímsky cisár Nero. Nad jeho hrobom bol neskôr vybudovaný kostol.

Sarkofág by mal byť čoskoro sprístupnený verejnosti. Zatiaľ však nie je isté, či bude otvorený, aby pozostatky boli preskúmané.

debata chyba