Na svahy prišlo o polovicu menej lyžiarov

Od začiatku lyžiarskej sezóny do polovice tohto týždňa prišlo na svahy slovenských horských stredísk miestami až o polovicu menej lyžiarov ako v minulom roku. Prevádzkovatelia vlekov napriek tomu zatiaľ nepovažujú sezónu za stratenú a spoliehajú sa na ochladenie, ktoré by malo prísť v druhej polovici januára. Vyplýva to z ankety ČTK medzi niektorými prevádzkovateľmi lyžiarskych stredísk.

11.01.2007 10:55
Lyžovanie Foto:
Rakúske lyžiarske strediská vychádzajú Slovákom v ústrety.
debata

„Začiatok sezóny nebol až taký problematický, výpadok v počte lyžiarov nastal až koncom roka a v prvom januárovom týždni,“ povedal Richard Ortutay, obchodný riaditeľ strediska Jasná v Nízkych Tatrách. Na svahoch Chopka sa tento rok lyžovalo 18-tisíc návštevníkov, v minulom roku prišlo do Jasnej za rovnaké obdobie takmer 30-tisíc lyžiarov. Pokles sa však podľa Ortutaya týka iba predaja lístkov na vleky, nie obsadenosti miestnych hotelov.

Nedostatok snehu spojený s relatívne teplým počasím znížil počet lyžiarov aj vo východoslovenskom stredisku Plejsy. Podľa Moniky Hagyariovej predali od začiatku sezóny viac ako 10-tisíc lístkov na vleky, v minulej sezóne navštívilo stredisko viac ako 11-tisíc ľudí už do Silvestra. Aj tam sú však hotely v blízkosti strediska plné a dovolenkári najmä z Ukrajiny a Ruska pobyty pre nedostatok snehu zatiaľ nerušia.

Nezáujem o svoje služby naopak nepocítili na začiatku zimnej sezóny Tatranské lanové dráhy. Podľa hovorkyne podniku Danky Veleckej predali do konca decembra 25.000 lístkov, čo je porovnateľné množstvo ako v minulej sezóne.

„Návštevníci ale viac využívali jednodňové lístky a pred lyžovačkou, ktorá bola obmedzená iba na niekoľké zjazdovky, uprednostňovali turistiku,“ povedala Velecká.
Tatranské lanové dráhy v súčasnosti prevádzkujú zjazdovky Jakubkova lúka, Jamy a Lomnické sedlo, vleky na Liptovskej Tepličke museli zastaviť pretože teplé počasie nedovolilo ďalšie zasnežovanie. Toto stredisko bude podľa Veleckej v tomto roku pravdepodobne stratové.

Momentálne je na Slovensku otvorených približne 40 zjazdoviek, všetky s technickým snehom. Niektoré strediská najmä v nižšie položených oblastiach museli prevádzku vlekov dočasne zastaviť, časť zatiaľ sezónu nezačala. Podľa meteorológov bude na toto ročné obdobie teplé počasie pokračovať minimálne do budúceho týždňa. Dlhodobejšie výhľady predpovedajú pravé zimné počasie až na február.

debata chyba