Na Makarskú opäť bližšie po diaľnici

Mnohí slovenskí turisti mieria k Jadranu po vlastnej osi. Tí, čo pocestujú tento rok do našincami najvyhľadávanejšej destinácie - na Makarskú riviéru, nemusia cestovať cez Split ako doteraz. V stredu totiž otvorili nový diaľničný úsek Dugopolje - Šestanovac.

28.06.2007 11:43
Diaľnica, kamión Foto:
Diaľnica, kamión
debata

„Tridsaťsedem­kilometrová trasa je pokračovaním diaľnice A1 zo Záhrebu. Motoristi zaplatia za nový úsek 14 kún, za celú trasu Záhreb – Šestanovac 171 kún. Na úseku Dugopolje – Bisko (11,8 km) v zložitom krasovom teréne vybudovali 14 objektov: tunelov, viaduktov, uzlov, nadjazdov a podjazdov,“ povedala pre Pravdu Nora Henterová z Chorvátskeho turistického združenia v Bratislave.

Zároveň však upozornila, že významnejšie objekty sa nachádzajú na nadväzujúcom úseku Bisko – Šestanovac (25,2 km). Medzi 38 stavebnými objektmi je na poprednom mieste most cez rieku Cetinu dlhý 140 m, ktorého oblúk prekonáva hladinu toku vo výške 100 metrov. Architektonickou zaujímavosťou je aj pomerne dlhý viadukt Radovići (704 m).

Na novom úseku sú tri východy: Bisko, Blato na Cetini (odbočuje sa na regionálnu cestu do Omiša) a Šestanovac (smer na Makarskú riviéru a do vnútrozemia na Imotski či Vrgorac). Dobrou správou je, že už pred dvoma týždňami otvorili po rekonštrukcii úsek cesty D39 Šestanovac – Dupci (12,3 km). Práve túto spojnicu využijú motoristi smerujúci na Makarskú riviéru, v zátoke Vrulja (severozápadne od Brely) sa potom napoja na Jadranskú magistrálu.

debata chyba