Atény nie sú iba Akropola

Hoci Atény lákajú najmä svojimi historickými pamiatkami, nielen nimi môže byť turista v metropole Grécka očarený. Majú si z čoho vyberať napríklad aj milovníci posedení v baroch. K dispozícii sú viaceré štýlové barové štvrte, z ktorých je najznámejšia Psyrri. A ak už máte rušného veľkomesta plné zuby, vydajte sa do okolia.

29.06.2007 16:10
Akropola
Akropola.
debata

Zhruba 30 kilometrov od centra mesta sa nachádza pohorie Parnitha. Vo výške tisíc metrov nad morom môžete skúsiť šťastie v kasíne alebo sa poprechádzať po chodníčkoch pripomínajúcich tie tatranské. Vedie tam aj moderná lanovka.
Ak sa vyberiete na mys Sounio (približne 40 km od Atén), môžete si vychutnať západ slnka pri skalnatom útese Poseidónovho chrámu. Na jednom z jeho stĺpov je vyryté meno britského romantického básnika lorda Byrona.

Na lodné výlety sa môžete vydať z prístavu Pireus. Na ostrov Hydra sa rýchloloďou dostanete za hodinu. Na ňom môžete využiť jediný dopravný prostriedok – somárika.
Môžete si oddýchnuť a vykúpať aj na okolitých plážach hlavného mesta ako Glyfada, Varkiza, Voula či Vouliagmeni,  alebo navštíviť rybárske mestečká na východnom pobreží Atiky.

Hoci je leto v plnom prúde, niekto možno už teraz myslí na zimnú dovolenku. A verte či nie, Grécko ponúka aj takú. Vo vzdialenosti 180 kilometrov od Atén sa nachádza lyžiarske stredisko Parnassos, od decembra do mája pokryté snehom. Čaká vás tam kvalitná lyžovačka. Viac o gréckych lyžiarskych strediskách spolu s aktuálnymi snehovými správami nájdete aj na internete (www.snowreport.gr).

debata chyba