Pozorné čítanie katalógu môže ušetriť tisíce

Leto sa blíži, nebolo by zlé zbaliť kufre a vybrať sa niekam k moru. Beriete do ruky katalóg cestovnej kancelárie a čítate - týždenný pobyt v hoteli s polpenziou, Chorvátsko, od 4500 korún, deti zadarmo. Cena naozaj lákavá. Určite to bude mať nejaký háčik, myslíte si - a máte pravdu. V lákavých ponukách zvyčajne chýbajú letiskové poplatky alebo ide o dopravu vlastným autom, chýba príplatok za výhľad na more či cestovné poistenie.

02.07.2007 12:08
Bibione, dovolenka, pláž, piesok, relax Foto:
Ilustračné foto.
debata

V katalógu je často uvedená len základná cena zájazdu, ku ktorej sa pripočítavajú ďalšie výdavky. ,,Príplatky sú rôzne. Napríklad pri cestách do Chorvátska si treba dať pozor na príplatok pobytovej taxy. To je miestna daň, ktorá sa tam odvádza. Cestovné kancelárie ju vyzbierajú na Slovensku a odvedú prostredníctvom zahraničného partnera," vysvetľuje Oliver Kluch, riaditeľ cestovnej kancelárie Koala Tours. Tento príplatok sa však neplatí vo všetkých krajinách.

,,Pri leteckých zájazdoch zasa treba počítať s letiskovými poplatkami, ktoré sa platia extra. Poplatkov je tam viacero, ale väčšina cestovných kancelárií ich zjednotila do jedného väčšieho príplatku, v ktorom sú zahrnuté letiskové poplatky, bezpečnostné príplatky, transfer a iné," dodáva Kluch.

Príplatky za klimatizáciu alebo za výhľad na more závisia od konkrétneho ubytovacieho zariadenia. ,,Sú ubytovacie zariadenia, ktoré nerozlišujú tieto izby, to znamená, že je na rozhodnutí recepcie, akú izbu človek dostane a ani cestovná kancelária to nevie ovplyvniť. Ak aj cestovná kancelária v katalógu ponúka možnosť priplatiť si výhľad na more a zákazník si to naozaj zaplatí a má to uvedené aj v zmluve, potom zákazník takúto izbu s výhľadom musí aj dostať," hovorí Oliver Kluch.

Aj tieto ceny môžu byť rôzne, nielen v jednotlivých cestovkách, ale aj podľa toho, či ide o pobyt počas, alebo mimo sezóny. Pozor však na formulácie – morská strana, za ktorú si priplatíte, nemusí znamenať, že na more zo svojej izby skutočne vidíte – vo výhľade vám môžu prekážať stromy či časť inej budovy. Preto sa informujte, či ide o výhľad na more, alebo len izbu orientovanú na morskú stranu. Za atraktívnu polohu hotela sa pripláca aj vyše tisíc korún na osobu v porovnaní s bývaním vo väčšej vzdialenosti od vody.

Ak vám býva v autobuse zle, a musíte sedieť vpredu, mali by ste to pri objednávaní dovolenky povedať v cestovnej kancelárii. To isté platí v prípade, ak trpíte závratmi a nechcete v hoteli bývať na vyššom poschodí. Pracovníci by túto vašu požiadavku mali zapracovať do zmluvy, aby sa na to hotelier, ktorý prideľuje hosťom izby, vedel pripraviť. Priamo na mieste je pre delegáta riešiť takýto problém oveľa zložitejšie.

Samotná cena zájazdu nemusí byť pre vašu spokojnosť s dovolenkou rozhodujúca. Lacnejšie zájazdy s menšími cestovnými kanceláriami môžu občas nechtiac priniesť sklamanie. Občas sa totiž stáva, že sa hotel ,,prebukuje" – to znamená, že na jednu izbu pripadajú dve rodiny. Podľa ľudí z oblasti cestovného ruchu je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že do iného (a možno horšieho) hotela presunú klientov menšej a menej známej cestovnej kancelárie.

                             Koľko a za čo sa pripláca

pobytová taxa – od 27 korún na deň, platí sa len v niektorých krajinách
klimatizácia – od 150 korún za týždeň
výhľad na more – od 400 korún za týždeň
bezpečnostné taxy – od 250 korún
letiskové poplatky – od 1 000 korún za dospelú osobu
doprava na letisko a z neho – od 400 korún
poistenie – 33 Sk/osoba/deň

debata chyba