Kde stráviť dovolenku na Slovensku?

Za dovolenkou nemusíte vycestovať za hranice, ale môžte ju stráviť aj doma na Slovensku. Poradíme vám, aké miesta si vybrať, aby ste jú strávili čo najpríjemnejšie a podľa vašich predstáv..

03.07.2007 15:22
Vysoké Tatry Foto:
Vysoké Tatry
debata

1. Akvaparky

Vodný relax s atrakciami, kde si možno vybrať z rôznych kombinácií vnútorných a vonkajších bazénov, šmýkačiek, detských ihrísk, sáun a parných sáun, barov, kaviarní a reštaurácií, to sú akvaparky Slovenska. Väčšina z nich využíva termálnu vodu, teda kombinuje bazény relaxačné s tryskami určené pre oddych a plavecké bazény, kde je voda mierne ochladená. Rovnako väčšina z nich kombinuje kryté a otvorené bazény. Tatralandia napríklad ponúka 21 toboganov a šmýkačiek a deväť bazénov. Turisti môžu využívať novú krytú časť s názvom Ostrov pirátov z Karibiku, ktorá je určená ako oddychová zóna s atrakciami pre deti. Známy podtatranský park AquaCity v Poprade otvára zasa nový krytý relaxačný termálny bazén s chromoterapiou (liečba svetlom) a rekonštruoval sa plavecký bazén. Celodenná kapacita popradského  vodného parku sa zvýši na šesťtisíc návštevníkov. Vodné parky v letnej sezóne majú otvorené až do 21. alebo 22. hodiny.

Aquapark. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Aquapark Aquapark.

Na Slovensku je niekoľko vodných parkov, najznámejšie sú v Liptove alebo v Poprade. Vstupné sa pohybuje od 280 do 500 korún pre dospelého návštevníka a od 180 Sk pre deti. Rovnako dovolenkári môžu využiť dve desiatky termálnych kúpalísk, ktoré sú od Dunajskej Stredy cez známe kúpalisko Margita Ilona pre Leviciach či Štrand v Nových Zámkoch, alebo menej známe kúpalisko Chalmová – Bystričany v Prievidzskom okrese. Vstup je od 60 korún do 120 korún pre dospelých a deti platí od 30 korún. Kúpaliská majú otvorené do 19. do 20. hodiny, len výnimočne až do 21. hodiny.

Výhody: Veľa rôznorodej zábavy najmä pre rodiny s deťmi na jednom mieste.
Na čo si dať pozor: Plavci túžiaci dobre si zašportovať by sa mali informovať, či je k dispozícií plavecký bazén, aký je veľký a koľko stupňov má voda v ňom. Ubytovanie v blízkosti termálnych kúpalísk je často len v drevených chatkách alebo unimobunkách, mnohé areály neprešli rekonštrukciou a ponúkajú nízky štandard, treba si to vopred preveriť.
Dobrý tip: Ušetriť možno podvečer, väčšina vodných parkov aj kúpalísk má dve tri hodiny pred záverečnou zlacnené vstupy. Zľavy sú od 10 do 50 percent zo vstupného.

Akvaparky Slovenska        
Akvapark miesto okres/kraj dospelí/ deti dôchodcovia
Aquacity Poprad / Prešovský 50– 420/ 35 –360*
Tatralandia Liptovský Mikuláš L. Mikuláš/ Žilinský 390/ 190 330*
Meander Park Oravice Tvrdošín/ Žilinský 360/ 230 280
Aquathermal Senec / Trnavský 300/ 200
Thermal Bešeňová Ružomberok / Žilinský 290/190 190

2. Technické pamiatky

Väčšina technických pamiatok na Slovensku sa viaže na rozvojom remesiel a baníctva. Často ide o ukážku dokonalých technických riešení, ktoré vznikli v čase, keď nebolo elektriny, benzínu ani žeriavov.

Mlynské pamiatky sú dostupné najmä na Malom Dunaji. Kolový mlyn v Tomášikove je z mála pôvodne zachovaných vodných mlynov so spodným náhonom. Vodný kolový mlyn v Jelke patrí medzi pozoruhodné technické pamiatky a rarity, pretože je trojpodlažný. Lodný mlyn v Kolárove je zasa posledným plávajúci a jediný lodný mlyn na Slovensku. Aj keď je to len rekonštruovaná podoba zo Slovenských lodeníc v Komárne, ide o presnú kópiu  starého mlyna v Radvani nad Dunajom. Vedie k nemu 86 m dlhý most, ktorý sa považuje za najdlhší most s drevenou konštrukciou v Európe. V blízkosti je niekoľko ďalších technických pamiatok, napríklad jeden z prvých benzínových agregátov v Európe starý vyše sto rokov.

Pri túlaní sa po Slovensku možno naraziť na niekoľko unikátov v podobe železničných tratí, viaduktov a mostov. Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke na Kysuciach mala pred sto rokmi vyše sto kilometrov a slúžila na zvážanie dreva. Dnes je zachovaných osemkilometrový úsek s jedinečným úvraťovým systémom. Systém je jedným z dvoch, ktoré sa zachovali v Európe. Na časti trati sa možno previezť historickým vláčikom, cez víkend ťahaným parnou lokomotívou.

Najdlhší železničný most postavený v oblúku nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe je takmer 400-metrový viadukt pri Hanušovciach na východnom Slovensku. Na Horehroní, na železničnej trati Červená Skala – Margecany, je unikátne technické riešenie spojenie tunelov a viaduktu. Začína sa pri Telgárte, pričom vlak prejde slučkovým tunelom, pokračuje pôsobivým viaduktom a cez ďalšie dva tunely sa dostane až tisíc metrov nad more, čo je najvyššie miesto dosiahnuté železnicou na Slovensku.

Prvý z tunelov nesie meno Kornela Stodolu. Je postavený do oblúka – špirálovito sa otočí o 360°, naberie výšku a vyústi nad dedinou o 16 m vyššie.
Medzi technické pamiatky patria aj  kováčske Vyhne a Hámre, z ktorých putovali motyky a rýle do celého sveta – sú prístupné v Medzeve. A medzi technické pamiatky patrí aj lanovka zo Skalnatého plesa na Lomnický štít zavesená na jedinom lane s dĺžkou 1 870 metrov bez akéhokoľvek stĺpa. Jazdí už 67 rokov.

Výhody: Nízke vstupné a mimoriadne pôsobivý zážitok najmä pri jazde historickým vlakom.
Na čo dať pozor: Na bezpečnosť a na dostatočný počet ľudí. Niektoré pamiatky nie sú v teréne dobre označené, treba sa spýtať v miestnych turistických centrách.
Dobrý tip: Vopred si treba preveriť, či vláčiky jazdia.

**                    ­Odporúčané technické pamiatky v SR**

 - historická úvraťová železnica Vychylovka (Žilinský)
 - historická Čiernohronská železnica Čierny Balog (Banskobystrický)
 - lodný Mlyn Kolárovo (Nitriansky)
 - tajchy a bane v Banskej Štiavnici (Banskobystrický)
 - kolový mlyn Tomášikovo (Trnavský)
 - kolový mlyn Jelka (Trnavský)
 - železničný viadukt; Hanušovce (Košický)
 - železničný most + tunel Telgárt (Banskobystrický)
 - banský vodovod v Španej doline (Banskobystrický)
 - kováčske hámre Medzevo (Košický)
 - hvezdáreň Hurbanovo (Nitriansky)
 - lanovka na Lomnický štít (Prešovský)
 - turecký most v Poltári (Banskobystrický)

3. Hrady a zámky

Vyše 100 hradov a zámkov a ďalšie desiatky kúrií možno navštíviť v letných mesiacoch na Slovensku. Milovníci renesancie, baroka, historických interiérov alebo zbraní si môžu vybrať podľa chute. Slovenskou perlou je Bojnický zámok, ktorý pripomína sídla princezien z rozprávok so šťastným koncom. Vedenie múzea sídliaceho na tomto zámku má určite najlepší marketing spomedzi všetkých slovenských pamiatok.  Vďaka tomu sa návštevník určite nebude nudiť počas letnej návštevy. V lete je záujem najmä o nočné návštevy, ktoré majú osobitnú atmosféru. Robia sa v piatok a v sobotu, ak je 15 záujemcov, aj inokedy na požiadanie. Nočné vstupy robí napríklad aj Oravský zámok.

sksph

Vstupy cez deň sú väčšinou organizované v určitú hodinu a vďaka výkladu sprievodcov ožívajú desiatky historických príbehov. Na hrade Krásna Hôrka je lákadlom múmia Žofie, ktorá poslúžila ako námet v románe Levočská biela pani. V Trenčíne sú to príbehy o pánovi Váhu a Tatier Matúšovi Čákovi Trenčianskom, a najmä 80 metrov hlboká studňa. Príbeh o tom, ako Omar tri roky kopal v čistej skale studňu, aby jeho milá Fatima získala slobodu a mohla s ním žiť do konca života, patrí k najpôsobivejším príbehom o láske zo slovenskej histórie. Úctu pred múdrosťou vekov vzbudzuje zasa betliarska 20-tisícová knižnica obsahujúca knihy písané počas štyroch storočí v 15 rôznych jazykoch. Nezabudnuteľná je prehliadka Spišského hradu, ktorý je s rozlohou viac ako 4 hektáre najväčšou zrúcaninou v strednej Európe a patrí do zoznamu pamiatok svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. A aby sa návštevníci neunudili, v lete sa na väčšine hradov a zámkov konajú vystúpenia historických šermiarov, turisti môžu skúšať hod oštepom, sekerou alebo streľbu z luku.

Okrem tých najznámejších sú to desiatky menej známych zrúcanín, hrad Fiľakovo, Zborov, Čachtice, Vígľaš,  Muráň či Strečno. Ak máte v lete plánovanú cestu naprieč Slovenskom, určite pôjdete minimálne okolo dvoch-troch hradov  či zámkov a stojí za to, zastaviť sa v niektorom z nich. Existuje aj osobitná turistická mapa – hrady a zámky Slovenska.

Výhody: Výborné zážitky a výhľad z väčšiny hradov a zámkov. Pri väčšine z nich sú parky a záhrady, kde sa dá po prehliadke oddychovať.
Na čo si dať pozor: Vstupy bývajú väčšinou najneskôr okolo 17. hodiny. O nočných prehliadkach sa treba informovať vopred.
Tip: Treba využívať rodinné vstupy na niektorých hradoch a zámkoch, ktoré vyjdú až o 25 percent lacnejšie.

4. Jazerá a vodné plochy

Slovenskou je krajinou s desiatkami jazier a vodných plôch, z ktorých sa mnohé využívajú na vodnú rekreáciu. Hoci minuloročný monitoring ukázal, že medzinárodné štandardy spĺňa len časť z nich, napríklad Liptovská Mara, Ružiná-Divín, Vinianske jazero, Šulianske jazero, ale aj prešovská Delňa a bratislavské Zlaté piesky, ako aj časť stredísk na Domaši či Zemplínskej šírave. Na hrane minimálnych kvalitných štandardov sú niektoré štiavnické tajchy sprístupnené na kúpanie.
Slnečné jazerá v Senci sú ideálnou lokalitou najmä preto, že počas roka tu v priemere dvetisíc hodín možno vychutnávať slnečný svit a skutočne patria k najslnečnejším miestam Slovenska. Liptovským morom nazývajú miestni zasa najväčšiu priehradu Slovenska Liptovskú Maru, ktorá je cieľom najmä milovníkov windsurfingu.

Ľudia, ktorí... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Jazero Ľudia, ktorí vyhľadávajú kúpanie v prírodných jazerách, sa často musia spoľahnúť na vlastné sily. Niektoré vodné plochy totiž nemajú plavčíkov.

Medzi najteplejšie priehrady patrí najchýrnejšia priehrada východného Slovenska Domaša a jej päť turistických stredísk s priemernou vodou 23 °C.
Pre rybárov je cieľom Ružiná neďaleko Lučenca a Oravská priehrada. Východná časť Zemplínskej šíravy je chránenou ornitologickou rezerváciou s viac ak sto druhmi vodného vtáctva. Teplý vrch pri Rimavskej Sobote sa preslávil štyrmi druhmi cudzokrajných drevín hikórií.

Priehrady a vodné nádrže lákajú najmä na vodné športy, člnkovanie aj rybolov. V strediskách si možno požičať kajaky, člny, vodné bicykle, vodné skútre. Veľké vodné plochy lákajú aj na  windsurfing. Piešťanská Sĺňava už roky ponúka aj na vodné lyžovanie na špeciálnom vleku či klasicky za motorovým člnom. Pri väčších strediskách sú kempingy pre stany a karavany. Ich kvalita je stále kolísavá, úroveň služieb je označená hviezdičkami.

Výhody: Možnosť voľne plávať za minimálne alebo nijaké vstupné a šanca požičať si športové náčinie od člna až po vodný skúter.
Na čo dať pozor: na zlodejov, na kvalitu prezliekarní a bufetov.
Tip: Oplatí sa stravovať v jednom konkrétnom zariadení a vtedy je možné získať zľavu. Platí to aj pre opakované požičiavanie športového náradia.

5. Jaskyne

Na Slovensku je v súčasnosti známych vyše 5 450 jaskýň – prírodných pamiatok. Najviac registrovaných jaskýň je v Slovenskom krase, Nízkych Tatrách a v oblasti Slovenského raja, Muránskej planiny, ďalej vo Veľkej Fatre, Západných, Vysokých a Belianskych Tatrách. Najvýznamnejšie z nich sú vyhlásené za národné prírodné pamiatky. Jaskyne Slovenského krasu, ako aj Ochtinská aragonitová jaskyňa a Dobšinská ľadová jaskyňa, sú zaradené do svetového prírodného dedičstva UNESCO. Turistom je sprístupnených zatiaľ 12 jaskýň pravidelne a štyri ďalšie na požiadanie. V posledných rokoch si jaskyne prezrie 670– až 700-tisíc návštevníkov, polovica z nich je zo zahraničia.

Unikátny kvapeľ sa nachádza v Krásnohorskej... Foto: ČTK
Jaskyňa Unikátny kvapeľ sa nachádza v Krásnohorskej jaskyni v národnom parku Slovenský kras. Vďaka výške 32,6 m a priemeru 16 m je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najvyšší na svete.

Krasové územia zaberajú na Slovensku rozlohu vyše 2 700 štvorcových kilometrov. V oblasti jaskyniarstva má Slovensko to, čo má celá Európa spolu. Najrozsiahlejší je systém Demänovských jaskýň dlhý vyše 35 km. Medzi jej dominanty patrí Demänovská jaskyňa slobody so sintrovou výplňou plnou farieb, ktorý vytvoril podzemný tok Demänovky. Je najviac navštevovanou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku. Najhlbšie sú Hipmanove jaskyne na Krakovej holi v Nízkych Tatrách, ktorých vertikálne rozpätie je 495 m.

Ľadová výplň sa trvale alebo dočasne vyskytuje vo viac ako 60 jaskyniach. V jaskyniach žije 15 druhov netopierov. Ochtinská aragonitová jaskyňa je doslova svetovou raritou a unikátnym prírodným javom podzemného krasu. Rôznorodosť a bohatstvo aragonitovej výplne patria k jedinečným vo svete. Dĺžka sprístupnených trás je od niekoľko sto metrov po vyše 2 kilometre. Prehliadky trvajú 30 až 100 minút.

Domica, známa zo slovenskej filmovej rozprávky Soľ nad Zlato, ako jediná ponúka turistom vyhľadávanú a atraktívnu plavbu v podzemných priestoroch. Belianska jaskyňa bola ako prvá osvetlená, a to ešte pred rokom 1900, a hudobný záver prehliadky v jednej zo siení s unikátnou akustikou patrí určite k najsilnejším zážitkom návštevy. V ,,Hudobnej sieni" sa vždy v auguste konajú koncerty reprodukovanej hud­by.

Výhody: Silné zážitky z jaskynných úkazov.
Na čo si dať pozor: Dobre sa obliecť, pretože v jaskyniach je chladno. Dobre zvážiť fyzické sily pri výbere veľkého okruhu.

6. Horské túry

Vysoké a Nízke Tatry patria v letnej sezóne jednoznačne k najnavštevo­vanejším regiónom Slovenska. V rebríčku obľúbenosti regiónov za nimi nasledujú Malá a Veľká Fatra. Slovensko má celkovo 9 národných parkov. Nachádzajú sa v nich jedinečné chránené rastliny a živočíchy, okrem toho má Slovensko niekoľko chránených krajinných oblastí a prírodných rezervácií.

Do Vysokých Tatier prúdi v letných dovolenkových mesiacoch 12 percent turistov. Vysokohorské turistické trasy sa otvárajú 15. júna, termín platí  vo všetkých pohoriach na celom Slovensku. Vo Vysokých Tatrách sa tak končí zimná uzávera 38 turistických chodníkov vo vysokohorskom prostredí Tatranského národného parku. Návštevníci môžu využívať niečo vyše 600 km vyznačených turistických chodníkov a 22 cykloturis­tických trás. Platí však, že treba dodržiavať návštevný poriadok a pretože väčšina chodníkov je v území s piatym stupňom ochrany, je pohyb po chodníkoch dovolený počas dňa, návštevníci by sa mali zriecť napríklad fajčenia a zakladanie ohňa, rušenia pokoja a ticha, odhadzovania odpadkov, zbierania rastlín a rušenia zvierat.

sksph

A dôležité je, že pohyb mimo turistických a náučných chodníkov je možný len v sprievode vysokohorských sprievodcov. Horolezectvo a skalolezectvo možno vykonávať na celom území národného parku okrem 8 vymedzených lokalít za stanovených podmienok, lety na závesných klzákoch a kĺzavých padákoch je možné vykonávať v štyroch vyhradených lokalitách. Medzi najobľúbenejšie túry patria výstupy na štíty a potom návštevy 16 vysokohorských chát, ako je napríklad Téryho  či Zbojnícka chata, alebo najvyššie položená Chata pod Rysmi, ktorá je otvorená len v lete.

debata chyba