Spoznajte Amsterdam

So svojimi typickými kanálmi – obklopenými úzkymi nízkymi domami s hákmi zo 17. storočia – je Amsterdam bezpochyby jedným z najočarujúcejších hlavných miest Európy. Môžete si tu vyjsť loďkou na prehliadku pamätihodností, sú tu malé obchodíky ponúkajúce individuálne služby a kaviarne, majúce často svoje stolíky vyložené na uliciach, lemujú kanály. So svojím bohatým kultúrnym a zábavným životom, ktorý je len ťažko prehliadnuteľný, je Amsterdam skutočným hlavným mestom, ale napriek tomu si dokázal zachovať atmosféru malého mestečka.

13.07.2007 15:20
Amsterdam, Holandsko, kanály, loď Foto:
Amsterdam - Benátky severu.
debata

Stačí jediný pohľad na mapu mesta a uvidíte, že množstvo kanálov v centre sa vyrovná počtu ulíc. Zatiaľ čo väčšina ulíc má ráz uličiek – sú krátke a úzke – kanály sú oveľa širšie. Z tohto dôvodu len málo obyvateľov jazdí v meste autom. Jednoduchšie sa cestuje loďkou alebo električkou. Ale bicycle sú najobľúbenejším a najpraktickejším dopravným prostriedkom v Amsterdame, ktoré je zároveň aj vynikajúcim mestom pre pešie prechádzky. Samozrejme, v Amsterdame sa môžete ľahko stratiť. Ulice sú tu okrúhle ako nite v pavučine, ale dostanete sa vlastne stále na to isté miesto, takže je celkom príjemné zablúdiť! Krásne fasády domov, predavači tulipánov, pouliční hudobníci a davy ľudí – to je jedným slovom Amsterdam. Bezcieľne potulovanie sa medzi Hlavnou stanicou a Vondelparkom je samo o sebe zábavou. Každý, kto tu hľadá zábavu, určite nebude sklamaný. Je tu toho oveľa viac ako len Red Light District. V posledných rokoch sa stale zvyšuje počet reštaurácií a barov, napríklad v takých štvrtiach ako sú Jordaan a De Popj, ale napriek tomu Leidseplein má stále najvyššiu koncentráciu reštaurácií. Obraz starých zlátanín je už dávno minulosťou. Aj keď je povolené kupovať a fajčiť hašiš v tzv. Coffee shops, drogová kultúra nie je úplne všadeprítomná. Súčasný Amsterdam dýcha skôr atmosférou koktejlov v moderných kluboch, kde najobľúbenejšou rastlinou je rukola. Ale národná mentalita je až extrémne liberálna a spoločenská. Tu môže byť každý sám sebou a napriek tomu sem dobre zapadne.

Deň 1:
Nie je lepší spôsob ako spoznať mesto, než prechádzkou pozdĺž vodných kanálov. Člny premávajú pravidelne na troch trasách: Green Line, Red Line, Blue Line. 14 zastávok je situovaných blízko hlavných turistických atrakcií a nákupných centier. Na precvičenie vašich svalov pri vyhliadkovej ceste si môžte prenajať bycikel a prepedálovať si cestu Amsterdamom. Večerné výletné plavby vám poskytnú potešenie z nočného života mesta pri počúvaní tónov džezovej hudby.

Deň 2:
Múzeum Van Gogha musia vidieť všetci milovníci umenia. Od 19. augusta múzeum vystavuje prvú rozšírenú retrospektívu diel Maxa Beckmanna (1844–1950), jedného z najvýznamnejších nemeckých umelcov 20. storočia. Zbierka ponúka také známe diela, ako štyry impresívne triptychy: Karneval, Acrobati, Herec a Perseus. Milovníci umenia by tiež mali navštíviť Rijksmuseum. Obsahuje majstrovské diela od umelcov ako Rembrendt, Vermeer, Jacob van Ruisdael a Jan Steen.

Deň 3:
Objavovaniu experimentálnej architektúry, ktorú nájdete v menej známych kútoch mesta, by ste mohli venovať 24 hodín. Predmet pozornosti je ARCAM, Architektúrne centrum Amsterdamu, otvorené utorok-sobota, 13.00–17.00 hod. www.arcam.nl , Architecture Boat – každá sobota 14.30 a výlet na lodi trvá 2,5 hodiny, od slávnych kanálov k futuristickým budovám na amsterdamských ostrovoch Rederij Lovers, Living Tomorrow.

Deň 4:
Výlet k veterným mlynom vás občerství a poteší vaše oči vo svojej vidieckej a mestskej rozmanitosti. Najbližší veterný mlyn je De Rieker z roku 1636, Amsterdam obkolesuje ďalších sedem veterných.

Deň 5:
Ak vyjdete na bycikli nejakých šesť kilometrov von z mesta, prídete do dediny Ouderkerk aan de Amstel, ktorá je staršia ako Amsterdam, kde najstarší židovský cintorín v Holandsku vytvára podstatný historický monument, ktorý dotvárajú početné domy s tradičnými farebnými fasádami, ktoré je možné vidieť v tichých uličkách pozdĺž rieky.

//Z letiska do mesta://
Cesta vlakom – spiatočný lístok z/do Amsterdamu za 5,50 EUR, jednosmerný lístok za 3,10 EUR. Lístky na vlak si môžete kúpiť v blízkosti nástupišta Schiphol Plaza (žlté automaty), alebo v predajniach s lístkami neďaleko Schiphol Plaza. Dôležité železničné križovatky: Amsterdam, Sloterdijk a Duivendrecht.

//Informácie o meste://
Najväčšie informačné stredisko sa nachádza v Noord-Zuid Hollands Koffiehuis, oproti Hlanej stanici v Amsterdame. Lístky na rôzne koncerty a predstavenia, v Amsterdame i v celom Holandsku, si môžete zarezervovať a kúpiť v predajni vedľa Mestskej dopravnej spoločnosti (GVB).
„Amsterdam karta I“ obsahuje: čipovú kartu, lístok na mestskú hromadnú dopravu a sprievodcu. Na výber sú viaceré druhy kariet: 24h/23 EUR, 48h/43 EUR alebo 72h/53 EUR.

I do Amsterdamu môžete nahliadnuť, stačí pridať tú správnu fotku na flog.sk a vyhrať jednu z cien, ktorou sú i letenky spoločnosti SkyEurope.

debata chyba