Kodaň - Cesta dizajnu a histórie

Niektoré mestá potrebujú mrakodrapy siahajúce takmer až po oblohu. Kodaň si však vystačí svojou malou morskou vílou a zábavným parkom. Kodaň dáva seba samú. Často nonšalantne a ironicky. Vždy je plná života. Návštevníci tu môžu prežiť pocit slobody, ktorý nikdy nemusí skončiť.

17.07.2007 09:03
Kodaň - budova opery Foto:
Kodaň - budova opery
debata

Program a prehliadka

Deň 1:
Symbolom mesta je elegantná socha Malej morskej víly a Okrúhla veža, ktorá je jednou z hlavných atrakcií a najstaršiou pamiatkou, ktorá bola postavená za vlády kráľa Christiana IV., v 16.storočí. Aj zámok Kronborg sa datuje od tohto storočia, nachádza sa na mori v Elsinore (Helsingor) a v jasnom počasí odtiaľ je skvelý výhľad ponad prieliv na pobrežie Švédska.

Deň 2:
V daždivých dňoch sú v čele indoorové atrakcie vrátane mnohých aqua parkov, galérií dizajnu a umenia. Je príjemné zastaviť sa v Carslbergskom návštevníckom centre na ochutnávku piva priamo z pivovaru alebo pozorovať hviezdy a planéty v IMAX Space Theatre.

Deň 3:
Luisiana je miesto umenia, ktoré nemôžete nechať ujsť. Od marca je tam výstava venovaná Súčasnému čínskemu umeniu. Deväťdesiať diel od grafiky a atramentových kresieb po maľby, sochy a inštalácie dáva verejnosti možnosť nahliadnuť na umenie, o ktorom sa predpokladá, že rýchlo zaujme dôležité miesto v globálnom svete umenia.

Deň 4:
Dansk Design Museum ponúka jedinečnú ukážku ôsmich áut, ktoré sú najlepšie v medzinárodnom hodnotení automobilového dizajnu za posledných 50 rokov. Medzi mnohými dizajnovými trendmi, múzeum vystavuje i nábytok od Jakoba Berga, ktorý sa inšpiruje trendmi z celého sveta, od Dánska cez Egypt, Litvu, Portugalsko a Vietnam a Boliviu.

Deň 5:
Zámok Rosenborg je zvláštnou pamiatkou zo 16. st., postavený v renesančnom štýle kráľom Christianom IV., slúžil ako letná rezidencia. Sú v ňom umiestnené kráľovské korunovačné klenoty a funguje ako múzeum kráľovskej rodiny.

//Z letiska do mesta://
Taxík za 150 DKK/20 EUR, autobus za 25,50 DKK/3,50 EUR, vlak za 3,50 EUR, prenájom auta od 34EUR/deň a 230EUR/týždeň.

//Informácie o meste://
Turistická informačná kancelária v Copenhagen sa nachádza na adrese 4A Vesterbrogade, (vedľa hlavnej stanice), alebo pozri www.visitcopenhagen.com.
„Copenhagen karta“ zahŕňa voľný vstup do viac ako 60 múzeí a atrakcií, lístok na vlak, autobus a metro, prenájom auta a knižku Sprievodca (24h 199 DKK/29 EUR a 72h 429 DKK/58 EUR).

I do Kodane môžete nahliadnuť, stačí pridať tú správnu fotku na flog.sk a vyhrať jednu z cien, ktorou sú i letenky spoločnosti SkyEurope.

debata chyba