Barcelona - Cesta fantázie a umenia

Ako mnoho iných miest v Stredomorí, aj Barcelona bola založená Rimanmi. Pôvodná usadlosť s názvom Barcino bola malým prístavom na mieste, kde dnes stojí katedrála. Históriu Barcelony vidieť všade v meste. Najstaršie oblasti sú pri mori, vrátane nákupnej oblasti Barri Gotic. Na druhej strane, hlavný bulvár La Rambla je legendárnym ravalským krajom. Do osemdesiatych rokov 20. storočia bola táto oblasť perifériou, mestskou čínskou štvrťou (Barrio Chino) a regiónom červených svetiel. Dnes sa prisťahovali značkové obchody a kaviarne. Ďalej na sever je módna Eixample, oblasť vytvorená ako výsledok expanzie mesta v 19. storočí. Veľmi dlhé a rovné ulice sú prerušované drobnými priečnymi námestiami v miestach nazývaných xamfrŕ.

17.07.2007 09:33
Barcelona
Barcelona
debata

Program a prehliadka:

Deň 1:
Prechádzka z La Ramba, historickej promenády – do Eixample, srdca architektonického klenotu. Navštívte hlavnú atrakciu moderného života mesta – Gaudi La Pedrera a Casa Batllo. Sústava úžasných budov vyrazí návštevníkom dych. Od 30.apríla La Casa Amatller predstavuje ako boli koncipované a postavené legendárne moderné budovy miestnymi ľuďmi v Passeig de Gracia.

Deň 2:
Odporúčame navštíviť Gaudi Gruell, jedinečné múzeum otvorenej architektúry, ukryté v sviežom zelenom parku nad oblasťou Eixemple. Odtiaľ je krásna jednohodinová prechádzka cez kopcovité uličky vedúce do Tibidabo kde sa nachádza katedrála a park zábavy.

Deň 3:
Montjuic je ďalšie z miest v Barcelone, ktoré musíte vidieť. Je to oblasť v ktorej sa nachádzajú parky, moderné budovy i zreštaurovaná tradičnú catalánska dedinka. Zabudnite na rušné ulice a choďte sa a chvíľku pozrieť do barcelonského múzea moderného umenia. MACBA je skratka z Museu d´Art Contemporani de Barcelona.

Deň 4:
El Raval, priemyselná oblasť, poníma Centre de Cultura Contenporania de Barcelona, čo je samo o sebe ďalší predmet pozornosti spomedzi súčasných umeleckých trendov. Môžete si pozrieť program výstav Xcentric, ktorý dokazuje, že kinematografia je viac než len zábava. Hlavným programom tejto výstavy sú filmy od režisérov ako Chantal Akerman, Jose Luis Guerin, Jean-Luc Godard a Manoel de Oliveira.

Deň 5:
Ak máte viac času, choďte vlakom (12 EUR spiatočný lístok) z vlakovej stanice v Epanya do pohoria Montserat, kde je v skalách ukrytý kláštor. Ak zostanete v meste, urobte si cestu do centra v Palau Robert, kde sa koná výstava, ktorá znázorňuje príbeh Montseratu – jedného zo svetových najnezvyčajnejších pohorí, dozviete sa o histórii, ľuďoch, publikáciách a kultúre Calonie.

//Z letiska do mesta://
Cesta aerobusom – jednosmerný lístok za 3,30 EUR a spiatočný za 5,65 EUR.
Cesta vlakom – lístok stojí 2,20 EUR. Taxíkom sa dostanete do mesta za 15 – 20 EUR.

//Informácie o meste://
Turistické informačné centrum v Barcelone sa nachádza na adrese De Catalunya, 17-S, Sant Jaume, Ciutat 2 (Ajuntament de Barcelona) alebo pozri www.barcelonaturisme.com.
“Karta Barcelona” stojí 23 – 34 EUR (1 – 5 dní) a zahŕňa: zdarma mestskú hromadnú dopravu a zľavy na 100 miestach. Turistický autobus – denný lístok stojí 19 EUR, dvojdenný lístok 23 EUR , výlet do všetkých štvrtí mesta a pamiatok.
„T-shopping line“ ponúka 4 cesty: Diagonal-Pedralbes, Example-Modernisme-Gaudí, gotickú štvrť – De Catalunya, prístav La Rambla-Port Vell-El Raval-LaRibera.
„Ciclo 10 karta“ ponúka prenájom bicykla za 15 EUR/10 hod., za 4,50 EUR/1 hod.

I do Barcelony môžete nahliadnuť, stačí pridať tú správnu fotku na flog.sk a vyhrať jednu z cien, ktorou sú i letenky spoločnosti SkyEurope.

debata chyba