Spoznajte Neapol

Neapol je s miliónom obyvateľov tretie najväčšie mesto v Taliansku. Jeho pozícia je veľkolepá – s chýrnym výhľadom na Neapolský záliv a výnimočné ostrovy Capri, Ischia a Procida. Nad mestom sa týči veľká sopka Vezuv, ktorá vybuchla v roku 79 pred n.l. a pochovala mestá Pompeje a Ercolano. Dnes tieto mestá – už odkryté – prinášajú svedectvo o lesku Rímskej ríše. Naposledy sopka vybuchla v roku 1944.

17.07.2007 09:53
Neapol
Večerný Neapol
debata

Historické mesto Neapol založili asi pred 3000 rokmi ako Partenope tureckí a grécki obchodníci. Neskôr bola osada premenovaná na Palepolis (staré mesto) a v roku 475 na Neapolis – nové mesto. Počas rôznych etáp cudzej nadvlády sa mesto rozvíjalo a rástlo a potom sa stalo hlavným mestom najdôležitejšieho štátu pred zjednotením – kráľovstva Dvoch Sicílií. Vládcovia tohto kráľovstva – Bourbonovci – postavili nádherný palác v neďalekej Caserte a zaplnili mesto historickými stavbami každého druhu. Historické centrum Neapola je so svojimi skvostnými palácmi a obľúbenými a rušnými robotníckymi štvrťami pod ochranou UNESCO ako súčasť svetového dedičstva. Neapol sa tiež pýši podzemným mestom, ako aj svojimi slávnymi výhľadmi zo všetkých častí mesta. Okrem toho sú pre toto pohostinné mesto príznačné protiklady a obľúbené tradície, ku ktorým patrí každoročná oslava, pri ktorej sa skvapalňuje „krv“ San Gennara pred očami jeho stúpencov. Dve veci urobili z Neapola mesto známe na celom svete – pizza, ktorá je len časťou bohatej miestnej kuchyne a hudba so slávnou populárnou piesňou O sole mio.

Program a prehliadka:

Deň 1:
Počas prvej návštevy mesta sa prejdite okolo historického centra gréckeho a rímskeho Neapolu, pozrite si stavby zo 17.st. na námestí San Gaetano blízko barokového kostolíka San Paolo Maggiore. Mesto je bohaté na umelecké monumenty a archeologické náleziská. Zastavte sa pri rímskych vilách a ruinách na Posillipo Hill a zídite dolu do podzemných jaskýň.

Deň 2:
Vašu dovolenku by mohol obohatiť výlet do Museo Archiologico kde sú uchované zakonzervované starožitnosti z Pompeii a Herculaneum. Sú tam archeologické, prehistorické ľudské a zvieracie a etnografické zbierky z Talianska a iných častí Európy, zo západnej Ázie a z Ameriky a odliatky afrických a arabských tabuliek. Najpôsobivejšia je bolivijská múmia z oblasti Tiwanaku (okolo 700 p.n.l.) a ľudská kostra zo staršej doby kamennej z Romanellskej jaskyne v Publii. Všetky zbierky v Museo Archoologico, Museo di Capodimonte, kláštor San Martino, Palazzo Reale a Castel Nuovo môžete navštíviť iba za 13 EUR s Artecard 365.

Deň 3:
Najlepší spôsob ako získať prehľad o meste je vyviesť sa lanovkou hore do zámku St Elmo. Odtiaľ sa otvára výhľad na panorámu Neapolu a celú provinciu Campanie. Zámok bol hlavným cieľom v bitke medzi francúzmi a španielmi, keď bojovali o nadvládu nad kráľovstvom Neapolu.

Deň 4:
Talianske vedecké centrum na ploche 12000 m2 poskytuje interaktívne a multimediálne výstavy a hry, vedecké a technologické kuriozity na tému – Zázraky vedy a techniky. Je možné využiť návštevu laboratórií a úžasného planetária.

Deň 5:
Na ceste do Vesuvského Národného Parku sú skulptúry z lávových skál, ktoré zhotovili medzinárodní renomovaní umelci. Táto stála výstava vo Vesuvskej skale sprevádza návštevníkov na ich ceste na vrchol vulkánu.

//Z letiska do mesta://
Alibus shuttle bus premáva každých 30 minút z Piazza Municipio (vedľa prístavu) a z ANM (Azienda Napoletana Mobilita) do Piazza Garibaldi – hlavná železničná stanica a 3S linka premáva do centra každých 10 minút.

//Informácie o meste://
Arte karta (13 – 8 EUR pre mladých ľudí a penzistov) je čipová karta, s ktorou máte voľný vstup do 6 múzei v Neapole a zdarma verejnú dopravu. Ďalej ponúka zľavy na parkovanie a Lauro trajekt do Ischia, 10% zľavu na Snaw hydrofoil do Capri, Ischia, Procida, alebo pozri www.napoliartecard.com.

I do Neapolu môžete nahliadnuť, stačí pridať tú správnu fotku na flog.sk a vyhrať jednu z cien, ktorou sú i letenky spoločnosti SkyEurope.

debata chyba