Letné zájazdy sú už takmer vypredané

Cestovné kancelárie už majú 90 percent letných dovoleniek predaných. Slováci totiž čoraz viac kupujú zájazdy v predstihu – v akcii first moment, kde sú zľavy okolo 15 až 20 percent. Pri kúpe letnej dovolenky v decembri alebo januári ponúkajú totiž predajcovia väčší výber destinácií aj hotelov.

26.07.2007 08:56 , aktualizované: 09:02
Dovolenka, bazén
Dovolenka, bazén
debata

„Hotely sú momentálne výrazne obsadenejšie ako vlani o takomto čase, pretože stúpa počet ľudí, ktorí nakupujú pobyty už na začiatku roka. Znamená to, že v ponuke bude menej zájazdov na poslednú chvíľu,“ uviedla Lucia Zemanová z Kartago Tours.

Pri vzdialenejších destináciách je hitom tohtoročnej sezóny Grécko, z bližších cieľov jednoznačne dominuje Chorvátsko. „Rastie záujem aj o Taliansko, Turecko a Egypt. Oproti minulému roku sa o štvrtinu zvýšil záujem o poznávacie zájazdy,“ uviedla Mária Gallová, riaditeľka marketingu CK Satur. Trend potvrdil aj Pavel Fellner z CK Bubo, ktorá sa špecializuje na poznávacie zájazdy a hlási v tomto roku 70-percentný nárast klientov.

Prudko rastie aj dopyt po zájazdoch all inclusive, v ktorých je zahrnuté celodenné jedlo aj nápoje a ďalšie služby. Dôvodom je aj zlepšenie životnej úrovne obyvateľstva. „Kým vlani sme predali tretinu zájazdov all inclusive, tento už je taký každý druhý zájazd. Ľudia viac žiadajú a sú ochotní si aj priplatiť,“ povedal Juraj Sliacky z CK Hydrotour, ktorá tento rok najviac predáva zájazdy do Turecka, na Baleárske ostrovy, ostrov Kos a do Egypta.

Hoci koruna oproti doláru a euru tento rok výrazne posilnila, väčšina cestovných kancelárií to do cien letných zájazdov nepremietla.„Hlav­nou dolárovou destináciou je Egypt, ale vzrástla cena paliva a Egypt má najdlhší letový čas,“ dodala Gallová.

Cestovné kancelárie však nevylučujú, že silná koruna môžu zlacniť zimné dovolenky pri mori. Zimné ceny sú kalkulované terajšími kurzami, takže sa dajú podľa Gallovej očakávať lacnejšie korunové ceny oproti minulému roku. „Závisí to však od toho, či po letnej sezóne klesnú ceny palív, čo v tejto chvíli neviem odhadnúť,“ dodal Sliacky. Lucia Zemanová z Kartago Tours očakáva, že zimné zájazdy budú pre silnú korunu lacnejšie približne o desatinu.

Ušetriť niekoľko tisíc korún na osobu sa dá aj pri kúpe zájazdu cez internet. Klient si môže nájsť dovolenku v lokalite, ktorá ho zaujíma, lacnejšie, pretože porovnáva ponuku stoviek cestovných kancelárií a nie je odkázaný len na katalóg jedného predajcu. „Pobyty nakupujú cez internet prevažne klienti vo veku 25 až 45 rokov a vyberajú najmä štandardné zájazdy, menej už exotické destinácie,“ uviedol Peter Érsek z cestovnej kancelárie Kartago Tours, ktorej stúpol online predaj medziročne o polovicu.

debata chyba