Na dovolenku treba ísť s platobnými kartami

Kto sa chystá stráviť letnú dovolenku na tureckej riviére, v Egypte či v Thajsku, mal by si na cestu pribaliť platobné karty a hotovosť v eurách či dolároch. Meny týchto krajín totiž v banke či zmenárňach na Slovensku nedostane.

26.07.2007 11:48
Bankomat Foto:
Bankomat
debata

Európska či americká mena sa však v cieli dovolenky dajú zvyčajne zmeniť bez problémov na domácu menu. „Exotickejšie dovolenkové peniaze“ by zároveň Slováci mali v cudzine minúť, alebo pred odchodom znova zmeniť na eurá alebo doláre.

„Viaceré cudzie meny dovolenkových destinácií nie je možné zameniť ani v bankách, ani v zmenárňach na Slovensku, ale len v krajinách, kde platia. Zmenárenské služby pre ľudí centrálna banka nevykonáva,“ upozorňuje Jana Kováčová, hovorkyňa Národnej banky.

V letoviskách sa však často dá platiť eurami alebo dolármi. „Minulý týždeň sme sa s priateľkou vrátili z dovolenky v Turecku. Boli sme ubytovaní asi 30 kilometrov od mesta Alanya. Eurom sa dalo platiť všetko a všade. Na letisku, v reštauráciách, v bazáre či výlety,“ povedal o svojich skúsenostiach Pavol Sebestyén z Bratislavy.

Medzi najvyhľadávanejšie dovolenkové ciele Slovákov patrí Chorvátsko a Bulharsko. Meny oboch krajín si ľudia môžu zabezpečiť už doma. Banky však odporúčajú vziať si na dovolenku len menšiu hotovosť a snažiť sa, pokiaľ je to možné, platiť čo najviac kartou.

„Platby kartou sa totiž prepočítavajú výhodnejším devízovým kurzom, zatiaľ čo pri nákupe cudzej meny sa počíta kurzom valutovým. Pri debetných kartách klient platí len účtovnú položku, platby kreditnými kartami sú zdarma,“ uviedol Michal Kopecký z VÚB.

V rámci Európy je podľa hovorkyne Slovenskej sporiteľne Miriam Fuňovej viac rozšírená karta spoločnosti MasterCard, mimo Európy karta spoločnosti VISA. „Klienti by mali kartu nosiť na bezpečnom mieste a nenosiť ju spoločne s PIN kódom. Ak využívajú kartu aj na platby cez internet, jej číslo by mali uvádzať, len ak sú si istí, že nebudú zneužité,“ upozornila.

Z bankomatov sa hotovosť v zahraničí veľmi vyberať neoplatí. „Poplatky sú pomerne vysoké, najmenej 150 korún alebo 1,5 percenta z vyberanej sumy. Odporúčame preto platiť skôr kartou,“ dodala hovorkyňa Tatra banky Terézia Copláková.

debata chyba