Barcelona: More, šport a zábava

Turisti chodia do Barcelony najmä pre Gaudího monumentálny chrám Sagrada Familia. Jedinečnosť, farebnosť a hravosť však nájdete aj inde. Najprv potešte oko i brucho na severnom konci ulice Rambla. Vychýrený cukrár Anotonio Escriba tam pripravuje z čokolády chutné kópie známych budov.

01.08.2007 11:50
Sagrada Familia
Barcelonská Sagrada Familia.
debata

Olympijské lákadlo

Duch letnej olympiády z roku 1992 prežíva. V olympijskej dedine sú obdivuhodné  dve výrazné stavby – obidve veže zhodne vysoké 153,5 metra. Sú to najvyššie budovy v celom Španielsku. V jednej je hotel, v druhej obchodné stredisko. V areáli nájdete na jednom námestí odtlačky rúk viacerých olympijských víťazov a kompletný menoslov zlatých medailistov. Nechýbajú dobré reštaurácie a kaviarne.

Chutné jedlo, dobré pitie na terasách

Máloktoré mesto na svete sa môže pochváliť takým zoskupením barov a reštaurácií s terasami na štvorcový meter, ako má Barcelona. Príjemné podnebie umožňuje posedávať vonku takmer celý rok. Skvelým nápojom na osvieženie je sangria. V oblasti širokej ulice Rambla a námestia Reial patrí zvučné meno Opernej kaviarni, Ambos Mundos či Quinze Nits. Pred sto rokmi vybudované ako vtedy najluxusnejšie zariadenia Barcelony sú dnes vychyteným miestom pre turistov.

Spoznávanie na dvoch kolesách

Požičať si bicykel a výhodne sa presúvať – užiť si Barcelonu bez zápch v turistickom autobuse. Mesto križuje celkovo sto kilometrov cyklistických cestičiek. Pozor však na skoré hodiny počas pracovných dní, keď veľa ľudí smeruje na dvoch kolesách do práce. Odporúča sa najmä nedeľa, pričom výborné je odviezť sa metrom na stanicu Maria Cristina a stadiaľ si po diagonále urobiť výlet cez mesto. V júli a auguste si môžete kedykoľvek vziať bicykel do metra. Iné mesiace platí povolenie celý víkend, ostatné dni v čase 5. h – 6. h, 9.30 – 16.30 a od 21.30 až do záveru premávky podzemnej dráhy.

Úžasný nočný život

Pred zotmením začínať, pri východe slnka končiť – aj to je obraz Barcelony, keď sa povie slovo zábava. Kto si chce užiť naplno, môže napodobniť španielsky štýl: najprv zájsť do reštaurácie na pochúťky z čerstvých rýb a šalátov a potom pokračovať zábavou na diskotéke. Kto má chuť inak spoznať nočný život, môže si vybrať z klubov so živou hudbou – od džezu,  africké štýly až po flamenco.

Barcelonské pláže

Barcelona už pätnásť rokov nie je iba cieľom  kam ľudia chodia najmä za historickými pamiatkami. Olympiáda výrazne rozšírila dĺžku pláží. Na pobreží dosahujú celkovo dĺžku 4,5 kilometra. K starým – Barceloneta a Sant Sebastiá – pribudli nové a istotne ešte aj krajšie. Olympijský prístav ich má šesť a siahajú od 400 do 600 metrov.

debata chyba