Potulky víkendovým Londýnom

Big Ben, Tower bridge, Londýnske oko či Buckinghamský palác sa v Londýne naozaj neoplatí vynechať. Moderná metropola Britských ostrovov však ponúka oveľa viac. Atmosféru veľkomesta, pestrosť národov aj kultúrne a gurmánske špeciality.

05.11.2007 09:45
Buckinghamský palác - Londýn Foto:
Buckinghamský palác - Londýn
debata

Londýn sa dávno zbavil obrazu šedivého anglického mesta, kde stále prší a ľudia chodia zahalení v čiernej. Depresívna farba však stále vládne finančnému centru mesta City, ktorého ulice každé ráno zaplaví armáda tmavých oblekov a kostýmov. Ich nositelia strávia deň pri počítačoch za sklenými tabuľami vysokých moderných budov, cez obed si vybehnú po sendvič, čipsy a kávu v plastovom poháriku do najbližšieho bistra a večer sa po niekoľkých pohárikoch s kolegami v miestnom „after work bare“ preplnenými vlakmi odvezú späť domov.

Pravidelným rytmom špongie nasávajúcej a žmýkajúcej záplavu finančníkov v čiernom pulzuje City iba od pondelka do piatka. Cez víkend v tejto štvrti sotva niekoho stretnete. Možno zopár turistov, ktorí si do útrob skleného bludiska prišli pozrieť budovu nápadne pripomínajúcu uhorku – sídlo švajčiarskej zaisťovacej spoločnosti Swiss Re s oficiálnym názvom 30 St Mary Axe. Bistrá, reštaurácie a bary v tejto štvrti, ktoré päť dní praskajú vo švíkoch, zostávajú cez víkend zatvorené.

V sobotu a nedeľu sa život v Londýne presúva na trhy, do parkov, múzeí a galérií či do umeleckých a národnostných štvrtí. Kamkoľvek sa vyberiete, máte istotu, že narazíte na niečo zaujímavé. Výber závisí od nálady a často aj od počasia.
Sobota na Borough Market

Ak je pekne, slnečno, oplatí sa v sobotu doobeda navštíviť niektorý z mnohých londýnskych trhov. Pastvou pre oči, ale najmä  pochúťkou pre žalúdky labužníkov je najstarší zeleninový trh – Borough Market na južnej strane rieky pod Londýnskym mostom (London Bridge). Trh na tomto mieste sídli už vyše 250 rokov a dodnes v pracovné dni slúži obchodníkom, ktorí si sem cez noc chodia po čerstvú zeleninu, ovocie a iné suroviny od farmárov a veľkododávateľov.

V sobotu od rána patrí Borough Market Londýnčanom, ktorí žijú neďaleko, turistom, ktorí sem zablúdia, ale aj majiteľom reštaurácií, ktorí si odskočia po čerstvé prísady. Na Borough Market z času na čas vybehne nakúpiť aj slávny šéfkuchár bez čapice Jamie Oliver. Dá sa tu zohnať bio zelenina a ovocie od výmyslu sveta, čerstvý chlieb, sladké aj slané koláčiky, francúzske syry, talianske salámy, čerstvé mäso a samozrejme ryby a dary mora. Predávajú ich priamo výrobcovia či farmári a radi vám dajú zo všetkého ochutnať. Ak na trh zavítate tesne pred záverečnou, okolo pol štvrtej, môžete potraviny, ktoré sa nepodarilo cez deň predať, kúpiť aj o polovicu lacnejšie či dokonca za libru.

Nedeľný Portobello Market
Ak sa vám na trh nepodarí dostať v sobotu, máte šancu na reparát inde. V západnom Londýne sa dá čerstvá zelenina a kadečo iné zohnať v nedeľu na trhu Portobello Market. Na rozhraní City a východného Londýna sa zase obchoduje na známej Brick Lane. Oba trhy sú iné ako Borough Market, pretože sa konajú v štvrtiach poznačených životom tam usídlených národnostných menšín, a navyše to nie sú čisto potravinové trhy.

Portobello Market sa tiahne po rovnomennej ulici štvrťou Notting Hill, kde sa odohrával film s Juliou Robertsovou a Hughom Grantom. Ak sa na Portobello Road napojíte v nedeľu od stanice metra Notting Hill, narazíte najskôr na trh so starožitnosťami a keramikou, ktorý k pôvodne čisto zeleninovému trhu pribudol v 60. rokoch minulého storočia. Smerom na sever prechádza Portobello Road Market od starožitností k stánkom s ovocím a zeleninou, ktoré tu v menšom počte nájdete po celý týždeň. V kamenných obchodíkoch predávajú špeciality africkej a latinskoamerickej kuchyne, ktoré tejto štvrti dominujú. Vychytávkou sú aj obchody s vecami z druhej ruky, počnúc oblečením cez knihy, platne, CD a DVD a krámiky so šperkmi, aké nenájdete v celom Londýne.

Brick Lane (nie) len cez víkend
Špecifickú atmosféru ponúka aj nedeľný trh Sunday Up Market na Brick Lane. Stánky pod strechou a v okolí starého pivovaru Old Truman Brewery zaplnia mladí umelci oblečením, šperkmi a doplnkami vlastnej výroby. Prázdne žalúdky si môžete po nákupoch naplniť špecialitami v niektorom z dočasných stánkov s občerstvením alebo v kamenných bufetoch a kaviarňach, v ktorých sa dá posedieť aj cez týždeň. Vôňa dymu vás priláka k hamburgerom na grile pred klubom 1001, hneď vedľa si môžete pochutnať na  pizze z bio surovín  a šaláte.

Kto by mal chuť na výdatnejší obed, môže zaskočiť do jednej z desiatok karí reštaurácií, ktoré ponúkajú orientálny gurmánsky zážitok za niekoľko libier. Hoci vás budú pred každou reštauráciou lákať na najlepšie karí v meste a zaručenú zľavu, jedlo je takmer vo všetkých rovnako dobré a ceny tiež. Sympatické je, že vám dovolia priniesť si k obedu vlastné pivo či víno, ktoré si môžete kúpiť v takzvaných Off Licence obchodíkoch na tej istej ulici. Reštaurácie prevádzkujú najmä Bangladéšania, ktorí sa na začiatku Brick Lane od ústia z Whitechapel Road usadili v minulom storočí.
Ulička zažila v minulosti niekoľko vĺn migrantov. Začiatkom 18. storočia sa tu usídlili Francúzmi prenasledovaní hugenoti, neskôr sa stala útočiskom írskych robotníkov a koncom 19. storočia východoeurópskych židov, ktorí unikli pred ruskými pogromami. Každý z národov tu zanechal stopy v podobe svojich svätýň či prvkov v architektúre. Kolorit Brick Lane dnes tvoria najmä bangladéšske karí reštaurácie. Okolo starého pivovaru zase vyrastajú galérie, umelecké obchodíky, štýlové secondhandové obchody s oblečením či kaviarne a nočné kluby.

Štýlový Camden Town
Podobnou, aj keď trochu divokejšou, ale o to štýlovejšou štvrťou na severe Londýna je Camden Town. Dá sa tu skvele nakúpiť, najesť či zabaviť, no v nedeľu tu aj vďaka pravidelným trhom býva príliš tesno. Návalu turistov sa prispôsobil aj dopravný podnik, metro preto zastavuje na stanici Camden Town iba v smere z centra, teda na stanici sa dá iba vystúpiť. Lákadlom sú obchodíky lemujúce hlavnú ulicu od metra až po trh Camden Lock Market, ktorý sa od 70. rokov rozkladá okolo vodného kanála. Svoje si tu nájdu lovci módnych výstrelkov rôznych štýlov, počnúc gotikou cez hippie, až po trens. Trendy, štýl a popkultúra pritiahli do Camden Townu aj hudobnú stanicu MTV, ktorá tu má štúdiá. Hlad pomôžu na trhu zahnať obrovské porcie čínskych rezancov s neidentifiko­vateľnými kúskami zeleniny a mäsa za jednotnú cenu tri až štyri libry. Odporúčam ich vyskúšať, no viac ako jednu porciu si nedávajte. Glutaman dokáže urobiť svoje.

Úkryt pred dažďom – múzeá a galérie
Kto by mal po krk nakupovania a ochutnávania lahôdok na trhoch, prípadne by ho do úkrytu zahnal dážď, môže navštíviť niektoré z mnohých múzeí a galérií. Stále expozície sú vo väčšine z nich bezplatné. Platí sa iba za špeciálne výstavy. Kto by mal hlboko do vrecka, banovať nemusí, aj bez peňazí si užije veľa muziky.
Moderné umenie predstaví galéria Tate Modern, ktorá sídli v budove niekdajšej elektrárne na južnom brehu Temže. Ľahko sa k nej dá dostať po Miléniovom moste od Katedrály svätého Pavla. Okrem stálych výstav sa v turbínovej hale striedajú špeciálne inštalácie. Obrovský priestor už zaplnili biele plastové škatule naukladané na seba aj kovové tobogany siahajúce po štvrté poschodie, po ktorých sa dalo vo vreciach spúšťať. Od októbra zdobí 152 metrov dlhú podlahu v turbínovej hale prasklina od kolumbijskej umelkyne Doris Salcedo. Autorka však odmieta prezradiť tajomstvo, ako sa jej podarilo rozčesnúť betónovú podlahu na niektorých miestach až do hĺbky niekoľkých desiatok centimetrov.

Zopár libier ušetrených na vstupnom sa v sychravých dňoch oplatí minúť na čaj v presklenej kaviarni na najvyššom poschodí, odkiaľ je skvelý výhľad.
Na Trafalgarskom námestí, nad ktorým sa týči socha admirála Nelsona obletovaného kŕdľami holubov, stojí Národná galéria. Rovnako bezplatne si tu môžete pozrieť obrazy velikánov od Leonarda da Vinci, Michelangela cez Velázqueza až po van Gogha. Súčasťou budovy je aj Národná portrétová galéria.

V centre mesta stojí za návštevu ešte minimálne Britské múzeum, ktorého základy položil v roku 1753 vedec Hans Sloane svojimi rozsiahlymi zbierkami. V majestátnej budove, na Great Russell Street, ktorá sa viac ráz rozširovala, sídli múzeum dodnes a ponúka viac ako 13 miliónov artefaktov z histórie ľudstva a kultúry vrátane Rosetskej tabule, vďaka ktorej sa podarilo rozlúštiť hieroglyfické písmo faraónov.

Za poznatkami sa ešte oplatí zavítať do západolondýnskej štvrte South Kensington, kde v jednej budove sídli prírodovedné Natural history museum a vedecké Science museum. Obe múzeá sú veľmi interaktívne. Všade sú nejaké hry, na ktorých sa deti určite vybláznia. V prírodovednom stojí za pozretie špeciálna sekcia dinosaurov s modelmi jašterov životnej veľkosti a autentickými zvukmi.

debata chyba