New York sa spamätal, turisti vytvorili rekord

V uplynulom roku navštívilo americký New York rekordných 46 miliónov turistov. Mesto sa teda spamätalo z následkov teroristických útokov 11. septembra 2001, ktorých sa stalo terčom. Vyplýva to z odhadov, ktoré zverejnili v nedeľu. Do rekordného počtu spadá 8,5 milióna zahraničných turistov, ktorí spolu s domácimi návštevníkmi obohatili miestne hospodárstvo o 28 miliárd dolárov. Oznámil to starosta New Yorku Michael Bloomberg.

14.01.2008 09:39
New York, Socha slobody, Amerika, USA Foto:
Socha slobody.
debata

„Tento neuveriteľný nárast nás posúva k naplneniu nášho cieľa, ktorým je do roku 2015 prilákať do New Yorku ročne 50 miliónov ľudí,“ povedal starosta. Šéf spoločnosti NYC & Company, ktorá ponúka mesto turistom ako destináciu, povedal, že za tento nárast môže do veľkej miery historické minimum, na ktoré sa oproti euru a britskej libre prepadol americký dolár.

Najväčšiu skupinu zahraničných turistov tvoria tradične Briti. Každoročne ich do New Yorku zavíta okolo 1,4 milióna. Zo susednej Kanady sa prišlo do veľkomesta pozrieť 880-tisíc turistov, z Nemecka ich bolo takmer pol milióna. V roku 2002, teda tesne po teroristických útokoch, klesol počet turistov na 35,3 milióna. Odvtedy ich počet opäť neustále rastie.

debata chyba