Filadelfia, miesto, kde väznili Al Caponeho

Priestory historickej väznice v americkej Filadelfii by pokojne mohli poslúžiť ako kulisy pre desivý horor. Z tmavých chodieb a stiesnených kutíc, do ktorých sotva prenikne denné svetlo, naskočia zimomriavky aj ostrieľanejším povahám. V tejto väznici v USA si odpykával trest aj známy mafiánsky boss tridsiatych rokov Al Capone.

31.03.2008 09:55
väzenie Foto:
Historická väznica Eastern State Penitentiary vo Filadelfii v USA.
debata

Americká Filadelfia je známa vďaka viacerým veciam. Filmári si ju vybrali ako dejisko príbehu o legendárnom boxerovi Rockym. Mesto na východnom pobreží Spojených štátov registrujú aj ľudia zaujímajúci sa o históriu. Filadelfia bola dejiskom udalostí pri formovaní nezávislých USA, práve tu bola vyhlásená Deklarácia nezávislosti a americká ústava. Filadelfia má však aj ďalšie lákadlo pre turistov: historickú väznicu Eastern State Penitentiary, ktorá stojí neďaleko Múzea umenia.

Neogotická stavba pokrytá machom pripomína stredoveký hrad a uprostred štvrte s tehlovými koloniálnymi domčekmi pôsobí naozaj nápadne. Opevnenie tohto väzenia zaberá takmer celý blok obytnej zóny medzi ulicou Fairmount a 22. ulicou. Samotný areál historickej väznice pozostáva zo siedmich blokov spojených kruhovou halou.

Podľa tohto vzoru sa neskôr začali stavať väzenské komplexy po celom svete. Napríklad aj nápravné zariadenie v českej Plzni bolo vybudované podľa filadelfského vzoru. Cely v Eastern State Penitentiary však dnes už nikto neobýva a na väzenských chodbách sa ozývajú už len kroky turistov. 

Prominentní väzni

Väzenie sa prestalo definitívne používať pred viac ako tridsiatimi rokmi a odvtedy chátra. Niektoré časti komplexu vyzerajú, že sú takmer na spadnutie, ale možno práve vďaka zanedbanému vzhľadu nestratila väznica nič zo svojej autentickosti.
Počas svojej aktívnej stoštyridsaťročnej existencie si tu odpykávali trest zločinci takých zvučných mien ako mafiánsky šéf  Al Capone či bankový lupič Willie Sutton. Willie Suttonovi sa v roku 1945 podarilo z väznice ujsť, keď spolu s dvanástimi spoluväzňami vykopal 97 stôp hlbokú chodbu popod steny väznice.

Al Caponeho cela vyzerá v porovnaní s inými... Foto: Barbora Nováková
väzenie, cela Al Caponeho cela vyzerá v porovnaní s inými celami ako izba v 5-hviezdičkovom hoteli.

Al Caponeho cela vyzerá v porovnaní s inými celami
ako izba v 5-hviezdičkovom hoteli.

V jednej z chodieb neďaleko ústrednej kruhovej haly sa nachádza cela Al Caponeho. Môžete si ju pozrieť v pôvodnom stave, a hoci sa aj na nej podpísal čas, v porovnaní so samotkami vyzerá ako luxusný apartmán v päťhviezdičkovom hoteli. Na stenách cely visia olejomaľby, na oddych Caponemu slúžil čalúnený gauč s červeným poťahom a z gramofónu počuť klasickú hudbu. Al Capone si na nepohodlie počas tých desiatich mesiacov, ktoré strávil v tomto väzení, naozaj nemohol sťažovať.

Vstup na vlastné riziko

Pri platení vstupeniek musí každý návštevník podpísať vyhlásenie, že pohyb v priestoroch väznice berie na vlastnú zodpovednosť. Najprv sa možno ako turista začudujete, načo je takéto bezpečnostné opatrenie potrebné. Keď však dostanete do ruky elektronického sprievodcu – magnetofón s nahrávkou a vojdete do bludiska vlhkých, rozpadávajúcich sa chodieb s chátrajúcimi celami, pochopíte.

Miesto pripomínajúce horor

Priestory väznice by pokojne mohli poslúžiť ako kulisy pre horor. Odlupujúca sa omietka, pleseň, ktorá sa šíri po stenách a stropoch, prítmie úzkych prechodov, podlahy z udupanej hliny a hnijúce dvere pôsobia znepokojujúcim dojmom. Z tmavých chodieb a stiesnených kutíc, do ktorých sotva preniknú slnečné lúče, strasie aj ostrieľanejšie povahy. Cely – samotky sú sparťansky zariadené diery bez okien, s hrubou vrstvou prachu na podlahe a zvlhnutými, preliačenými stenami. Pobyt v takejto samotke hoci len na zopár dní by pripravil o rozum každého citlivejšieho človeka.

Okrem ciel rôzneho stupňa spustnutia, veľkosti a zariadenia, sa v areáli nachádzajú aj cely smrti, výbehy pre väzňov, kaplnka, knižnica, nemocnica, holičstvo, práčovňa, kuchyňa, a dokonca aj bejzbalové ihrisko.

Duchovia medzi stenami

O Eastern State Penitentiary sa hovorí, že medzi jeho zatuchnutými múrmi straší. Väzenie sa spomína v mnohých knihách o paranormálnych javoch, dokonca sa zaradilo medzi Top 10 najstrašidel­nejších stavieb v Spojených štátoch. Do akej miery sú mrazivé historky o duchoch pravdivé, nevedno. Zlovestný vzhľad väzenia sa však stal výhodným biznisom. Počas amerického Halloweenu sa tu usporadúvajú rozličné atrakcie s názvom Teror za múrmi. Tí, ktorí sa radi boja, sa tak môžu za niekoľko desiatok dolárov nechať vydesiť na smrť.

debata chyba