Leto v cudzine: Drahé lety, lacné euro

Ak si chcete tento rok užiť slnko a more, zlou správou je, že zdražejú letenky. Dobrou správou je, že vďaka silnému kurzu koruny ušetríte na výdavkoch na mieste - večera v prímorskom letovisku či zmrzlina pre deti nebudú pre turistov také drahé ako vlani.

23.05.2008 14:59
cestovanie
cestovanie
debata

Ceny cestovných kancelárií sú na úrovni vlaňajška, ale zdražovanie nafty zdvihlo cenu dopravy. ,,Vzhľadom na dramatický rast ceny ropy, a tým aj cien leteckého paliva v posledných mesiacoch, sú letecké spoločnosti nútené upraviť výšku palivového poplatku v závislosti od dĺžky letu. Najväčšia cestovná kancelária na Slovensku Satur chce znášať časť tohto zvýšenia na vlastné náklady a len časť prenesie na klientov," uvádza Mária Gallová za CK Satur.

Palivový príplatok v rozsahu od 590 do 840 Sk budú účtovať len novým klientom – ktorí si zájazd kupujú len teraz a ktorí ešte nezaplatili zálohu. ,,Táto nepríjemná správa sa netýka len slovenských dovolenkárov, rovnaká situácia je aj v susedných krajinách," dodáva Gallová. Podľa očakávania ďalších cestovných kancelárií by letecká dovolenka pre ropu mohla zdražieť od niekoľko sto korún až o tisícku na osobu.

,,Ceny za rovnaké ubytovanie a rovnaké služby nestúpli, ale máme v ponuke kvalitnejšie ubytovanie, namiesto dvoj- a trojhviezdičkových sú to štvor- až päťhviezdičkové hotely – preto sú niektoré zájazdy drahšie," hovorí Marcela Sarkocyová za CK Tiptravel.

Zo zahraničných krajín je pre obyvateľov Slovenska najatraktívnejšie Chorvátsko, Taliansko a Grécko. Vyplýva to z prieskumu agentúry GfK. Štvorčlenná rodina by si na desať- až dvanásťdňovú dovolenku v prímorskom letovisku mala pripraviť aspoň 50-tisíc korún.

Ako si vyberáme

72,4 %

obyvateľov Slovenska si vyberá
dovolenku podľa ceny

48,8 %

podľa vhodnosti ubytovania

38,3 %

podľa typu (relax pri vode, hory, pamiatky)

ZDROJ: GfK

Pre rodiny s deťmi poskytujú cestovné kancelárie či hotely zľavy, v každom hoteli však pre iný vek a v inej výške. Klubové hotely so zaujímavým programom nielen pre deti, ale aj dospelých na spestrenie pobytu ponúkajú viaceré cestovné kancelárie.

,,Štvorčlennú rodinu stojí klubový hotel v Egypte od 56 364 Sk na 12 dní a v Grécku od 43 964 Sk na 11 dní, všetko all inclusive," hovorí Gallová. ,,Klubové hotely sú vždy štvor- alebo až päťhviezdičkové a o hosťa je tu naozaj dobre postarané vrátane čistej a každý deň upravovanej pláže," dodáva Žaneta Lehoczká z CK Hydrotour.

V Chorvátsku sú značné cenové rozdiely podľa miesta pobytu – Istrija je drahšia ako destinácie južnejšie, okrem Makarskej. ,,Na Istriju sa už vrátili Nemci aj Taliani a časy, keď bola pre nás veľmi lacná, sú už dávno preč," hovorí Sarkocyová. V Chorvátsku je väčšina zájazdov s polpenziou, takže jedlo si treba počas pobytu aspoň čiastočne dokupovať. Ceny potravín a nápojov sú tu zhruba o 10 – 20 percent vyššie ako u nás, závisí to od miesta pobytu.

,,Ešte pred našou hlavnou letnou sezónou je veľký záujem o Egypt, kde sú už teraz pre nás letné teploty. Novinkou je letovisko Taba, ktoré ponúka 11– a 12-dňové pobyty all inclusive za 17 000 Sk na dospelého a pre deti za 8 000 Sk," hovorí Lehoczká.

Rodiny so školopovinnými deťmi zvyčajne dovolenkujú v júli a v auguste – vtedy sú však zájazdy najdrahšie. ,,Dovolenka v Španielsku je v hlavnej sezóne drahšia asi o 8-tisíc korún na osobu, v Grécku asi o 6-tisíc na osobu, ale napríklad v Turecku len o dve-tri tisícky," dodáva Lehoczká.

debata chyba