Prieskum: Na dovolenku vycestuje 38 % Slovákov

Na letnú dovolenku plánuje tento rok vycestovať 38 percent Slovákov, z ktorých sa väčšina chystá do zahraničia. Dovolenku v cudzine si Slováci vyberajú predovšetkým podľa ceny a kvality ubytovania. Slovenskí turisti budú počas pobytu v zahraničí ubytovaní hlavne na súkromí alebo v hoteloch strednej triedy.

12.06.2008 12:03
Letisko Foto:
Terminál letiska.
debata

Rekreanti, ktorí zostanú na Slovensku, strávia voľné dni zväčša v prenajatých chatách a chalupách. Vyplýva to z marcového prieskumu spoločnosti GfK Slovakia.

Ubytovanie na súkromí podľa ankety uprednostní 26 percent dovolenkárov, ktorí sa vyberú do zahraničia. V hoteloch strednej triedy bude oddychovať o niečo menej rekreantov.

„Ďalšími frekventovanými typmi ubytovania budú hotely vyššej kategórie a penzióny. Pre Slovákov sú najmenej atraktívne zahraničné dovolenky v kempingu a v turistickej ubytovni,“ spresnila zástupkyňa agentúry Daniela Čekovská.

Takmer 28 percent Slovákov, ktorí budú tráviť dovolenku vo svojej krajine, sa ubytuje v prenajatých chatách a chalupách. Rekreanti sa chystajú nocovať aj u známych a príbuzných, na súkromí či v penziónoch. „Slováci pri dovolenke na Slovensku budú najmenej vyhľadávať hotely vyššej kategórie,“ pripomenula Čekovská.

Počas zahraničných dovoleniek si Slováci radi doprajú miestne špeciality. Na Slovensku ľudia okrem pobytov pri vode vyhľadávajú rekreácie na horách, agroturistiku a kúpeľníctvo.

debata chyba