Zdravie je na cestách najlepším spoločníkom

Na letnú dovolenku sa každý teší a nikto si neželá, aby ho počas nej postihli nepríjemné zdravotné problémy. Oddych v prímorskej exotike prináša aj svoje nástrahy, ale fakt je ten, že za mnohé komplikácie si turisti či cestovatelia môžu sami – nestriedmym trávením času na slnku, neúmerným jedením a pitím, chytaním morských živočíchov či zlým odhadom svojich síl pri plávaní vo vlnách. Prežime dovolenku v zdraví!

01.07.2008 12:44
cestovanie
cestovanie
debata

Pred vycestovaním si opíšte účinné látky liekov, ktoré pravidelne užívate, alebo zvyknete užívať v prípade potreby. Každý liek má totiž svoj obchodný názov, ktorý sa v jednotlivých krajinách môže odlišovať, názov účinnej látky je však na celom svete rovnaký. Napríklad známu účinnú látku paracetamol proti bolesti a horúčke vo svete nekúpime pod názvom Paralen, ale napríklad Tylenol. „V niektorých krajinách sa lieky predávajú aj v zmiešaných obchodoch, nielen v lekárňach. Lekárne často vydávajú aj antibiotiká voľne, bez predpisu, niekedy dokonca doslova po tabletách, podľa finančných možností kupujúceho,“ vysvetľuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., prezident Fóra infekčnej, cestovnej a tropickej medicíny.

„Význam správneho dávkovania však neslobodno podceňovať. Okrem toho vždy skontrolujte dátum exspirácie lieku, to, či má originálny obal, nie je navlhnutý. V takých prípadoch je vhodné zvoliť medikamenty od známych európskych alebo severoamerických farmaceutických firiem, aj keď je ich cena často o niečo vyššia. Nie všade sa dodržiavajú registračné predpisy tak ako u nás a v niektorých krajinách sa následkom korupcie na trh dostávajú aj falošné lieky, ktoré neobsahujú účinnú látku uvedenú na obale.“

Faraónova pomsta je najčastejšia

Medzi najčastejšie zdravotné komplikácie pri cestovaní patrí hnačka. „V niektorých oblastiach sveta postihuje až 80 % návštevníkov z mierneho klimatického pásma,“ pokračuje odborník, ktorý o problematike cestovnej medicíny najnovšie napísal aj publikáciu určenú laickej verejnosti – Ochrana zdravia na cestách, 100 + 1 otázok a odpovedí.

„Príčiny hnačky môžu byť rôzne. Často za ne môže únava, klimatické zmeny, neobvyklá strava, ktoré znížia odolnosť organizmu a ten skôr podľahne infekčným vyvolávateľom hnačky. K nákaze dochádza najčastejšie z vody, z nápojov obsahujúcich ľad, z neumytej alebo, naopak, kontaminovanou vodou umytej zeleniny a ovocia. Hnačka dokonca ani v Egypte nie je faraónovou kliatbou, ktorej sa nedá vyhnúť, ak nezačneme hneď po príchode na dovolenku v hoteli ochutnávať bez rozmyslu všetko, čo ponúkajú švédske stoly. Dajme organizmu čas, aby si zvykol, vyberme si ľahko stráviteľnú, tepelne spracovanú zeleninu, z ovocia to, čo sa dá ošúpať. Osobne by som si aj v štvorhviezdič­kovom egyptskom či tuniskom hoteli nedal drink s ľadovou drvinou, aj keď v dobrých hoteloch si dnes už iste dávajú pozor, pretože si nechcú odplašiť hostí. Treba však dodať aj to, že z päťhviezdičkového egyptského hotela si už nezaočkovaní slovenskí i českí turisti priniesli hepatitídu typu A. Raz bola zdrojom čerstvá pomarančová šťava riedená vodou.“

Liečba riedkych stolíc

Vráťme sa však k téme hnačky. Typická cestovateľská hnačka znamená tri a viac riedkych stolíc denne, niekedy aj zvýšenú teplotu. Môže ju sprevádzať zvracanie, bolesť brucha, slabosť, závraty, suchosť a nepríjemná chuť v ústach. Vo väčšine prípadov pomôže pohotovostná samoliečba. Bežnú cestovateľskú hnačku môže pomôcť vyliečiť nifuroxazid, ktorý sa u nás predáva pod názvom Endiex (od 6 rokov veku, pozor, nie je určený na prevenciu!) a nahradil známy Endiaron. Mnohí nevedia, že ide o tú istú účinnú látku, ktorá sa nachádza v Antinale známom medzi dovolenkármi v Egypte, a ktorá pôsobí proti väčšine choroboplodných zárodkov. Reasec či voľnopredajné Immodium sú zas antiperistaltické lieky (spomaľujúce črevné pohyby), ktoré možno podať jednorazovo alebo krátkodobo na zníženie početnosti stolíc napr. pred výletom, cestou v autobuse, na lodi. Tehotným ženám či deťom nad 3 roky možno podať voľnopredajný roztok Hylak forte. Medicinálne uhlie (Carbocit, Carbosorb, Carbotox, Carbo medicinalis) zas pohlcuje plyny a toxické látky (od 3 rokov veku). Aktívne uhlie alebo Smecta sú dostupné aj v prášku, ktorý sa rozmieša v pohári vody.

Samozrejme, liečba hnačky znamená diétu (sucháre, keksy, ryžový odvar, zemiaky, banán) a predovšetkým dostatočný príjem tekutín, pretože vracaním a hnačkami sa telo dehydruje. Aj preto je vhodné mať so sebou tzv. rehydratačné roztoky označené ako ORS (oral rehydratation solution), ktorých podstatou účinku je náhrada stratených solí a vody. Medzi také roztoky patrí napríklad Kulíšek vo vrecúškach už pre deti od 1 týždňa veku, šumivé tablety Fluidex a podobne. Roztok si možno pripraviť aj zo 4 – 5 kociek cukru, kávovej lyžičky soli, šťavy z citróna, pomaranča a grepu do litra pitnej vody. Pre dospelých je možné použiť aj komerčne dostupné iontové prípravky pre športovcov, v ľahších prípadoch minerálky s vysokým obsahom sodíka a draslíka (nie pramenité ani stolové vody, ale minerálne). Neskôr slabý nesladený čierny čaj. Vhodným nápojom pri cestovateľskej hnačke je aj mlieko z čerstvého kokosového orecha (pozor na čistotu slamky, s ktorou ho pijete).

„Vo vážnejších prípadoch dehydratácie je nevyhnutné zavodnenie s pomocou infúzií, strata tekutín môže byť nebezpečná najmä u malých detí a starších, príp. chronicky chorých ľudí,“ zdôrazňuje doc. Maďar. „Ak sa v stolici objaví krv, hlien, hnačka trvá dlhšie ako 3 dni, sprevádza ju horúčka, bolestivé nutkanie na stolicu, treba vyhľadať lekára, urobiť laboratórnu diagnostiku a nasadiť potrebnú liečbu, najčastejšie antibiotiká.“

Pozor na prúdy, ježkov, medúzy

Nebezpečnou komplikáciou dovolenky môže byť aj úpal. Úpal znamená prehriatie organizmu, tepelný šok a na rozdiel od úžehu nie je na jeho vznik potrebné priame pôsobenie slnečných lúčov. Úpal možno dostať napríklad v autobuse alebo počas dusného, zamračeného dňa.

Dovolenkári by nemali podceňovať dostatočný príjem tekutín, aj keď necítia smäd, lenže nemyslím tým kolové a bublinkové nápoje, ale vodu, riedené šťavy, čaje. Treba nosiť pokrývku hlavy a natierať sa krémami či mliekami s dostatočným ochranným UV-faktorom. Nevychádzať na pláž v poludňajších hodinách a pozor najmä pri výletoch loďou, na mori si pri pofukujúcom vetre človek ešte menej uvedomuje intenzitu slnečných lúčov, ktoré znásobuje aj odraz okolitej vody.
V prípade úpalu treba takisto ako pri hnačke prijímať veľké množstvo tekutín, postihnutý by mal ležať vo vychladenej izbe, pomôžu studené obklady aj lieky proti horúčke. Spálenú kožu po úžehu slnkom možno natierať chladivými prípravkami po opaľovaní, kalciovou masťou, penami s obsahom dexpanthenolu, pľuzgiere treba dezinfikovať, natrieť antibiotickou alebo kortikosteroidnou masťou a sterilne prekryť. Rozhodne neprepichovať ani neodstrihovať.

Zdrojom nebezpečenstiev môže byť aj more. Podľa Jána Sűndermanna z Vodnej záchrannej služby Českého Červeného kríža je vdýchnutie slanej vody z hľadiska topenia sa nebezpečnejšie ako sladkej, pretože pre lepšiu vstrebateľnosť sa do pľúc dostane viac vody. V mori sa aj horšie odhaduje vzdialenosť a nebezpečné môžu byť prúdy, ktoré sa pravidelne objavujú v niektorých oblastiach. Riaďte sa preto bójkami, už aj preto, že za vyznačenou hranicou pre plavcov vás ľahko môže prejsť motorový čln alebo skúter. Ak dostanete počas plávania do lýtka svalový kŕč, chyťte sa za špičku a ťahajte smerom k predkoleniu.

K najčastejším zdravotným rizikám v mori patrí poranenie turistu morským ježkom. Rana silno páli, niekedy sa objaví aj sekundárny zápal a hnisanie. Prudkú bolesť možno zmierniť liekmi proti bolesti, prípadne obstrekom lokálneho analgetika (lekár) či znecitlivejúcou masťou. Miesto treba dezinfikovať (v prvých chvíľach aspoň morskou vodou) a ak sú ostne zalomené príliš hlboko, netreba ich vyťahovať za každú cenu a rozjatriť tým ešte väčšmi ranu. Organizmus ich ako cudzie teleso ohraničí a postupne začne odlučovať. Neskôr sa budú dať odstrániť omnoho ľahšie. Samozrejme, prevenciou šliapnutia na morského ježka je nosenie kúpacej obuvi a dôsledná kontrola morského dna, vyhýbanie sa skalným dutinám, kam môže vniknúť palec nohy. Pri popálení medúzou zas treba miesto poliať alkoholovým roztokom, alebo ho posypať suchým pieskom, púdrom, múkou a následne zoškriabať zvyšky medúzy nožom alebo drievkom.

„Každý cestovateľ či dovolenkár si musí individuálne zvážiť, do akej krajiny cestuje, akú úroveň služieb tam bude mať a tomu prispôsobiť obsah svojej lekárničky i potrebné očkovania. Samozrejmosťou by však malo byť platné očkovanie proti tetanu a aspoň proti žltačke typu A,“ dodáva doc. Maďar.

debata chyba