Leto sa umúdrilo, dobré kempy sa plnia

Slnko v polovici letných prázdnin konečne zažehnalo nepriaznivý júl a naplnilo slovenské autokempingy stanmi a karavanmi. Romantika pri jazere, kúpalisku či pod horami však Slovákov láka čoraz menej. Odrádza ich zlý stav, často rovnaký ako pred desaťročím. Na budúcu sezónu budú mať však turisti pomoc - nový atlas kempov s odporúčaniami, kde nájsť najlepšie služby. Počas leta ho pripravuje Slovenská agentúra pre cestovný ruch. Seriál Pravdy: Kempy na Slovensku

04.08.2008 08:12
Kemping, kempovanie
Kemping, kempovanie
debata

„Leto sa umúdrilo. Zatiaľ čo pred dvoma týždňami miesta na stany často zívali prázdnotou, posledné dni máme takmer plno,“ vysvetlil Martin Klika, správca kempingu Varín pri Žiline. Platí to však len pre miesta, kde správcovia či majitelia investovali.

Tam, kde sa peniaze nenašli, chýbajú sprchy, kultúrne toalety, ploty, kachličky, dobre vybavená kuchynka, žehliareň či detský kútik. Niekoľko výnimiek s milým personálom, dobrou reštauráciou a službami porovnateľnými s Nemeckom či Francúzskom sa však nájde. „Z vyše sto kempov na Slovensku sa túto sezónu kvalitou približuje Európe dvadsať či tridsať,“ uviedol Ladislav Beleščák zo Slovenskej asociácie campingu a caravaningu.

Ceny posledné roky nerastú, ľudia si priplatia viac len za klobásu alebo varenú kukuricu. Štvorčlennú rodinu vyjde jedna noc v stane od 340 do 700 korún.

Najčastejšími hosťami v slovenských kempoch sú Česi a Poliaci. Niektoré kempy medzi Dunajom a Tatrami si však obľúbili aj Holanďania, Nemci či Francúzi. „Navštevované sú kempingy napríklad v Račkovej doline pri Pribyline či v Levočskej doline. Stretli sme tam Holanďanov, ktorí tri týždne pozerali na hory a čítali knižky. A do Račkovej doliny chodia zasa dvaja zahraniční turisti už 25 rokov na celú sezónu, od mája do októbra,“ dodala Marta Mlíchová zo Slovenskej agentúry pre cestovný ruch.

Pohodlie čaká turistov najmä v nových kempoch. „Na zelenej lúke vyrástla napríklad Villa Betula pri Liptovskej Mare, Sokol NL vo Vyšnom Medzeve či Goralský dvor v Haligovciach pri Červenom Kláštore. Služby v nich sú z roka na rok lepšie,“ dodal Beleščák.

Investície pomohli prežiť aj niekoľkým kempom, ktoré boli legendami pred vyše dvadsiatimi rokmi. „Práve sme pozerali staré fotky a zistili sme, že mnoho ľudí, ktorí tu boli pred dvadsiatimi rokmi, sú tu aj dnes,“ uviedol Martin Klika z Varína. Podobne je to aj v kempe Borová Sihoť pri Liptovskom Hrádku, v Levočskej doline a Liptovskom Trnovci. Najviac ľudí sem chodí z Česka, Poľska či krajín Beneluxu.

Stan na stane a tisíce ľudí, ktorí sa tlačia pred stánkom na párky s horčicou, sú už napríklad na Duchonke či na Zemplínskej Šírave minulosťou. Bezpečnosť a služby sú totiž na veľmi nízkej úrovni. „Hotel na Duchonke vyhorel a chátra. V priehrade sa kúpu už len odvážlivci,“ dodal Beleščák. Ďalší upadnutý kemp je napríklad v Diakovciach.

Ceny na tento rok majitelia menili len výnimočne. „Ceny sme nemenili už niekoľko rokov,“ uviedla Slavomíra Kurajdová z kempu v Liptovskom Trnovci. Týždňový pobyt pre dvojicu v stane cestujúcu autom vyjde v kempoch od 1 500 do 3-tisíc korún. K cene sa navyše pripočítava aj kúpeľný alebo miestny poplatok od 10 do 50 korún na každý deň. Dvaja v karavane s elektrickou prípojkou za týždeň zaplatia od 1 800 do 3 500 korún.

Kempy na Slovensku

Najlepšie a najnavštevova­nejšie
1. Camping Villa Betula – Liptovská Sielnica (3 km od Liptovskej Mary, hory)
2. Kemping Levočská dolina (kúsok od historického mesta, pri lese)
3. Camping Goralský dvor – Haligovce (pltníctvo, vodáctvo – kajaky, hory)
4. Kemping Račkova dolina (priamo v lese, 4 km od obce Pribylina)
5. Camping Nižné Kamence – Belá (pri rieke, turistika, cyklotrasy)
6. Tília Kemp Gäceľ Dolný Kubín
7. Hotel-camp Borová Sihoť (pri Liptovskom Hrádku – vodáctvo, hory)
8. Kemping Sokol Nl Vyšný Medzev
9. Kemping Vadáš II – Štúrovo (termálne kúpalisko)
10. Camping Slnečné skaly – Rajecké Teplice (hory, 3 km termálne kúpalisko)

Stálice už desaťročia
1. Kemping Amur Senec (jazero)
2. Camping Selinan Varín – Žilina (Súľovské skaly, hory)
3. Autocamping Liptovský Trnovec (na brehu Liptovskej Mary)
4. kemping Zlaté piesky Bratislava (jazero)
5. Eurocamp FICC Tatranská Lomnica (hory, okres Poprad)

**Legendy, ktoré vyhasli***
1. Duchonka (jazero)
2. kempingy na Zemplínskej Šírave (jazero)
3. Diakovce (termálne kúpalisko)
4. Nitrianske Rudno (priehrada)
5. Kemping Vinianske jazero (pri Michalovciach)
stratili svoj význam a štandard služieb upadol, ale posledné dva roky sa niektoré z nich opätovne začínajú modernizovať

Koľko zaplatí turista za jednu noc v autokempingoch na Slovensku
60 až 110 Sk
osoba
50 až 120 Sk
stan
50 až 70 Sk
auto
120 až 250 Sk
karavan s elektrickou prípojkou
10 až 50 Sk
mestský poplatok

2 380 až 4 900 Sk zaplatí za týždňový pobyt dvojica, ktorá príde autom a spí v stane
2 660 až 5 740 Sk zaplatí za týždňový pobyt dvojica, ktorá má karavan

Zdroj: SACR, Pravda, zbi

debata chyba