Ostrov Wight - Anglicko v miniatúre

Na ostrovček Wight chodili Angličania relaxovať už vo viktoriánskej období. Krajina ostrova je totiž veľmi rozmanitá. Ponúka krásne piesočné pláže, teplé a čisté more, typické anglické dedinky a dokonca aj tropické rastliny. Vnútrozemie našinca prekvapí svojou podobnosťou so Slovenskom. Západ ostrova je prevažne vidiecky, s dramatickým pobrežím a atraktívnymi útesmi. Kto chce rýchlo spoznať Anglicko, nech sa sem vyberie na prázdniny.

04.08.2008 14:44
Isle of Wight, Anglicko, more, dovolenka, pláž Foto:
Ventnorská pláž s kamenným mólom.
debata

Ostrov Wight obmýva Severné more a Atlantický oceán. Od anglickej pevniny je vzdialený asi štyri kilometre. Pri dobrej viditeľnosti z jeho najjužnejšieho útesu Niton, na ktorom stojí Maják sv. Kataríny, zahliadnete aj francúzske pobrežie. Ani Francúzi malebný ostrov neprehliadli, aj oni na Wight často chodia oddychovať.

Starí aj mladí, všetci sú vítaní
Máloktoré miesto obľubujú také rozdielne skupiny ľudí, aké navštevujú ostrov Wight: mladí aj tí skôr narodení, majetnejší aj celkom nenároční turisti.

Ostrov je plný dovolenkujúcich seniorov, majú... Foto: Mária Okálová
Isle of Wight, dôchodcovia, Anglicko, autobus Ostrov je plný dovolenkujúcich seniorov, majú preto aj vlastnú dopravnú značku. Autor: Mária Okálová

Starších lákajú prírodné a historické pozoruhodnosti ako malebná roklina Shanklin Chine, plná exotických rastlín, malých chalúpok a vodopádov. Alebo umelecká skláreň v Saint Lawrence, Historické vojenské múzeum v Cowes či nálezisko pozostatkov dinosaurov v Blackgang, ktoré patrí k najväčším v Európe. Niekoho uchvátia natoľko, že si na ostrove celosezónne prenajme usadlosť, alebo sa sem dokonca nadobro presťahuje.

Mladí sa na ostrove objavia väčšinou v období hudobných festivalov – veď Bestival je čoraz populárnejší a hneď v prvom roku existencie miestneho Isle of Wight Festivalu vystúpil legendárny Jimi Hendrix a The Doors. Ako magnet pôsobia aj šampionáty v rôznych vodných športoch.

A na dôvažok, ostrov Wight je aj ostrovom rodín s deťmi. Práve tu môžu rodičia svojim ratolestiam ukázať ešte neporušenú anglickú krajinu, domáce zvieratá, zábavný park Blackgang Chine či vychutnať si spoločný rodinný piknik na útesoch.

Dobré sny pod baldachýnom
Najmä starší návštevníci nie sú navyknutí kempovať, preto sa bežne ubytúvajú v luxusných hoteloch či vilách. Tí, ktorí nemajú na 5-hviezdičkový hotel, si môžu prenajať typickú chalupu, izbu na farme, karavan či stanové miesto v kempingu. Ceny podľa kvality sa pohybujú už od 170 korún na osobu. Ale pozor, v krajine konzervatívnych starousadlíkov vás nesmie prekvapiť baldachýn nad posteľou, ťažké závesy, množstvo všakovakých vankúšov, dekoračných doplnkov a kvetovaných tapiet. O teplej a studenej vode tečúcej z dvoch rozdielnych kohútikov ani nehovoriac.

Čerstvo vylovené morské pochúťky či skvelé pivo však opäť dodajú chuť spoznávať tento malý ostrov veľkých kúziel. A veľkou atrakciou ostrova Wight sú aj krotké jazvece, ktoré sa udomácnili v blízkosti hotelov a letných sídiel. Prilákal ich sem ľahký prístup k jedlu.

Trajekt na ostrov cesnaku a levandule
Na ostrov Wight sa dá dostať trajektom z juhoanglického Southamptonu či Portsmouthu, ktorým si môžete previezť aj auto, alebo ísť ako peší turista. Z Portsmouthu vás však vznášadlo na ostrov odvezie už za desať minút. Spiatočný lístok na trajekt pre pešieho turistu vyjde od 500 korún. Ostrovček má iba 380 štvorcových kilometrov, pričom dĺžka útesovitého pobrežia dosahuje 92 kilometrov. To však obyvateľom nebráni na veľkých plochách pestovať voňavú levanduľu a cesnak. Dokonca sa pýšia aj netradičným cesnakovým festivalom.

Maják sv. Kataríny na útese Niton je... Foto: Mária Okálová
Isle of Wight, Anglicko, maják, dovolenka, more Maják sv. Kataríny na útese Niton je najjužnejšou časťou ostrova. Autor: Mária Okálová

Autobus príde o pár hodín
Celé vnútrozemie aj pobrežie pretínajú úzke cesty s kríkmi či skalnými plotmi, no bez vyznačených pruhov pre cyklistov a chodcov. Tunajší motoristi sú však veľmi ohľaduplní a keď zbadajú skupinku cyklistov či peších turistov, zbytočne neriskujú. Na ostrove niet ani kilometra diaľnic, komu by to však prekážalo, keď sa autom dá prejsť asi za jeden a pol hodiny?

Dovolenkári sem často prichádzajú vlastnými autami pre pomerne komplikovanú miestnu dopravu. Bez vlastného štvorkolesového tátoša sa prakticky nikam nedostanete, alebo bude vaša púť zdĺhavá a náročná na premýšľanie. Mimo letnej sezóny totiž stretnete len málo domácich. Ostrov Wight je väčšinu roka vyľudnený, preto by sa neoplatilo vylepšovať existujúcu autobusovú dopravu.
Tradičné staré dvojposchodové autobusy na ostrove jazdia v niekoľkohodi­nových intervaloch. Zdá sa, že turistom ich hučanie vôbec neprekáža. Zábava nastane, ak sa na ceste mimo mesta objavia dva autobusy naraz. Zvyčajne musí jeden z nich vycúvať do bočnej poľnej cestičky – inak by určite došlo k havárii. Autobusy zo všetkých končín ostrova sa stretávajú v jeho strede, kde leží druhé najväčšie mesto Newport s 25-tisíc obyvateľmi.

Na ostrove je aj 14-kilometrový úsek zachovanej železnice, ktorá je skôr miestnou atrakciou. Spája dve severozápadné mestá, najväčšie, asi 30-tisícové mesto Ryde, a malebný Shanklin. Najdôkladnejšie ostrov spoznajú tí, ktorí sa jeho zákutia rozhodnú preskúmať na bicykloch. Bicykel sa dá požičať od 550 korún na deň.

Leto pritiahne turistov a romantikov
Väčšina z asi 138-tisíc ostrovanov sa živí turizmom. Počas dovolenkovej sezóny sa ostrov Wight mimoriadne rýchlo zaplní nielen dovolenkármi, ale aj sezónnymi pracovníkmi. Ostrov s prekvapujúco teplou klímou vyhľadávajú romantické duše, ale aj milovníci prírody či extrémnych športov. Väčšina turistických a cyklistických chodníkov sa kľukatí najmä v horných častiach útesov. Na niektorých miestach sa strmými drevenými schodmi dá dostať aj na pobrežie. Menšie pláže sú pomerne nevhodné na kúpanie, prístup k moru i plávanie totiž sťažujú veľké a ostré kamene.

Zato oficiálne miesta na kúpanie sa pokojne vyrovnajú tým stredomorským. Je na nich jemný piesok a štrk, nechýbajú ležadlá a požičovne člnov či iných vodných atrakcií. More je najteplejšie v júli a auguste, pre Angličanov zvyknutých na upršané počasie je však príjemné už aj koncom mája a v júni. Pekné pláže sú napríklad vo Freshwater Bay na juhozápade ostrova, alebo sú súčasťou mestečiek (Ryde, Sandown, Shanklin či Ventnor na východe a juhovýchode ostrova).

Raj pre surferov
Športové duše sa môžu do sýtosti venovať windsurfingu či kitesurfingu, keďže vetra je tu neúrekom a silné vlny tiež zaručujú kvalitné surfovanie. Ak patríte medzi fajnovejších rekreantov, vyberte si pláž v mestečku Sandown. Freshwater Bay je totiž známa tým, že tu nenájdete ani náznak reštaurácií či typických pubov. Zátoku si pre pustatinu okolo nej pochvaľujú najmä aktívni športovci.
Na ostrove sa možno venovať aj potápaniu či morskému kajakárstvu, a to najmä v okolí najvýchodnejšej časti ostrova, tzv. Needles. Je tu nádherná prírodná scenéria, útesy, ktoré pod vplyvom morských vĺn, podvodných prúdov a vetra postupne zvetrávajú a ostal z nich už iba úzky pruh ostrých skál (tzv. ihly). Domáci sa venujú najmä ragby a kriketu.

Jachty na obzore

Pláže v letoviskách sú piesočnaté, tie... Foto: Mária Okálová
Anglicko, dovolenka, leto, more, Isle of Wight Pláže v letoviskách sú piesočnaté, tie neoficiálne sú plné kameňov alebo bahna. Deťom to však neprekáža.

Ostrov je známy aj pre chýrne preteky jácht, ktoré neúnavne krúžia okolo ostrova. Regata, nazývaná aj Cowes Week, štartuje zo severného cípu pevniny, z prístavného mesta Cowes. Zúčastňujú sa na nej elitné jachtové kluby z celého sveta s viac ako tisíckou lodí. Toto podujatie je zároveň najdlhšími pretekmi jácht na svete, ktoré sa tradične začínajú v prvú augustovú sobotu a bez prestávky trvajú celý nasledujúci týždeň. Obdivovatelia a fanúšikovia jachtárskeho šampionátu, ktorých býva až okolo 50-tisíc, sa búrlivo zabávajú na rôznych sprievodných podujatiach. Najznámejší je veľkolepý ohňostroj v predvečer posledného dňa regaty.

Od Vikingov po Pluto
Ostrov v minulosti obývali Vikingovia. Už od stredoveku sa okolo neho budovali morské pevnosti – najmä pre jeho strategickú polohu. Kráľovná Viktória si tu dala postaviť obľúbené letné sídlo Osborne House v East Cowes na severe. Cez druhú svetovú vojnu bol malý kúsok zeme pre Britov veľmi dôležitý: boli tu umiestnené bunkre a pozorovateľne, ako aj východiskový bod pre operáciu Pluto (Pipe Lines Under The Ocean – systém potrubia s pretekajúcim palivom, prostredníctvom ktorého bolo prepojené britské pobrežie s francúzskym). Ostrov navštívili mnohé známe osobnosti, napríklad Winston Churchill či Karl Marx.

Ostrovné prekvapenia
Tunajší ľudia sú milí a ústretoví, veľmi radi poradia, veď turizmus ich živí. Ak si však budete chcieť vyraziť do krčmičky, skúste to pred desiatou večer. Inak vás už do pubu nevpustia, hoci tí, čo sú už vnútri, môžu veselo popíjať ďalej. Na celom ostrove je len jedno kino, ale na filmy sa tu nechodí.

Na mnoho pláží sa dá dostať len po nekonečných schodoch alebo výťahom, nudistická pláž je v Blackgang na juhozápade ostrova. Ak vás zaujímajú tigre, skočte si do zoo v Sandowne – kolónia s bielymi tigrami patrí k najväčším vo Veľkej Británii.
Čo miestni nepotrebujú, venujú charite. Patríte medzi „hľadačov a zberačov“? Skúste navštíviť mnohé z týchto obchodíkov na spôsob secondhandov, určite ulovíte zaujímavé suveníry za pár penny.

Ostrov Wight si udržiava tradičný kolorit – moderné stavby sú tu neprípustné. Značkové obchody, pár supermarketov či fastfoodov však samozrejme nájdete. A napokon, nečudujte sa, ak na ostrove budete stretávať len Angličanov a zopár zatúlaných Francúzov. Toto letovisko zatiaľ objavilo veľmi málo cudzincov, stojí však za preskúmanie. Pretože aj večne uplakané Britské ostrovy sa majú čím pochváliť.

Ostrov Wight

Oficiálny názov: Isle of Wight
Poloha: ostrov pri južnom pobreží Anglicka oproti mestu Southampton
Rozloha: 380 km2
Administratívne stredisko: Newport
Počet obyvateľov: 138 400
Zriadenie: anglické ceremoniálne grófstvo, súčasť Veľkej Británie
Oficiálny jazyk: angličtina
Mena: britská libra
Časový rozdiel: slovenský čas – 1 hod.
Vierovyznanie: anglikánska cirkev, rímskokatolícka cirkev, presbyteriáni, metodisti, ostatné
Najvyšší bod: vrchol St. Boniface Down (241 m n.m.)

debata chyba