Víkendy pri mori trávi čoraz viac Slovákov

Životný štýl s klasickým kolotočom povinností o domácnosť a rodinu vytláčajú nové trendy ako lepšie a kvalitnejšie prežiť voľný čas. Čoraz viac Slovákov - zaneprázdnených manažérov i rodín s deťmi, využíva akékoľvek sviatky a dni pracovného pokoja na aktívnejší oddych. Obľúbená je turistika na slovenských horách, kúpanie v Chorvátsku či spoznávanie európskych veľkomiest.

26.08.2008 12:15
dovolenka, prázdniny, more, pláž Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dôvodom sú vyššie zárobky obyvateľov Slovenska, ale aj väčší stres v práci a potreba vypnúť. Najbližší predĺžený sviatočný víkend bude posledný augustový týždeň.

„Nový trend mať do roka viac dovoleniek, aj kratších, súvisí s rýchlym životným štýlom Slovákov. Pracovne vyťažení ľudia potrebujú potom aj viac oddychu a regeneráciu, zároveň však trpia nedostatkom času. Preto sa cestovky zameriavajú čoraz viac na krátke pobyty,“ uviedla sociologička Sylvia Porubänová. Víkendový pobyt pri mori stojí pri ceste autom približne päťtisíc korún, letecký stojí asi 14-tisíc korún. Za krátke ubytovanie s raňajkami na horách zaplatí turista asi tisíc korún.

Podľa cestoviek trávia Slováci predĺžené víkendy najmä na slovenských horách. Najžiadanejšie sú horské chaty a ubytovanie pri termálnych kúpaliskách. „Zatiaľ najväčší záujem je o Slovenský raj, kde sa ceny v hoteloch či penziónoch pohybujú okolo 400 korún na osobu vrátane raňajok,“ povedala Judita Vozáriková z cestovky Limba, ktorá ponúka aj ubytovanie v chatách na Slovensku. Záujem o víkendové pobyty na Slovensku majú podľa nej nielen Slováci, ale aj Maďari, Poliaci a Česi.

Až do začiatku jesene sú však okrem hôr čoraz obľúbenejšie krátke pobyty pri mori letecky, autobusom alebo aj vlastným autom. "Víkendy pri mori sú čím ďalej, tým populárnejšie. Využívajú ich tí, ktorí sú pracovne zaneprázdnení, nemajú čas na dlhšiu dovolenku a potrebujú si aktívne oddýchnuť a osviežiť sa. Po niekoľkých hodinách strávených v lietadle už môže turista sedieť na pláži a popíjať vychladený drink,“ povedala šéfka CK SATUR Eleonóra Fedorová. SATUR aktuálne ponúka napríklad päťdňový pobyt počas najbližšieho predĺženého víkendu – posledný augustový týždeň letecky do Grécka či Turecka s all inclusive za cenu okolo 20-tisíc korún.

„Pokiaľ sa niekto rozhodne ísť k moru na víkend vlastným autom, tak určite pôjde na sever Chorvátska alebo Talianska. Tam trvá cesta asi osem hodín a zájazd môže vyjsť na približne päťtisíc korún na osobu,“ uviedol Igor Krížik z bratislavskej cestovnej agentúry Krizik Tours.

debata chyba