Večný chaos vo večnom Ríme

Keď na Slovensku vládne sychravá jeseň, v Ríme ešte bežia posledné dni hlavnej turistickej sezóny. Správny čas na návštevu Večného mesta. Počasie je príjemné, teploty už nie sú neznesiteľné ako v lete, aj rady na pamiatky sú o čosi kratšie. Predĺžený jesenný víkend stačí nielen na prehliadku "povinných" pamiatok, ale aj na objavenie menej známej tváre Ríma.

24.11.2008 13:00
Koloseum Foto:
Rímske koloseum, symbol starovekého Ríma.
debata

Bratislavské letisko opúšťame v pološere poludnia so sedmičkou na teplomere. V Ríme však sveter a bundu netreba, slnko sa tu ešte nevzdalo.

Z letiska nazvaného podľa Leonarda da Vinciho sa dá dostať rovnomenným vlakom za pol hodiny a 11 eur na hlavnú stanicu Termini v centre mesta. Lepšie je však odolať tejto ponuke a odviezť sa regionálnym vlakom na stanicu Ostiense za rovnaký čas a polovičnú cenu. Odtiaľ je to len sto metrov na stanicu metra Piramide. Mestská doprava je totiž v talianskej metropole lacnejšia ako v Bratislave – lístok na metro platí 75 minút a stojí iba 1 euro.

Medzi demonštrantmi

Na stanici Ostiense sa stretávame s hostiteľom Pierom. Keďže býva mimo centra, rozhodneme sa nestrácať čas presúvaním sa a hneď vyraziť za pamiatkami. Odvezieme sa o dve zastávky ďalej ku Koloseu. Dav nás zo stanice vytlačí rovno pred symbol Ríma. Zisťujeme, že sme sa zamiešali medzi akýchsi demonštrantov mávajúcich vlajkami, pískajúcich a vykrikujúcich politické heslá. Chaos je v Ríme všade prítomný.

Utekáme proti prúdu. Prehliadka Kolosea a susedného Fora romana sa odkladá na zajtra. Hustota davu opadá na Piazza Venezia s ohromnou bielou stavbou venovanou oslave vlasti. Altare della Patria (oltár vlasti) je múzeum, ale oveľa zaujímavejšie ako prezrieť si sochy vladárov je vyviezť sa na strechu budovy s vyhliadkovou terasou. Lepší výhľad na historické centrum ponúka azda len kupola Baziliky svätého Petra vo Vatikáne.

Korzovanie

Rušné námestie je dobrým východiskom pešej prehliadky mesta. Široké schodisko Patrie je orientované na sever. Kto sa vydá doprava poza Traianovo fórum a kúpele, toho Via Panisperne dovedie k nádhernému kostolu Santa Maria Maggiore. Ďalšou možnosťou je dlhá nákupná ulica Via Nazionale, ktorá ústi na Námestie republiky s dómom a Diokleciánovými kúpeľmi v susedstve hlavnej stanice. Odtiaľ nie je ďaleko ku Quirinale, jednému z rímskych kopcov s veľkou záhradou a pekným výhľadom.

Z Benátskeho námestia sa možno vydať rovno po Via del Corso, ďalšej z obľúbených nákupných míľ, ktorá ústi na rozľahlé Piazza del Popolo (obľúbené miesto stretnutí mladých). Kúsok od dvetisícročného chrámu Pantheon stojí najslávnejšia rímska fontána Di Trevi a na skok je to aj k Piazza di Spagna so známymi španielskymi schodmi. Zlatým klincom prehliadky tejto časti centra môže byť Piazza Navona, mnohými považované za najkrajšie rímske námestie. Dominuje mu dialóg Fontány štyroch riek s kostolom Sant Agnese in Agone, ktoré navrhli veľkí rivali Bernini a Borromini.

Všetky cesty vedú do Ríma. Tak načo propagácia?

„Chcete radšej čakať dve hodiny v rade? Čo ste sa zbláznili?“ útočia s ponukou svojich služieb na ľudí čakajúcich na prehliadku Kolosea sprievodcovia. Po polhodine sa dostávame dnu. Bez sprievodcu. Máme väčší pokoj na prehliadku najznámejšej pamiatky Ríma. Na skupiny so sprievodcami narážame v celom meste. A nadávame. Všade majú prednosť, možnosť vstupu bez čakania. Všade zavadzajú, akoby chodník, ulica či práve obdivovaná pamiatka patrili len im.

Taliani sú však dobrí obchodníci. Vedia predať nielen svoje služby, ale aj pamiatky. Takmer ako Microsoft. Chcete si pozrieť Koloseum? Okej, ale zaplaťte aj za Palatino a Forum romanum. Chcete vidieť Sixtínsku kaplnku? Nie je problém, kúpte si lístok do všetkých vatikánskych múzeí.

Horšie je to už s propagáciou. Zrejme platí heslo: Každý pozná rímske pamiatky. Turistické informačné centrá ponúkajú len mapu úplného centra s opisom múzeí, niekoľkých pamiatok, neúplnou mapou verejnej dopravy a reklamami na fastfoody. Kto by však v Taliansku jedol hamburgery?

Našťastie internetová stránka rímskeho úradu pre turizmus ponúka dostatok materiálov a tipov. A nulová propagácia má aj svoje výhody. Príjemný šok mi pripravila nečakane objavená výstava amerického výtvarníka Jeana-Michela Basquiata v Palazzo Ruspoli na Via del Corso. Výstava „grafiťáka“, ktorého objavil Andy Warhol, je v Ríme do 1. februára.

Sutiny provokujú predstavivosť

Forum romanum s Palatinom tvorili politické, náboženské i obchodné centrum starovekého Ríma. Od 7. storočia pred naším letopočtom tu stavali paláce, chrámy, kúrie, víťazné oblúky, monumenty, sochy… Neskôr pribudlo Koloseum – najväčšie centrum zábavy, a Circo Massimo – okruh pre preteky konských záprahov. S postupom času a pribúdaním obyvateľstva vybudovali neskorší panovníci ďalšie sídla. S úpadkom rímskeho impéria ľudia fórum opustili a slúžilo ako zdroj stavebného materiálu.

Dnes je táto časť najdôležitejším archeologickým náleziskom Ríma. Výskum sa tu začal už v 18. storočí. Prechádzka pomedzi staroveké sutiny a ruiny provokuje predstavivosť. Ako Forum romanum vyzeralo v skutočnosti, ukazuje model v informačnom centre na Via dei Fori Imperiali.

Ako som obetoval pápeža

"Neviem, nie som veriaci,“ reagoval Piero na otázku, kedy slúži omšu vo Vatikáne pápež. V poslednú nedeľu v mesiaci je navyše vstup do vatikánskych múzeí zadarmo. Kto chce ušetriť 14 eur, sa však musí pripraviť na dvoj- až trojhodinové čakanie.

My sme sa rozhodli ušetriť čas. Zmeškali sme síce zážitok vidieť hlavu katolíckej cirkvi naživo a zblízka, ale v pondelok sú rady do Baziliky sv. Petra i do múzeí oveľa kratšie.
Najznámejší chrám sveta vyzerá monumentálne už zvonku. Ale až pri prechádzaní sa jeho loďami, kaplnkami a pod strechou kupoly človek pochopí skutočné rozmery tohto diela.
Dojem trochu narúša neveľmi priateľský prístup k turistom.

Rôzne obmedzenia a zákazy sa vzhľadom na duchovný charakter miesta dajú pochopiť. Ale prehliadku hrobov pápežov ruší ustavičné hlásenie o tom, že na svätom mieste sa treba správať ticho. Pred hrobom Jána Pavla II. stojí zriadenec a doslova poháňa ľudí. Nedovolí im, aby sa tu pristavili a poklonili najobľúbenejšiemu Svätému Otcovi. V Sixtínskej kaplnke nie je dovolené fotografovať, aj keď všade inde to dovoľujú. A nepodarilo sa mi nájsť ani toaletu zodpovedajúcu štandardu 21. storočia.

Napriek tomu návšteva baziliky, hrobov i múzeí stojí za to. Rovnako aj výstup na vyhliadku na streche kupoly chrámu. Len sa netreba dať odradiť nápismi o náročnom výstupe. Je zbytočné priplatiť si za výťah, pretože schody na prvú terasu, kde výťah končí, nie sú náročné. Dramatická je až záverečná časť. Výhľad zhora do vnútra baziliky i z terasy na Vatikán a Rím je bohatou odmenou za zdolanie šesťsto schodov.

Vtáky útočia

Po prehliadke Vatikánu ešte zostane dosť času na návštevu susediaceho Anjelského hradu – stredovekej pevnosti pápežov. Dnes Castel San Angelo slúži ako múzeum. Pozoruhodný je aj Anjelský most, ktorý vedie k hradu z centra mesta.

Od Anjelského hradu sa oplatí prejsť popri rieke Tiber do štvrti Trastevere – najstaršej na jej pravom brehu. Úzke uličky, malé námestia, veľkolepé vily so záhradami vytvárajú príjemnú atmosféru. Oplatí sa vstúpiť do antickej baziliky Santa Maria in Trastevere a ostať v niektorej z kaviarničiek či barov na večeru.

Pokojnú atmosféru prechádzky nečakane narušil nápadne hlasný škrekot vtákov. Husté čierne kŕdle sa vznášali v okolí rieky nad korunami stromov. Najprv sme si ich obzerali a fotili, aby nám neskôr pripravili zážitok ako z Hitchcockovho hororu Vtáky. Zaútočili na nás nie zobákmi, ale doslova dažďom trusu, ktorý bubnoval na strechách a lavičkách. Ľudia sa schovávali pod dáždnikmi a aktovkami, len aby rýchlo prebehli na druhý breh popri Tiberskom ostrove.

A ešte jedno koloseum – štvorcové

Moderný Rím ukáže svoju tvár vo štvrti EUR. Dal ju postaviť vodca talianskych fašistov Benito Mussolini. EUR je skratka pre Všeobecnú výstavu Ríma. V roku 1942 mala ukázať „novú architektúru pre nových ľudí“. Prekazil ju však začiatok druhej svetovej vojny a štvrť sa dostavala až v 50. rokoch. Nie však už celá. Plán skončil podobnou prehrou ako fašizmus.

Do štvrte EUR je najlepšie doviezť sa metrom na stanicu EUR Palasport. Leží pri umelom jazere, ktoré oddeľuje ulice s palácmi a múzeami od rozsiahleho parku s Palácom športu. Viale Europa – ulica s množstvom obchodov a reštaurácií – turistov dovedie k mohutnej rampe stúpajúcej ku kostolu svätého Petra a Pavla. Strohá, no ohromná stavba v tvare gréckeho kríža ponúka výhľad na ďalšiu dominantu štvrte – Palazzo della Civiltá Italiana. Hovorí sa mu aj štvorcové koloseum.

Pôvodné koloseum pripomína stavba zo svetlého mramoru so zaoblenými oknami. Mimochodom, ich počet na výšku je zhodný s menom Benito a na šírku s menom Mussolini. Koloseum bránia sochy rímskych zbrojnošov. Široká ulica lemovaná stĺporadiami palácov vedie ku Kongresovému palácu. Ani tu nechýba dostatok priestoru, aby sa človek cítil maličký. Späť k metru sa dá vrátiť širokou triedou, pomenovanou po Krištofovi Kolumbovi.

Rím (Roma) Hlavné mesto Talianska a regiónu Lazio

  • Poloha: stredozápad talianskeho polostrova, na rieke Tiber
  • Počet obyvateľov: 2,7 milióna (aglomerácia takmer 3,8 milióna), z toho 92,63 % tvoria Taliani
  • Rozloha: 1 285 km2
  • Najdôležitejšie hospodárske odvetvia: turizmus (ročne okolo 10 miliónov turistov; v lete 2008 zaznamenal Rím 5 % prepad – pre finančnú krízu a silné euro), filmový priemysel (ateliéry Cinecittá), bankovníctvo, elektrotechnika a letecký priemysel
  • Užitočné adresy: http://www.romaturismo.it (pamiatky, podujatia, ubytovanie, sprievodcovia) http://www.romaonline.net (mestská doprava) „www.rome.info/map/“:[http://www.rome.info/map/] (interaktívna mapa) http://www.adr.it (letiská)
debata chyba