Za darčekmi do Londýna, Paríža alebo Viedne

Vianoce opäť klopú na dvere a s nimi aj nástojčivý problém – čo darovať pod stromček svojej polovičke, rodičom, deťom či priateľom. Čo keby ste si tento rok nenechali nákupy na poslednú chvíľu, ale spojili príjemné s užitočným a vyrazili si za darčekmi do cudziny?

01.12.2008 13:41
Viedeň Foto:
Trhy pred budovou viedenskej radnice.
debata

Dôvody sa ponúkajú minimálne tri. Vďaka silnejšiemu kurzu, pri ktorom sa koruna ukotvila k euru, si Slováci môžu za hranicami dovoliť viac. Letenky sú po znížení cien ropy opäť lacnejšie. A napokon – ani do Ameriky už nepotrebujeme víza.

Nákupy za veľkou mlákou tentoraz vynecháme, keďže si na ne treba vyčleniť viac času, a najmä peňazí. Za jeden víkend sa však dá nákup vianočných darčekov pohodlne vybaviť napríklad v Londýne, Paríži či neďalekej Viedni. Aspoň sa vám nestane, že si pod stromčekom nájdete to isté, čo ste darovali niekomu z blízkych, pretože ste darček obaja kúpili v mestskom obchodnom centre.

Určite sa podobnej trápnosti vyhnete, ak na lov vianočných darčekov zaletíte do britskej metropoly. V Londýne si prídu na svoje ženy aj muži, módni fajnšmekri aj sporadickí nakupujúci, vyznávači luxusu či oblečenia z druhej ruky. Najmä však lovci zliav. Všetci môžu svoju púť začať na rovnakom mieste.

Všetky cesty vedú z Oxford Street

Ak sa červenou linkou metra doveziete na Oxford Circus, spod zeme vyjdete priamo pred obchodným domom Topshop. Na štyroch poschodiach ponúka módu skôr pre dámy, ale jedno poschodie zostalo aj pánom. Na svoje si prídu najmä mladšie ročníky a tí, čo sa neboja vziať si na seba aj odvážnejšie módne výstrelky. Topshop je známy najmä tým, že vo svojich obchodných domoch dáva priestor mladým začínajúcim návrhárom. Svoju kariéru v Topshope odštartovali dnes známe mená britskej módy ako Alexander McQueen či Matthew Williamson. Momentálne sa v Topshope dajú kúpiť aj šaty, na ktorých návrhoch sa podieľala britská módna ikona modelka Kate Mossová.

Od stanice metra Oxford Circus sa ďalej za nákupmi možno vydať tromi smermi. Po Oxford Street smerom na východ až k ďalšej stanici metra Tottenham Court Road, na západ smerom k Hyde Parku alebo stanici metra Marble Arch a na juh po Regent Street.
Východná časť ponúka skôr outlety, kde sa dá nakúpiť skutočne lacno, no niektoré sa podobajú čínskym obchodom na bratislavskom trhovisku Miletičova. Čím ďalej na západ, tým sú obchody luxusnejšie. Nechýbajú siete značiek ako Zara, Mango, Next, ale ani tradičné britské obchodné domy ako Debenhams, John Lewis či Selfridges.

Majitelia zlatých kreditných kariet sa môžu vydať na juh po Regent Street a prebrázdiť ulice smerom na západ medzi Conduit Street a Picadilly až St. James Park. Sídlia tu butiky luxusných značiek ako Gucci, Cartier, Dior a ďalšie. Oplatí sa pokochať aspoň na ich nádherných výkladoch. V predvianočnom čase sú mimoriadne štýlové.

Ďalej smerom na západ popri St. James parku po ulici Picadilly sa dá prejsť až k najznámejšiemu obchodnému domu Harrods, ktorý patrí klanu Al Fayedovcov. Oplatí sa ho navštíviť už len pre oddelenie potravín a lahôdok. Ponúka neuveriteľnú pastvu pre oči, a najmä žalúdky.

Octopus príjemne prekvapí

Kto nemá chuť tlačiť sa s tisícami turistov a domácich na najznámejšej obchodnej ulici, môže vybaviť nákupy v Covent Garden. Známe značky nechýbajú ani v tejto časti, hoci je od Oxford Street vzdialená len niekoľko stoviek metrov. Vládne tu však o niečo menší zhon. Aj keď slovo zhon či dav je v Londýne relatívne.

Štvrť Covent Garden tvorí súbor ulíc okolo rovnomennej stanice metra, na ktorých sa nachádzajú menšie obchodíky s vecami od výmyslu sveta. Špeciálnu predajňu tu napríklad majú gumené topánky Crocs, ktoré sa toto leto stali hitom, no vďaka kožušinovým vložkám sa dajú nosiť aj v zime. Za návštevu určite stojí obchodík s názvom Octopus, ako stvorený na nákup vianočných prekvapení. Nájdete ho v krytej tržnici, kde je podobných krámikov viac. Za zachádzku stojí určite Neals Yard, uzatvorený dvor farebných domov s bioobčerstvením, kaviarňami či obchodíkom s korálikmi.

Tajný tip: Víkendové trhy

Skutočne originálne darčeky sa v Londýne dajú zohnať cez víkend, a to na trhoch vo viacerých kútoch mesta. Známy, aj keď skôr letný je napríklad Portobello market. Tiahne sa od stanice metra Notting Hill až po nadjazd neďaleko stanice Ladbroke Grove. Kamenné obchodíky sú na ulici Portobello Road otvorené aj počas týždňa, v sobotu sa však na ceste rozložia stánkari s ovocím, zeleninou, koreninami a rôznymi na pohľad neznámymi vecami. Portobello Market je známy najmä starožitnosťami. Obchody so šperkmi, nábytkom, doplnkami do domácnosti zašlými patinou sa nachádzajú v začiatočnej časti ulice, po ktorej je trh pomenovaný.

Ďalšie dva víkendové trhy, ktoré si určite netreba nechať ujsť, sídlia na rozhraní centrálneho a východného Londýna. Na Old Spitalfields Market sa dá ľahko dostať z vlakovej aj metro stanice Liverpool Street Station, po Bishopsgate a odbočkou na východ na ulicu Brushfield Street. Trhovisko v posledných rokoch citlivo zrekonštruovali, aj keď je obstavané modernými kancelárskymi budovami. Cez víkend sa sem zbehnú stánkari, ktorí ponúkajú unikátne kúsky oblečenia, umeleckých výtvorov, šperkov, doplnkov do domácnosti, starožitností, ale aj lahôdok z rôznych kútov sveta, ktoré sa v Londýne zbehli. Podobné je to na neďalekom Sunday Up Markete v starej Trumanovej pivárni na Brick Lane. Z Old Spitalfields Marketu sem stačí prejsť jednou ulicou – Fournier Street. Na roku si všimnite krčmu Ten Beels, známu z príbehu o Jackovi rozparovačovi.

A napokon dve rady. Špeciálny obchodík s vianočnými ozdobami, pohľadnicami a všetkým, čo k sviatkom patrí, nájdete na Tooley Street neďaleko stanice metra London Bridge. Ak nestihnete nákupy v Londýne pred Vianocami, už 26. decembra, na Boxing Day, štartujú v meste výpredaje.

Viedeň: luxus a delikatesy

Komu sa za nákupmi nechce lietať, môže sadnúť do auta, na vlak alebo autobus a odviezť sa do neďalekej Viedne. Cieľ – Kärtnerstrasse alebo Mariahilferstrasse. Obe nákupné ulice sa nachádzajú v centre mesta a obe bývajú plné.

Kärtnerstrasse začína pri viedenskej opere a dovedie vás až k Stephansplatzu, na ktorom stojí dóm. Tam sa Kärtnerstrasse plynule preleje do ďalšej širokej obchodnej ulice Graben. Kým na Kärtnerstrasse sú vedľa seba zoradené aj cenovo dostupnejšie značky, na ulici Graben sa usídlil luxus. Príjemné na nákupoch v centre Viedne je, že aj predajcovia tých najnovších módnych výstrelkov či technických noviniek sídlia v historických budovách a niektorí tomu prispôsobili aj interiér predajne. Príkladom je štvorpodlažný obchod masovej švédskej odevnej siete H&M na začiatku ulice Graben. V budove so secesným zlatým výťahom, ktorý je mimochodom funkčný a dá sa ním na tretie poschodie vyviezť aj dnes, za čias habsburského impéria sídlil dom módy značky E. Braun & Co.

Ďalším príkladom je vlajková predajňa potravinovej značky Julius Meinl s vyše 140-ročnou tradíciou najmä v oblasti kávy. Do tohto obchodu určite nechoďte hladní. Na troch podlažiach hrajú v drevených regáloch a chladiacich vitrínach farbami lahôdky z celého sveta zoradené so striktným rakúskym poriadkom.

Mariahilferstrasse, ktorá sa začína za štvrťou múzeí, je skôr moderným nákupným bulvárom. Viedenčania sem chodia najmä pre veľké obchodné domy, kde sa dá nakúpiť všetko – od módy, cez kozmetiku, šperky až po doplnky do domácnosti.

V predvianočnom období sa do Viedne oplatí zájsť, keď pre nič iné, tak za vianočnými trhmi na námestí pred radnicou. Svetielka na stromoch, 24 adventných prekvapení v oknách radnice vytvoria perfektnú atmosféru na vychutnanie vareného vína či vianočného punču. Od hociktorého stánkara dostanete nápoj v rovnakom hrnčeku s vyobrazením radnice. Prázdny hrnček zase stačí vrátiť v hociktorom stánku, kde dostanete späť zálohu.

Paríž: Obrie obchodné domy

Nielen historickým, ale aj nákupným rajom je Paríž. Podobne ako iné európske metropoly, aj hlavné mesto Francúzska má hlavné nákupné ulice – Rue de Rivoli a svetoznámy bulvár Avenue de Champs-Élysées.

Kto chce vybaviť nákupy pod jednou strechou, pre toho sú výborným riešením obrie obchodné domy. Napríklad Galeries Lafayette na bulvári Haussmann, Bazar de l'Hôtel de Ville, Rue de Rivoli Lescot, či Bon Marché na Rue de Sévres. Vyznávači hudby, filmov a kníh si na svoje prídu v obchodnom dome FNAC.

Ako sa tam dostať?

  • Londýn - z Bratislavy lietajú do Londýna nízkonákladové spoločnosti Sky Europe a Ryanair. So Sky Europe sa do britskej metropoly dá dostať aj z Popradu a Košíc. V tomto období už letenky na predvianočné obdobie môžu byť dosť drahé. Ak si ich zarezervujete skôr, dá sa do Londýna letieť aj za 1 200 korún vrátane všetkých poplatkov. Treba však počítať s cestou z letiska do Londýna, ktorá vlakom alebo autobusom vyjde od 14 do 30 libier (560 až 1 200 korún).
  • Paríž – do Paríža z Bratislavy tiež lieta Sky Europe. V predstihu sa spiatočná letenka dá kúpiť tiež už za 1 200 korún. Aj v Paríži treba rátať s dodatočnými nákladmi na dopravu z letiska do centra. Spiatočný lístok na vlak a metro vyjde do 30 eur (900 korún).
  • Viedeň  - z Bratislavy do Viedne sa oplatí zájsť vlakom. Cesta trvá približne hodinu a spiatočný lístok stojí necelých 300 korún. V kombinácii s celodennou kartou na mestskú dopravu vo Viedni si priplatíte stovku. Do hlavného mesta Rakúska premáva aj viacero autobusových spoločností.
debata chyba