Do Chorvátska možno vycestovať už s viac rezňami

Tisíce Slovákov sa opätovne chystá k "svojmu" moru - na Jadran. Väčšina už tradične kalkuluje s čo najlacnejším pobytom a tomu prispôsobuje aj plány. Napríklad v samozásobovaní našimi potravinami.

18.05.2009 13:44
Chorvátsko, more, dovolenka Foto:
Chorvátsko, more, dovolenka
debata

„Je to v podstate zbytočné. Veď väčšina cien základných potravín je aj v tomto roku v Chorvátsku podobná tým našim. Ba dokonca v niektorých prípadoch sú i nižšie,“ povedala pre Pravdu Nora Henterová, vedúca zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia pre Slovensko. Pre tých, ale čo sa spoliehajú len a len na svoje vlastné zásoby je tu dobrá správa. Od stredy 20. mája sa zvyšuje limit z doterajšieho jedného kilogramu na desať kilogramov na osobu. Je to už druhé opatrenie, po marcovom zrušení kritizovaných formulárov pre deti, ktoré má na jadranské pobrežie prilákať ešte viac turistov. „Opatrenie nášmu združeniu potvrdila aj Ivana Antolić-Jurič, prvá tajomníčka zastupiteľského úradu Chorvátskej republiky so sídlom v Bratislave,“ povedala Nora Henterová.

Nové úľavy pre turistov súvisia so Smernicou o podmienkach dovozu potravín živočíšneho pôvodu v osobnej batožine, ktorá začína v Chorvátsku platiť a ktorá zvýšila povolené množstvo pre dovoz potravín z členských zemí EU. „Tak ako všade ale platí, že pri náhodných kontrolách môžete pri očividnom prekročení normy môžete mať problémy,“ nezabudla upozorniť Nora Henterová

Väčšina odborníkov sa zhoduje v názore, že zrušenie nepopulárnych vlaňajších opatrení je výsledkom vplyvu aj súčasnej globálnej ekonomickej krízy a s ňou spojenej obavy, že Chorvátsko by tohto roku mohlo privítať menej oddychujúcich turistov. Už niekoľko rokov je pritom Jadran najpopulárnejším cieľom dovolenkových plánov našincov. Len vlani zamierilo do Chorvátska viac ako 301 tisíc registrovaných slovenských turistov. Pre tých, ktorí myslia viac ako na potraviny skôr na výber miesta svojho oddychu prinášame typy kde stráviť dovolenku v tomto roku:

  • Tip 1. : Mnohí už poznajú ostrov Korčula, ktorý bezprostredne susedí s polostrovom Pelešac. Je to akýsi Dubrovník v ,,malom" – staré hradby, staré mesto. Je rodiskom svetoznámeho moreplavca Marca Pola. Mesto je zachovalé. Na ostrove je množstvo  malebných mestečiek, kde môžete stráviť príjemnú dovolenku.
  • Tip 2.: Ostrov Lastovo. Počas minulého režimu tu bola vojenská základňa a teda bol pre turistov neprístupný. Nehovoriac už o cudzincoch. Napriek tomu ešte stále nie je ,,premnožený" turistami.
  • Tip 3.: Podobnú minulosť má ostrov Vis. Čas sa tu zastavil na niekoľko desaťročí. Ostrov je súčasťou juhodalmáckeho súostrovia. Leží západne od Hvaru. Delí ho od neho prieliv Viški. Počas vlády J. Tita to bola uzavretá vojenská oblasť. Od 1991, po rozpade SFRJ, ho nezávislé Chorvátsko sprístupnilo. Podnebie je výnimočné mierne. Aj v neskorom lete sa dá rátať s dostatkom tepla a slnka. Turistom ponúka bohaté rybárske revíry ako aj štrkové a pieskové pláže. Predovšetkým v Komižskej zátoke.
debata chyba