Autom do Grécka? Na výber sú tri trasy

Grécko ako jedna z najobľúbenejších destinácií našich dovolenkárov nestráca na popularite.

21.05.2009 14:40 , aktualizované: 22.05.2009 01:37
pláž, more, slnečníky, Grécko
Grécke ostrovy sú obľúbené aj vďaka antickým pamiatkam.
debata

Cestovanie autom:
Na výber sú tri trasy. Buď cez Maďarsko, Juhosláviu a Macedónsko, alebo cez Maďarsko, Juhosláviu a Bulharsko, alebo cez Maďarsko, Juhosláviu a Albánsko. Vzdialenosť minimálne 1740 km, čas jazdy 53 h. Značná časť trasy nevedie po autostrádach, miestne cesty okrem Maďarska sú často dosť úzke, nekvalitné, preplnené, na prejazd niektorými krajinami treba tranzitné víza, policajti na hraniciach a colníci sú dosť nevyspytateľní. Treba prenocovať na trase, čo cestu spomalí a predraží. Turistické bedekery odporúčajú overiť si aktuálnu situáciu v krajinách na trase. Súčasne odporúčajú pohodlnejšiu trasu autom do niektorého talianskeho prístavu a odtiaľ trajektom do Grécka. 

Autobusom:
Raz týždenne premáva autobusová linka Bratislava – Atény. Vzdialenosť 1731 km, čas jazdy 51 h.

Vlakom:
Denne z Bratislavy s prestupom v Budapešti cez Bukurešť a Sofiu do Solúna, kde je prestup na IC vlak do Atén. Vzdialenosť 2452 km. Západoeurópske železnice majú spojenie napr. z Mníchova cez Innsbruck, Veronu do prístavov Ancona alebo Brindisi, odtiaľ trajektom.

Cesty a autostrády:
Hlavné trasy sú vyznačené v gréčtine aj latinke. Povinné sú bezpečnostné pásy, zakázané je telefonovať z mobilu. Polícia toleruje maximálne 0,5 promile alkoholu v krvi, za väčšie množstvo je pokuta, nad 0,8 promile ide o trestný čin. Autostrád je málo, platí sa mýto. Turista využije najmä dva úseky od macedónskych hraníc kúsok za Solúnom smerom na Atény a 55 km pred Aténami. Právnici Gréckeho automotoklubu ELPA poskytujú zahraničným motoristom bezplatné rady.

Autobusová doprava:
Z Atén vychádzajú početné autobusové linky do najdôležitejších miest na pevnine. Hustá autobusová doprava je aj na ostrovoch. Cestovanie autobusom je cenovo výhodné. Na niektorých malých ostrovoch sa nesmú používať motorové vozidlá, namiesto nich sú člny, somáre a káry.

Železnice:
Majú vyše 2600 km, sú lacné, ale s výnimkou trate Atény – Solún veľmi pomalé. So zľavnenými prázdninovými lístkami možno 10, 20 alebo 30 dní neobmedzene cestovať vo vlakoch 2. triedy. Zľavy pre skupiny až do 30 %, pre dôchodcov po zakúpení osobitného preukazu 50 %.

Lodná doprava:
Na väčšinu ostrovov jazdia z prístavu Pireus pri Aténach a vedľajšieho Zea Marina pravidelne viac ráz denne lode rôznych veľkostí, drahšie rýchlolode  alebo trajekty, ktoré majú zvyčajne tri triedy odlišné cenou a komfortom. Komfort je pre mnohých cestujúcich dôležitý, pretože cesta z Atén na Krétu trvá 12 hodín.

Pokuty:
Nedovolené parkovanie, 37,50 – 72 eur, prekročenie rýchlosti do 20 km/h, 32,50 eur, o 20 – 40 km/h, 61,50 eur, šoférovanie pod vplyvom alkoholu 155,50 – 630 eur.

debata chyba