Do Chorvátska pustia deti už aj bez súhlasu rodičov

Minulý rok navštívilo Chorvátsko asi 300 tisíc turistov zo Slovenska. Pokiaľ sa tam chystáte na dovolenku, máme pre vás dôležité informácie.

22.05.2009 12:01 , aktualizované: 23.05.2009 02:02
vlajka Chorvátsko
Chorvátska vlajka.
debata

Čo by ste mali vedieť

1. Diaľničné známky v Slovinsku: ročná (95 eur), mesačná (35) a týždenná (15). Vyhnúť sa úplne plateniu slovinských diaľničných poplatkov pri ceste k Jadranu sa dá iba priamou cestou cez Maďarsko a hraničný priechod Goričan. Cez neho totiž súvisle prejdete z Maďarska do Chorvátska.

2. Tunely Mala Kapela a Sveti rok sú od 1. júna spojazdnené v plnom rozsahu – každý tunel bude dvojprúdový v oboch smeroch čo umožní zvýšiť doteraz povolenú rýchlosť z 80 na 100 kilometrov za hodinu.

3. Chorvátsky zákon, podľa ktorého samostatne cestujúce deti do 18 rokov mohli vycestovať do krajiny len s písomným a notársky overeným súhlasom rodičov zrušili 30. marca tohto roku.

4. Na cestu do Chorvátska stačí občiansky preukaz.

5. Od 30. októbra 2008 je v Splite slovenský honorárny konzulát. Je na ulici Kralja Zvonimira 14.

6. Fajčiarsky zákon, ktorý začal platiť v máji, je obdoba našej legislatívnej normy. Fajčenia na terasách a na vonkajších priestoroch pohostinstiev sa zákaz netýka.

7. Dovoz potravín je povolený len v rozsahu osobnej potreby. Prekročenie normy dovozu je ale zbytočné, pretože ceny potravín v Chorvátsku sú približne rovnaké ako u nás, ba často i nižšie. V podstatne sú rovnaké ako v minulom roku.

8. Aj v tomto roku budú naši policajti slúžiť na pobreží Jadranu. Minuloročná novinka sa totiž osvedčila a ráta sa tak, že ich bude viac.

Ako telefonovať

Telefónna predvoľba pre Chorvátsko: 385
Telefónne automaty: Používajú sa výhradne telefónne karty, ktoré možno kúpiť na poštách, v stánkoch, v hoteloch, turistických osadách a pod.
Roaming: Chorvátske telekomunikácie (HT) majú komerčný roaming so 66 GSM operátormi z 37 krajín sveta. Ohľadne všetkých informácií o chorvátskom GSM systéme sa hosťujúci GSM užívatelia môžu obrátiť priamo na predplatiteľský GSM servis, číslo ,,9120".

Užitočné telefónne čísla

Tak ako u nás a vo vačšine Európy dá sa volať núdzové číslo 112, ale pôvodné dôležité čísla ostávajú:
Polícia – 92
Požiarnici – 93
Rýchla lekárska pomoc – 94
Oznamovacie centrum – 985
Pomoc na ceste – 987
Pomoc na ceste (mobil) – 01/987
Chorvátsky autoklub (HAK) – informácie o stave na cestách – 01 46 40 800
Všeobecné informácie – 981
Info o miestnych a medzimestských tel. číslach – 988
Info o medzinárodných tel. číslach – 902
Predpoveď počasia – 060 520 520.

Priamy vlak z Bratislavy do Splitu

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. v spolupráci s Českými dráhami pripravili aj v tomto roku možnosť pohodlnej prepravy dovolenkárov na chorvátske pobrežie Jadranu. Rýchlikom je možné prepraviť aj bicykle, keďže okrem vozňov na sedenie, lôžkových, či ležadlových, budú radené aj vozne na prepravu bicyklov. Vlak bude premávať na trase Praha Hlavní nádraží – Havlíčkův Brod – Brno Hlavní nádraží – Bratislava Hlavná stanica – Zagreb Gl. Kolodvor – Split. Nakládka automobilov a motocyklov je možná len v cieľových staniciach v Prahe v Splite.Predpredaj cestovných lístkov je možný minimálne 60 dní vopred, podrobnejšie informácie záujemcom poskytne Železničná spoločnosť Slovensko na zákazníckom telefónnom čísle 18 188 alebo na www.slovakrail.sk.

Užitočné internetové adresy

www.htz.hr, http://sk.croatia.hr/ – Chorvátske turistické združenie
www.chorvatsko.hr
www.istra.hr
www.kvarner.hr
www.dalmacija.net
www.zadar.hr
www.summernet.hr
www.visitdubrovnik.hr

Internetové pripojenie je vo všetkých väčších a v niektorých aj menších letoviskách. Hodinové pripojenie stojí od 10 do 20 kuna.

debata chyba