Paríž neláka turistov len pamiatkami. Opäť otvára piesočnú pláž

Paríž má už ôsmy raz na brehu Seiny svoju piesočnú pláž, ktorú budú môcť domáci i zahraniční výletníci využívať celý mesiac. Po dvoch sezónach nie veľmi priaznivého počasia sa tento rok na vyznávačov opaľovania a plážových športov na štyroch kilometroch starobylých nábreží francúzskej metropoly predsa len usmialo šťastie.

20.07.2009 15:43
Paríž, piesočná pláž
Pohľad na pravú stranu brehu Seiny, na ktorom vznikla klasická pláž s pieskom i palmami.
debata

Teploty už niekoľkokrát od začiatku prázdnin hravo prekonali tropické hodnoty a dá sa očakávať, že sa takéto dni budú v budúcich týždňoch ešte často opakovať. Po pondelkových 25 stupňoch Celzia očakávajú meteorológovia hneď v utorok 31 stupňov.

Pre ďalší ročník populárnej akcie zvanej Parížska pláž, ktorá je každý deň otvorená od 8:00 do polnoci, doviezli okrem iného dvesto ton piesku a desiatky paliem v obrovských kvetináčoch. Pre prechádzky, opaľovanie, kúpanie, rôzne hry a ďalšie zábavy upravili dva a pol kilometra nábrežia Seiny neďaleko radnice v samotnom centre mesta a ďalších viac ako kilometer brehov riečneho kanála v štvrti La Villette na severovýchode.

Na brehu Seiny v Paríži vyrástla piesočná pláž. Foto: SITA
Paríž, Piesočná pláž Na brehu Seiny v Paríži vyrástla piesočná pláž.

Množstvo atrakcií prevádzkovatelia prispôsobili záujmu v minulých ročníkoch. Najžiadanejšia je tradičná hra pétanque. Minulý rok prilákal 37-tisíc ľudí, ktorí si priniesli svoje gule alebo si ich mohli požičať. Záujem býva aj o bazén s možnosťou akvagymnastiky, ktorý je pre vodnú zábavu na rozdiel od samotnej rieky jediný vhodný. Nával sa predpokladá aj vo fitness klube priamo v budove radnice alebo na minifutbale.

Pozornosť organizátori venujú aj malým návštevníkom. Pripravili pre nich atrakcie riadiace sa heslom „škola hrou“, v ktorej budú môcť robiť okrem iného rôzne „vedecké pokusy“.

Chýbať nebude ani séria koncertov. V oblasti La Vilette majú záujemcovia príležitosť zabaviť sa vodnými športmi. Opäť sú k dispozícii šlapadlá, kajaky a člny s veslami.

Parížska pláž, ktorá bude v prevádzke do 20. augusta, sa otvára od roku 2002 na popud radnice na čele so socialistom Bertrandom Delanoëm. Minuloročné náklady dosiahli rovnako ako predvlani 2,4 milióna eur, takže sa predpokladá, že aj tento rok by sa mali udržať na tejto úrovni. Radnica sa na nich podieľala jedným miliónom, zvyšok uhradili súkromní sponzori.

Pre návštevníkov je vstup na pláž a využitie jej atrakcií s výnimkou reštauračných zariadení zdarma. Vytvorením letnej plážovej atmosféry sa inšpirovali aj ďalšie európske mestá, vrátane Bratislavy či Prahy.

debata chyba