Východoslovenské more privíta aj hviezdy Eurovízie

Brehy Zemplínskej šíravy zaplavia tento víkend tisícky ľudí. Neprilákajú ich len vlny východoslovenského mora, prídu si tiež "zajazdiť" na hudobnej vlne mladého, no už obľúbeného hudobného festivalu Šírava fest. Predstavia sa na ňom domáce hviezdy ako Jana Kirschnerová, Horkýže slíže, Desmod, Gladiator a Polemic. Hlavným ťahákom je však švédsky spevák iránskeho pôvodu Arash.

23.07.2009 12:16
diskotéka, disko, disco, tanec, zábava Foto:
Ilustračné foto.
debata

K švédskej popovej hviezde sa na festivale navyše pridá len dvadsaťročná Azerbajdžanka Aysel. Dvojica spolu zažiarila na tohtoročnej cene Eurovízie. Ich spoločný duet Always sa umiestnil na treťom mieste.

Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.
Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.

„O prítomnosť Aysel na Arashovom vystúpení sme sa pokúšali niekoľko týždňov. Mať vystúpenie Arasha bez aktuálneho letného hitu by totiž bola veľká škoda aj napriek tomu, že vybaviť letenky z Azerbajdžanu v poslednej chvíli bolo dosť náročné,“ prezradil jeden z organizátorov festivalu Braňo Jančich. Exotická Aysel Teymurzadeh strávi niekoľko hodín v lietadle na linke Baku – Istanbul – Budapešť a odtiaľ ďalšie hodiny v aute až na Zemplínsku šíravu.

Návštevníci, samozrejme, neprídu na trojdňový festival len kvôli jednému interpretovi. Program sa začína už v piatok o tretej popoludní a skončí až v nedeľu o polnoci. Hviezdami piatkovej noci sú Horkýže slíže, Gladiator či Desmod. V sobotu vystúpi okrem Arasha aj Tublatanka či Polemic. Nedeľný večer bude patriť Zuzane Smatanovej, Jane Kirschnerovej či českej kapele Kryštof.

Hoci ide len o tretí ročník festivalu, organizátori chcú návštevníkov rátať na desaťtisíce. Už na premiérový ročník totiž zavítalo dohromady až 18-tisíc ľudí, vlani sa ich počet zvýšil na takmer 25-tisíc. Okrem muziky na Šíravu lákajú aj priaznivé podmienky na kúpanie, vodné športy či plavby na vyhliadkovej lodi. A, samozrejme, i množstvo barov a terás.

Pre tých, čo sa na Šírava fest vyberú autom, organizátori zabezpečili parkovanie priamo v areáli festivalu. Parkovné je v cene vstupenky. Návštevníci bez auta sa do obce Kaluža, kde sa festival koná, môžu vybrať pravidelnou autobusovou linkou z Michaloviec.

Vstupné na celý festival je 16 eur v predpredaji a 20 eur na mieste. Lístok na jeden deň stojí 8 eur. V areáli budú mať návštevníci k dispozícii aj bezplatné stanové mestečko s bufetom, umyvárňami a toaletami.

V košickom kraji zábava nespí

Zabehnúť s kamarátmi na pivo alebo vyjsť si na koncert býva po náročnom dni príjemným zvykom. Ulice druhého najväčšieho mesta na Slovensku ponúkajú dosť príležitostí, kde sa zastaviť.

V nočných hodinách vládnu Košiciam študenti, ktorí sa chodia vytancovať do disko baru Ibiza neďaleko centra mesta. Diskotéka pre študentov býva počas školského roka v utorok a vo štvrtok, pričom pri vstupe sa im stačí preukázať študentským preukazom. Obvyklé bývajú právnické či medické párty.

Ďalšou vychytávkou pre diskofilov je nočný podnik Exit, ktorý je otvorený nielen pre študentov technickej univerzity, ale aj pre širokú verejnosť. Po skrášlení interiéru láka ľudí aj nočný klub Jazz Club. Okrem tradičných diskoték si tu možno vychutnať živú hudbu na pravidelných koncertoch.

Neďaleko Dominikánskeho námestia na Vrátnej ulici sa schováva undergroundový podnik Collosseum. Natrafiť tu možno na zahraničné i domáce kapely ako Zóna A či Davová psychóza. Zahrať si bowling alebo si s kamarátmi zaspievať karaoke sa dá pod strechou košického baru Jumbo Centrum.

Koncerty väčších hviezd sa namiesto menších podnikov konajú v Steel aréne. Najbližším je vystúpenie Chrisa Normana, speváka zo skupiny Smokie, na konci letných prázdnin. O tom, že slávni muzikanti objavili už aj východ Slovenska, svedčia koncerty Lennyho Kravitza, Enrique Iglesiasa či Buena Vista v Steel Aréne.

Za dobrou diskotékou cestujú Košičania aj do Zio baru v Spišskej Novej Vsi. Internet cafe bar v Spišskej Novej Vsi, na ktorého stenách sú mravce, je miestom pre priateľské posedenie pri dobrej hudbe.

Pizzu vybranú z jedálneho lístka zoskrutkovaného kovovými skrutkami si možno vychutnať priamo v kabriolete. Takéto netradičné posedenie vytvoril spišský podnik Garage.

V Michalovciach v centre mesta sa dá dobre vyblázniť na diskotéke Alcatraz. Na pohár piva pri dobrej hudbe alebo vo víre menšej diskotéky pozýva trebišovská krčma Best v motorkárskom štý­le.

debata chyba